Last news in Fakti

18 Септември, 2023 12:15 1 125 3

Плаващият антарктически лед се е смалил обезпокоително

  • антарктически лед-
  • глобално затопляне-
  • рекордно ниско ниво

"Това е толкова далеч от всичко, което сме виждали, че е почти умопомрачително", казва Уолтър Майер, който наблюдава морския лед в Националния център за данни за снега и леда

Плаващият антарктически лед се е смалил обезпокоително - 1
Снимка: Shutterstock

Спътниковите данни показват, че нивото на морския лед около Антарктида е значително по-ниско от всички предишни регистрирани зимни нива, което е нов тревожен показател за региона, който някога изглеждаше устойчив на глобалното затопляне, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

"Това е толкова далеч от всичко, което сме виждали, че е почти умопомрачително", казва Уолтър Майер, който наблюдава морския лед в Националния център за данни за снега и леда.

Последиците от нестабилната Антарктика може да стигнат далече, предупреждават полярните експерти. Огромната ледена площ регулира температурата на планетата, тъй като бялата повърхност отразява слънчевата енергия обратно в атмосферата и също така охлажда водата под и в близост до нея.

Без леда, който охлажда планетата, Антарктика може да се превърне от хладилник в радиатор на Земята, казват експертите.

Ледът, който се носи по повърхността на Антарктическия океан, сега е с площ под 17 млн. кв. км - това е с 1,5 млн. кв. км по-малко от средното за септември и доста под рекордно ниските стойности за предишните зими.

Д-р Майер не очаква плаващият лед да се възстанови значително.

Учените все още се опитват да установят всички фактори, довели до тазгодишното ниско ниво на морския лед. През годината, в която бяха подобрени няколко световни температурни рекорда, някои учени настояват, че ниското ниво на плаващия лед е показателят, на който трябва да се обърне внимание.

"Виждаме колко по-уязвим е той", казва д-р Роби Малет от Университета на Манитоба, който работи на Антарктическия полуостров. Тазгодишният тънък морски лед още повече затруднява работата на екипа му. "Съществува риск той да се откъсне и да се отиде в морето заедно с нас", обяснява д-р Малет.

Морският лед се образува през зимата в Антарктика (от март до октомври), преди да се разтопи до голяма степен през лятото, и е част от взаимосвързана система, която се състои също от айсберги, лед на сушата и огромни ледени шелфове - плаващи продължения на сухоземния лед, стърчащи от брега.

Плаващият морски лед действа като защитна обвивка за леда, покриващ сушата, и предпазва океана от нагряване. При стопяването му се оголват тъмни области в океана, които поглъщат слънчева светлина, вместо да я отразяват. Така водата се затопля и се стопява още лед. Това може да затопли допълнително планетата, като наруши обичайната роля на Антарктида като регулатор на глобалните температури.

До 2016 г. плаващият лед в Антарктика се увеличаваше.

През март 2022 г. Източна Антарктида беше застигната от топлинна вълна и температурите се повишиха до минус 10 градуса, вместо обичайните минус 50.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тежестта от леда липсва и тектоничните

    0 1 Отговор
    Плочи ще почнат да се трият по често и ще има земетресения а водата от стипендия лед ще циркулира в атмосферата и ще има дъждовни и снежни бури а за прецесията на земната ос не ми се мисли коя звезда ще бъде Северна и за колко време земята ще стане като пумпал който си губи скоростта
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лърч

    0 0 Отговор
    Да, обезпокоително за ингилизите.
    Русия вече прокарва танкери по северния морски път, далеч от ограниченията на наглосаксите.