Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия. Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле. Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле. Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.
Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност. Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества, пише още dariknews.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 на село
13:22 26.10.2023
3 да де
Коментиран от #12
13:27 26.10.2023
4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
Божидара Найденова За
инфото
Коментиран от #7
13:46 26.10.2023
5 Дойче веле
13:58 26.10.2023
6 бай Гъдю
Коментиран от #8
14:05 26.10.2023
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Аланкоо
До коментар #6 от "бай Гъдю":
ДЕДО ТИ САМО КИСЕЛИНА Е СЛАГАЛ14:07 26.10.2023
9 химик
Коментиран от #14
14:07 26.10.2023
10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #7 от "СТАМАТ":
Много Сте Подъл и Подигравателен Присмиваш се над индвалиди нещастни Хора Пишеш През Проксита Но Има Съдбаи Всичко
С е Връшща
14:13 26.10.2023
11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #7 от "СТАМАТ":
Що бе кво ми има виш колко ентилегентно пиша14:14 26.10.2023
12 руzoфил
До коментар #3 от "да де":
с кисело зеле 🍷14:22 26.10.2023
13 бай Даньо
19:15 26.10.2023
14 айде де
До коментар #9 от "химик":
чак пък натриев хлорид / ами какво друго /Коментиран от #16
19:18 26.10.2023
15 СМЕХОРИИ
19:19 26.10.2023
16 Натриев хлорид
До коментар #14 от "айде де":
е обикновена готварска сол! За предпочитане е киселото зеле да се прави с едра ( морска сол)! Както пише Бай Данъо по – долу. Има вариант след нареждането на зелките ( кочана цепите накръст) в отвора да поръсите солта и после са долеете вода. Друг вариант – редите зелките, заливате с вода, източвате я и я преварявате с необходимото количество морска сол. След като изстине, заливате зелето. При всички случаи, отгоре трябва да е притиснато добре ( най– хубаво с чист речен камък) и да се преточва ежедневно.23:47 26.10.2023