Last news in Fakti

21 Ноември, 2013 07:00 4 486 1

Ужасени сте от раждането? 10 начина да се справите с това

  • раждане-
  • бременни жени-
  • съвети

Бременността може да бъде много вълнуваща, но понякога страхът от раждането може да бъде огромен

Бременността може да бъде много вълнуваща, но понякога страхът от раждането - както и страхът от това да станете майка - може да бъде огромен. Ако сте загрижени и разтревожени от предстоящото раждане, добре е да разберете защо се чувствате по този начин и какво можете да направите за да преодолеете неспокойствието си.

Защо жените се страхуват?

Тялото на жената е предназначено да ражда, но телевизионните предавания, филмите и различни медийни съобщения често драматизират това. И докато жената се превръща от момиче в жена, "тези страшни образи, свързани с родилни мъки и усложнения са вкореняват в главата й. така жената започва да мисли за раждането като нещо страшно, а това е вредно", смята Тара Оуенс Шулер, президент на фондация „Lamaze International“ - една от водещите световни организации за образование и обучение на бъдещи майки.

Непознаването на анатомията и физиологията на тялото, в допълнение към самия процес на раждането, може да предизвика безпокойство у една жена и дори съмнение в способността й да роди.

Като се има предвид цезаровото сечение и опциите за облекчаване на болката по време на бременност и раждане, страхът може да се засили. "Раждането в повечето болници се разглежда като събитие, което изискващи медицинска помощ", обяснява Шулер. Повечето лекари искат да поемат контрола върху процеса на раждането, както повечето от тях приемат работата си като вид външна намеса вместо да оставят нещата да се случат по естествен път (тук говорим за случаи когато няма усложнения и не е нужна намеса).

"Има много страх и несигурност, които често остават неизречени", казва д-р Франсин Ледерер, клиничен психолог в Лос Анжелис, Калифорния, който води група за подкрепа за бъдещи майки. Според Ледерер освен болка, жените трябва да се справят с множество емоции по време на бременността си. Те имат определени очаквания и са стресирани когато става дума за естествено раждане. Повечето им страхове са насочени към неща като – дали бебето ще е добре; дали ще успеят да родят нормално; дали ще са добри родители.

Ако и вие имате притеснения за вашето раждане, ето 10 начини да се справите със страховете си.

1. Образовайте се

Курсовете за бъдещи майки могат да ви помогнат да се подготвите за събитието, да ви дадат увереност и да ви помогнат да управлявате своите страхове. Получаването на информация от специалисти, които не насаждат страх от процеса на раждането може да развенчае митовете, за които сте чували и да ви даде насоки как да се справите с болката.

2. Изберете вашия лекар внимателно

Ясно е, че лекарите имат огромно влияние върху пациентите си и тяхното мнение може да окаже сериозно отражение върху вашата нагласа и очаквания. Когато избирате лекар е важно да му зададете всички въпроси, които се въртят в главата ви и да изберете този, който ви вдъхва най-голямо доверие и подкрепя вашите решения, смята Шулер.

3. Освободете се от очаквания

Много жени си поставят срок за усилията си, тревожат се дали да изберат да раждат с или без упойка и за това, че останалите ще ги съдят за тяхното решение. И това напрежение може да повлияе на преживяването.

4. Представяйте си приятни неща

Да можете да визуализирате различни неща в съзнанието си може да ви помогне да си представите, че се намирате на сигурно място, ако започнете да се чувствате претоварени по време на раждането, казва д-р Ледерер. Работата с терапевт, наставник или група за подкрепа е най-добрия начин да се научите как да правите това.

5. Направете връзка между тялото и ума

Страхът може да проточи раждането, според проучване на Международния журнал по акушерство и гинекология. Но ако привлечете вниманието си към това, което се случва в тялото ви по време на раждането, ще ви бъде по-лесно да се справите с емоциите си, казва д-р Ледерер.

6. Спрете да слушате истории

Родилният опит на ваша приятелка може да е бил травмиращо преживяване за нея, но той не е вашият опит. Въпреки че тя може да си мисли, че е полезна със съветите си "много от предоставената информация подхранва страховете ви", обяснява Шулер.

7. Опитайте упражнения за релаксация

Упражненията за дишане, прогресивната мускулна релаксация и медитацията могат да помогнат за успокояване на тялото и ума ви, така че да не се тревожите и притеснявате толкова.

8. Разберете целта на болка

За разлика от всеки друг вид болка, болката при раждане не е задължително да е определена и я има с определена цел – тя води вашето бебе на бял свят. Ако признае причината, поради която я има, можете да се справят с нея. Ще се почувствате по-уверени в справянето си с нея.

9. Уверете се от собствения си опит

Вместо да се сравнявате с другите майки, взимайте решенията си въз основа на това, с което можете да се справите и на база на това как вие реагирате в определени ситуации, казва д-р Ледерер.

10. Получете подкрепа

Говорейки за страховете си в обстановка на група за подкрепа или с подкрепящи майки може да ви помогне да намалите чувството на тревога и страх. Ако вашият страх от раждането е огромен обаче, може би е най-добре да говорите с терапевт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Ползвайте презерватив!