Last news in Fakti

30 Септември, 2023 06:50 2 290 6

Фестивалът на мавруда тръгва от София

  • мавруд-
  • фестивал-
  • вино

За четвърта поредна година Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира Международен ден на тежкия винен сорт

За четвърта поредна година Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира Международен ден на мавруда, който започва днес в София. Ежегодното винено събитие допринася за популяризирането на българското вино и винения туризъм сред местни и чуждестранни потребители, съобщиха от БАВП.

Тази година Международният ден на мавруда се празнува у нас с четири двудневни градски винени фестивала.

Urban Wine Fest София е първи в поредицата събития, на 30 септември и 1 октомври в столичното Ларго.

Urban Wine Fest Велико Търново ще зарадва за пръв път всички винолюбители в района през следващия уикенд, на 7 и 8 октомври, в хана "Хаджи Николи".

Urban Wine Fest Варна ще е в петък и събота, на 13 и 14 октомври, в "ReBonkers" – историческия културен бункер на града.

Urban Wine Fest Пловдив предстои на 21 и 22 октомври и ще предложи много вино и добро настроение на площад "Централен".

За събитията организаторите са подбрали представителна селекция от вина, които ще се предлагат активно на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка.

Основният подбор от вина за четирите фестивала включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени.

Някои от тях са биологични или натурални. Особено интересно е, че посетителите ще имат възможност да опитат вина от 17 български сорта.

"Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му налагане на световната винена карта", коментират организаторите.

Във всеки от фестивалите към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби и така общо на всяко от събитията винените любители ще имат възможност да дегустират над 40 вина, професионално представени от екипа експерти на БАВП.

Освен интересни вина двудневните фестивали предлагат вкусна храна, а също и музикална програма с талантливи изпълнители. Входът е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.

Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и иконични български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, чиито стремеж е да предизвика сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да представи качествата на българските местни сортове, да открои хармонията между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните, Столичната община, Община Пловдив, Община Велико Търново и Община Варна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо поп

    6 0 Отговор
    Че кога софиянци са имали лозя с Мавруд? Би трябвало да е в Асеновград. Ама така си е , бунак , лозе копае , юнак вино пие!
  • 2 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    Преди 2 дни отделих кабернето от майката. Сега кротко и мирно се бистри. Тази вечер ще направя и аз сефтето.

    Коментиран от #3

  • 3 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасковски каунь":

    много бързаш. Помисли си малко
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Винпром Асеновград

    0 0 Отговор
    е ликвидиран,продаден на туска строителна фирма,но сорта Мавруд не е ликвидиран,това е най-стария сорт грозде в България,да полеем строителната фирма с вино.
  • 6 Винпром Асеновград

    0 0 Отговор
    е ликвидиран,продаден на туска строителна фирма,но сорта Мавруд не е ликвидиран,това е най-стария сорт грозде в България,да полеем строителната фирма с вино.