Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 14:00 14 776 7

Легенда за едно от страховитите места в Родопите

  • родопи-
  • забележителност-
  • шейтан дере

Родопите са планината пълна с тайни и възхитителни места. В Източните Родопи едно от най-страховитите и легеднари места е Шейтан дере или познат още като Дяволския каньон

Легенда за едно от страховитите места в Родопите - 1
Снимка: Родопи.нет

Родопите са планината пълна с тайни и възхитителни места. В Източните Родопи едно от най-страховитите и легеднари места е Шейтан дере или познат още като Дяволския каньон. Той представлява каньон намиращ се по поречието на р. Арда, непосредствено след стената на язовир Студен кладенец, близо до с. Рабово.

Стръмните скали, резултат от застинала вулканична лава на намиращия се наблизо отдавна загаснал вулкан Св. Илия, оформят характерен пролом, уникален за България. Каньона е надупчен от дупки и проломи чиято дълбочина варира от 3 до 25 м.

С района са свързани любопитни легенди разказващи различни версии за произхода на мястото. Според една от тях, тайнствена сила повличала всеки който падне в някоя от дупките, и той никога повече не излизал от там, точно като в Дяволската пещера.

Народната памет е съхранила спомен за ритуал по посвещение, според който само най-смелите можели да прескочат водите на р. Арда в района на Шейтан дере, без да паднат и да бъдат отнесени от тях.

Местна легенда разказва и за човек откраднал агне от турска кошара. Докато го гонели, беглецът се засилил и прескочил реката, заедно с откраднатото агне. Като видял подвига един от турците казал, че крадецът е „голям Шейтан“. И така според тази легенда района получил името си.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 5 Отговор
    Родна България е Най Красивата Ни
    Родина

    Коментиран от #3

  • 2 Хасковски каунь

    8 2 Отговор
    Преди 30-35 години често ходих там за риба. Излизаха хубави алай. Сега не знам дали има вода.

    Коментиран от #7

  • 3 СТАМАТ

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    верно ли бе
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 легеднари

    0 1 Отговор
    КО КАЗА КО
  • 6 Нашенец

    3 0 Отговор
    А ако отидете до Кърджали в мястото Глухар на реката ще видите най грозната гледка.Коритото на реката е като лунен пейзаж даже по лошо.Разровена е жестоко и според мен е престъпление.Причината е хистнически добив на инертни материали/пясък/ но зелени,пембени, власти са слепи.
  • 7 Нашенец

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасковски каунь":

    Отиди на Глухар и освен риба ще видиш как се унищожава природата от алчност