Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 15:58 5 305 7

17 съвета за успешен живот от известен психиатър

  • съвети-
  • цитати-
  • психиатър-
  • успех-
  • здраве-
  • ървин дейвид ялом

Ървин Дейвид Ялом е един от най-успешните и продуктивни психиатри

Тук са събрани някои от най-гениалните цитати от най-влиятелния психолог и психиатър в света, които със сигурност ще ви бъдат от полза. Става дума за американския психиатър Ървин Дейвид Ялом - почетен професор по психиатрия в Стандфордския университет. Той е и автор на много книги, насочени към разбирането на съзнанието като ключ към добрия живот.

92-годишният Ялом посвещава живота си на това да разгадае човешкото поведение, както и по какъв начин човек може да се почувства щастлив. През цялата си обширна кариера проф. Ървин Ялом споделя безценни мъдрости, които може да ни помогнат да се ориентираме в сложностите на живота и да придобием истинско щастие, пише zdrave.to. Ето подбор от цитати от мъдрия професор Ървин Ялом.

1. За да отгледате деца, самите вие трябва да пораснете.

2. Животът трябва да се живее днес и сега; не е нужно да го отлагате до безкрай. Живейте за настоящия момент, а не постоянно да планирате живота и да чакате идеалния момент. Очакването на „подходящия“ момент може да доведе до изпускане на възможности и живота си като цяло.

3. Между осъзнаването на нещо с ума и разбирането на същото това със сърцето, лежи пропаст, огромна пропаст.

4. Не съществуват лекарства против отчаяние, няма доктори за душата. Дълбоката емоционална болка или отчаяние не могат да се излекуват с помощта на лекарства и доктори. Вътрешното изцеление и покоят идват отвътре, те трябва да се „изживеят“.

5. Едно е да съществуваш за другия, за някого, съвсем друго е да си в равностойни отношения с другите.

6. В живота е като в шахмата: когато партията приключи, всички фигури – пешки, кралици и крале се оказват в една кутия. В края на краищата всички хора, независимо от техния статус или достижения, биват застигани от една и съща участ. Тези думи подчертават универсалната природа на смъртта и непостоянството на мирските достижения.

7. Аз открих ключа към разгадаването на живота: първо, да желаеш необходимото; второ – да обичаш желаното.

8. По-добре да позволиш на хората да бъдат такива, каквито са, отколкото да ги приемаш за онези, които те не са. Много е важно наистина да приемате хората такива, каквито са те в действителност, а не да се опитвате да ги впрегнете в някакви рамки или очаквания. Приемането на човека такъв, какъвто е, е много по-важно от опитите да го промениш.

9. Под маската на висока самонадеяност обикновено се крие неувереност и дори срам от себе си.

10. Спомените от миналото и мечтите за бъдещето носят единствено безпокойство. Зациклянето в съжаления относно миналото или тревожното очакване на бъдещето могат да доведат до ненужен стрес и тревога. Живейте в настоящия момент, иначе в такова постоянно безпокойство ще пропуснете най-важното в живота си.

11. Това, което притежаваме, често започва да ни притежава нас.

12. Колкото повече човек притежава вътре в себе си, толкова по-малко той изисква от другите. Хората, които са си самодостатъчни, са емоционално защитени и самореализируеми вътре в себе си, при тях е по-малка вероятността да разчитат на другите за получаване на одобрение, за подкрепа или материални блага. Те имат твърда вътрешна основа.

13. Всеки човек трябва да определи за себе си какво количество истина може да понесе.

14. Не оставяй след себе си нито капка неизживян живот. Тези думи подбуждат човек да живее пълноценен живот, без да съжалява за каквото и да било, без да съжалява, че не е реализиран потенциала си. Това поощрява да изграждаш опит, да рискуваш и максимално да използваш своето време на Земята.

15. Много бракове се разпадат, затова защото вместо да проявяват грижа един към друг, партньорите се използват един друг в качеството на средство за борба със своята изолация.

16. Преглътнатата обида може и да те задави. Тези думи предупреждават, предпазват от потискане на чувствата на обида или гняв, тъй като това може да доведе до емоционални проблеми, до болести или до разрив в отношенията. Важно е да се научите да изживявате своите емоции и да ги изразявате по здравословен начин.

17. Човек не избира своята болест, но избира стреса и именно този стрес избира болестта. Тази мъдрост на професор Ялом напомня за това, че истинското щастие се заключава не във външните достижения или материалните блага, а в дълбините на нашата душа и взаимоотношения с другите. Внедрявайки тези правила в своя живот, можем да се отправим на пътешествие към по-щастлив живот.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 закъсняхте

    13 3 Отговор
    Тези съвети можеше да ми ги давате преди да разбера как работи матрицата.
  • 2 Идън

    10 4 Отговор
    Благодаря за хубавата статия.

    Коментиран от #4

  • 3 ГЕРЕН

    14 1 Отговор
    ТОЧКА 2 ЖИВЕЙ СЕГА И НА МИГА Е МНОГО ТОЧНО. ТОВА ГО Е КАЗАЛ И ДЪНОВ. ТОЧКА 17 Е НАЙ ТОЧНА ЖИВОТ БОЛЕСТИ СМЪРТТА ТЕ ДОСТИГАТ ВСЕКИ ЧОВЕК РАНО ИЛИ КЪСНО. ВАЖНО Е ДА ЖИВЕЕШ ДОСТОЙНО И ПРАВДИВО ПО МОРАЛНИТЕ ПРАВИЛА. С ОБИЧ И ДОБРОТА КЪМ ДОБРИЯТ ЧОВЕК. А ЛОШИТЕ ТЕ СИ ЗНАЯТ ЗАЩО......
  • 4 Перфектния,

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    Чакам снимката!

    Коментиран от #5

  • 5 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перфектния,":

    Няма нищо по- хубаво от чакането на нещо хубаво. То е по хубаво от самото хубаво. Например Нова година.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Ден като ден

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Идън":

    Да чакаш новата година е радост само за децата и евентуално младите да се прежалят да празнуват с дъртаците.С напредването на годините осъзнаваш, че с всяка година се приближаваш към неизбежно то.
  • 7 мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Идън":

    Обичам игрите с асоциации, обаче това не съм сигурна, че го разбрах...