Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 13:28 3 851 25

Как човечеството се е спасило на косъм от изчезване?

  • човечество-
  • оцеляване-
  • предци-
  • изчезване-
  • хомо сапиенс-
  • хомо еректус-
  • нов вид

Предците ни са стигнали до критичен спад в размножаването преди стотици хиляди години

Как човечеството се е спасило на косъм от изчезване?  - 1
Снимка: Shutterstock

Човечеството поне веднъж е „прескaчaло трапа“ на пълното изчезване преди около 800,000 – 900,000 години поради сериозен спад в размножаването, показва ново проучване.

Генетичен анализ на повече от 3000 модерни хора предполага, че общата популация на нашите предци е спаднала до около 1,280 размножаващи се индивида за около 117 000 години, съобщава „Експрес“.

Според учените заличени са били всъщност 99% от човешкото население. Причината за този драстичен спад вероятно е било екстремно климатично събитие. Някои учени дори вярват, че екзистенциалното събитие е довело и до появата на нов човешки вид Homo heidelbergensis, който според тях е общ прародител на съвременните хора и нашите братовчеди, неандерталците и денисовяните. Смята се, че Хомо сапиенс се е появил в Африка преди около 300,000 години.

„Числата, които излизат от нашето проучване, съответстват на тези на видовете, които в момента са изложени на риск от изчезване“, каза професор Джорджо Манци, антрополог в университета „Сапиенца“ в Рим и старши автор на изследването.

Професор Манци е сред онези, които вярват, че екстремното събитие може да е довело до новия човешки вид. Той обяснява:

„Било е късмет, че сме оцелели, но… знаем от еволюционната биология, че появата на нов вид може да се случи в малки, изолирани популации.“

Сериозният спад, изглежда, е в съответствие с големите промени в глобалния климат, които са превърнали заледяванията в дългосрочни събития и са довели до намаляване на температурите на морската повърхност. Продължителен период на суша в Африка и Евразия може също да е допринесъл за трудности пред останалите хора.

Екипът, участвал в изследването, каза, че този период съвпада с оскъден период на намерени вкаменелости.

„Знаем, че между преди около 900,000 и 600,000 години вкаменелостите в Африка са много оскъдни, ако не и почти да липсват, докато преди и след това имаме по-голям брой вкаменелости“, каза проф. Манци пред The Guardian. „Същото може да се каже и за Евразия: например в Европа имаме вид, известен като Homo antecessor преди около 800,000 години и след това нищо за около 200,000 години.“

Публикувана в научното списание Science, статията анализира геномни последователности от 3 154 души, живеещи в наше време, от 10 африкански и 40 неафрикански популации. Разглеждайки различни версии на гени в една популация, учените успяха да преценят датата, на която конкретни гени започват да се появяват. Колкото повече време е изминало, толкова по-голям е шансът да се появят различни варианти на ген.

От честотата, с която гените се появяват с течение на времето, учените получават представа за това как популациите на предците са нараствали и намалявали.

Изчезналите човешки разклонения на денисовяните и неандерталците също имат 46 хромозома и по генома им може да се съди, че и двете разклонения, както и съвременните хора, имат признаци на криза в генното разнообразие, причинена от драстичното намаляване на популацията отпреди разделянето на трите клона.

Вече знаем, че това се е случило преди 800,000 – 900,000 години. Общият прародител още не е идентифициран със сигурност. Сериозен кандидат за „бащинство“ е Homo heidelbergensis. Африканският Homo antecessor обаче също може да е изиграл тази роля, защо вкаменелости от него също са датирани от въпросния период от развитието на човечеството. По това време още не са били изчезнали и други, още по-стари видове, като Homo erectus.

Вероятно тепърва ще се изяснява този въпрос, а според учените по-точното датиране на находките е от особено важно значение, тъй като сегашните оценки за някои археологически обекти варират в рамките на стотици хиляди години.

