Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 10:14 809 0

Министър се чуди какво в здравеопазването е наред

  • министър-
  • андреева-
  • здравеопазване

Тя увери, че болниците ще получат пари за 100% от дейността си, но контролът ще бъде стриктен

Министър се чуди какво в здравеопазването е наред - 1
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Таня Андреева призна пред bTV, че проблемите в ресорния й сектор са толкова много, че самата тя се чуди кое в здравеопазването е наред.

„В момента тече проверка на НЗОК в болниците, защото за този месец има в пъти завишение на данните за дейности”, коментира тя пред обществената телевизия след вчерашното решение на Надзорния съвет на Касата за проверки на лечебните заведения.

„Болниците ще получат пари за 100% за дейността си, но това не изключва контрола – какво е отношението към пациентите, какво е лечението и пр.”, подчерта министърът.

Тя коментира и случая с починалото дете, представен в медиите като „Дете почина пред 550 лекари”. Проверката на Здравното министерство установила, че линейката не е закъсняла, била е оборудвана с необходимата апаратура. „Може би е пропуск, че когато екипът е слязъл да окаже спешна помощ, не е бил с оборудването. Изчакваме официалния доклад, за да решим ще има ли наказания”, допълни Андреева.

За лекарствата за деца, болни от левкемия, и медикаментите за онкоболните здравният министър призна, че е научила за проблема преди два месеца и то от медиите. „Тогава разбрах от медиите, че тези медикаменти за онкоболните не могат да бъдат осигурени, защото фирмите-вносители не са регистрирали лекарствата. Тези медикаменти ще бъдат плащани от болниците. Въпросът е как ще бъдат плащани от държавата, за да не се товарят бюджетите за болниците", обясни министърът.

Д-р Андреева изрази благодарност на лекарските екипи от Александровска болница, които оказват безвъзмездна помощ в бежанските центрове и следят за здравословното състояние на хората там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА