Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 16:49 2 737 4

Хитри употреби на яйцата

  • яйца-
  • алтернативна употреба-
  • домакинство

Яйцата имат далеч повече ползи, които надхвърлят консумацията и здравословното им влияние върху организма

Хитри употреби на яйцата - 1
Снимка: Shutterstock

Яйцата са един прекрасен и здравословен природен продукт, от който организмът и здравето ви имат нужда. Те са богати на множество хранителни вещества, минерали, витамини, полезни мазнини, макро- и микроелементи.

Но яйцата имат далеч повече ползи, които надхвърлят консумацията и здравословното им влияние върху организма. Те могат да се използват по много хитри и полезни начини в домакинството и ежедневието.

Кои са хитрите алтернативни употреби на яйцата, за които не подозирате?

Яйцата са полезни за кожата

Можете да използвате яйцата за направата на различни почистващи и подхранващи маски за лице. Използвайте яйцата като основна съставка и към тях добавете различни продукти според нуждите на кожата ви.

За почистване на мебели и дрехи от кожа

Яйцата почистват не само вашата кожа, но и тази, от която са направени мебелите и дрехите ви. Белтъкът помага за отстраняване на замърсявания по кожени мебели и дрехи. Просто намажете с разбит белтък, разтрийте, след това премахнете с влажна кърпа.

За поливане и подхранване на растения

Можете да използвате водата от сварените яйца за поливане и подхранване на растения и цветята ви. Тази вода е наситена с витамини и минерали, които са ценни за растежа.

Натрошените яйчени черупки също са много богати на калций, магнезий, калий и други ценни витамини за растенията. Включвайте ги в смесите ви за подхранване или просто добавяйте натрошени черупки към пръстта, когато засаждате или пресаждате растенията.

За полиране на прибори и бижута

Яйцата са много полезни в полирането и почистването на сребърни и медни прибори и бижута. Разбийте едно цяло яйце и го втрийте в приборите или бижутата с памучна кърпа. Ако са силно почернели или замърсени, сложете яйцето в найлонов плик заедно с приборите.

Затворете или увийте с ластик. Оставете да подейства няколко часа, след това разтрийте с кърпа и изплакнете.

За прогонване на вредители

Яйцата са полезни и вкусни за нас, но са отблъскващи за насекомите и вредителите, пише az-jenata.bg. Използвайте това тяхно свойство. Натрошете черупки от яйца и ги добавете към пръстта на растенията в саксиите или в градината ви. Охлювите и червеите ще избягат, защото черупките дразнят кожата им.

Пръскането на стъблата на растенията и около основата им с разбит белтък, смесен с малко вода и оцет също е чудесен начин да прогоните мушиците и насекомите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патладжан

    5 2 Отговор
    При тия цени на яйцата ей сега ще тръгна да правя всичко написано в статията. Как не.
  • 2 Смях !

    6 0 Отговор
    Ти си намажи секцията с яйца и ще видиш глудница от хлебарки 😂
  • 3 Великденския заек

    3 0 Отговор
    Хитри употреби на яйцата и това между тях.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.