Някои специалисти обаче не са така сигурни, че дадено събитие е причинило глобална „празнота“ в намерените вкаменелости от ранните хора. Някои предполагат, че каквато и да е причината за затруднението, то е изцяло местно явление, което означава, че по-скоро са били засегнати популациите около Африка, отколкото други човешки видове на други места, пише BG Voice.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пан Зеленко

    10 4 Отговор
    Оооох,лошо ми е
  • 2 Дечо

    15 1 Отговор
    Сега в германско влизат много нови хромозоми между дваесе и триесе години и карат наред, мажко и женско.
  • 3 Дядо Гъдьо

    16 0 Отговор
    Требе тогава новия вид който се е появил, да е бил този на македонците!
  • 4 мммм

    7 0 Отговор
    Индия преди 100 години е била почти 300 милиона, сега е един милиард и половина, Нихерия преди 70 години е била 20 милиона, сега 150 милиона, Китай също за 100 години се увеличил от 400 - 500 милиона на 1.500 000 000!
    Представям си иднийците, китайците, нигерийците преди 300 хиляди години колко са били!

    Коментиран от #6, #17

  • 5 Язък!

    9 2 Отговор
    Жалко че са оцелели хората, сега серт навсякъде и прецакват биосферата
  • 6 Специалиста

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "мммм":

    Тогава е имало само македонци! Другите нации се появяват доста по-късно!

    Коментиран от #9

  • 7 Механик

    9 3 Отговор
    Може и тогава да са измислили "ваксина" против тогавашния "ковид". Да са набоцкали населението и то почти да е дало фира. А в последствие населението да се е събудило и да е ликвидирало тия, дето са го довели почти до изчезване.
    Почти съм сигурен, че и тоя път така ще стане.
  • 8 мммм

    11 0 Отговор
    Човека е най голямата грешка на природата! Еврейте се правят за сега на богове и вървят по ръба на пропастта, но и те ще заминат заедно с нас !
  • 9 Механик

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Специалиста":

    Аааа,не така, че ще си дърпаме ушите!! Какви са тия македонци бе?
    Всички знаят, че първи са били укрите. Те са построили Хималаите за да имат къде да си карат зимната ваканция, а за лятната са изкопали Черно море.
    Макетата са се появил далеч след това. Първо са били укрите, после поляците и чак тогава, на готово, са се появили македонците.

    Коментиран от #12, #14, #23, #24

  • 10 беги мани

    5 2 Отговор
    човечеството мое и да е прескочило нявга трапа от тфа да изчезне, но ний бълхарите няма успейм!

    Коментиран от #13

  • 11 Каменен век

    10 0 Отговор
    Като думнат ядрените бомби всичко ще е Хирошима.И то заради безумни полоитики и допомагане.
  • 12 Специалиста

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Извинявам се! Не бях и най-прилежния ученик, може и да съм изпуснал няколко часа!
  • 13 Много си оригинален

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "беги мани":

    Я кажи колко пъти те е изтървала акушерката преди да ви изпишат от родилното?
  • 14 небрежнев

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Така е. И всичко е ставало по плана на др. Путин.
  • 15 Теляк

    8 0 Отговор
    Каква стана тя? Всички сме роднини!
  • 16 Йофчев

    7 1 Отговор
    Ако е имало Истанбулска конвекция може това да е причина.
  • 17 Умен по цялата глава

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "мммм":

    На Балканския полуостров освобождението от Турско робство намира 7 милиона жители Общо...Най- много са Българите - около 4 милиона Гърците около 800 хиляди...Сърбите и те толкова...И според принципа на Ентропията ,вече сме в обратно броене след Апогея...

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русенец

    5 0 Отговор
    Не знаете колко 4авета има из р0мските махали, но да - преброили сте раждаемостта преди 900 000 г.
  • 22 Ал Фашагата

    4 0 Отговор
    А за българския народ няма спасение от СДС-Чумата.
    Повече от четвърт век сме на дъното и дълбаем ли дълбаем!

    Коментиран от #25

  • 23 Моряка

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Чудесен хумор!Имаш основата на Илф и Петров,нали?
  • 24 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Бях са купил от Мариупол книга за арийците.Да си задълбая знанията за любимците на Хитлер.Не след дълго избухнах поне като ръчна бомба Лимонка.А може би и като 122мм снаряд на нашите съветски гаубици.Оказа се,че автора- украинец,доказва, без да му мигне окото,че украинците са най чистокръвните арийци.Изревах и хвърлих книгата през финистрина( корабен прозорец).Не знам Средиземно море дали ми прости за тази мръсотия.
  • 25 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ал Фашагата":

    Малко ли снайперисти има.И падащи керемиди бол.Ама го няма Левски.И Христо Ботев даже го няма.