Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 13:16 4 053 16

Ето кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за коледните празници

  • кисело зеле-
  • зимнина-
  • здраве-
  • съвети

Консумацията му има множество ползи за здравето.

Ето кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за коледните празници - 1
Снимка: Shutterstock

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия. Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.

Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле. Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле. Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.

Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност. Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества, пише още dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 на село

    2 30 Отговор
    Сложете го,когато си щете. Аз не го ям,кисело ми е и мирише гадно.
  • 3 да де

    20 7 Отговор
    Правете си кисело зеле докато брюкселските лентяи още не са го забранили както отглеждането на прасета, кокошки и всякакви други хайванчета.

    Коментиран от #12

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    Благодаря Ви госпожа
    Божидара Найденова За
    инфото

    Коментиран от #7

  • 5 Дойче веле

    7 2 Отговор
    След изборите се слага.
  • 6 бай Гъдю

    1 6 Отговор
    Серниста киселина, вместо Натриев бензоат - 150 - 200 млл на 100 литров бидон.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аланкоо

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "бай Гъдю":

    ДЕДО ТИ САМО КИСЕЛИНА Е СЛАГАЛ
  • 9 химик

    8 2 Отговор
    Вместо серниста киселина,да не слагате сярна киселина?! А оцет и натриев хлорид слагате ли?

    Коментиран от #14

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "СТАМАТ":

    Много Сте Подъл и Подигравателен Присмиваш се над индвалиди нещастни Хора Пишеш През Проксита Но Има Съдба
    и Всичко
    С е Връшща
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "СТАМАТ":

    Що бе кво ми има виш колко ентилегентно пиша
  • 12 руzoфил

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    с кисело зеле 🍷
  • 13 бай Даньо

    6 1 Отговор
    Нее на кгр зеле, а на 1 литър кладенчова вода се слага 40 гр. едра морска сол
  • 14 айде де

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "химик":

    чак пък натриев хлорид / ами какво друго /

    Коментиран от #16

  • 15 СМЕХОРИИ

    2 2 Отговор
    Щом и това маце взе да дава акъли как се прави кисело зеле, втасахме я
  • 16 Натриев хлорид

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "айде де":

    е обикновена готварска сол! За предпочитане е киселото зеле да се прави с едра ( морска сол)! Както пише Бай Данъо по – долу. Има вариант след нареждането на зелките ( кочана цепите накръст) в отвора да поръсите солта и после са долеете вода. Друг вариант – редите зелките, заливате с вода, източвате я и я преварявате с необходимото количество морска сол. След като изстине, заливате зелето. При всички случаи, отгоре трябва да е притиснато добре ( най– хубаво с чист речен камък) и да се преточва ежедневно.