Last news in Fakti

2 Декември, 2023 13:27 2 628 12

Как се прави кафето без кофеин?

  • кафе-
  • безкофеиново кафе-
  • кофеин-
  • ползи за здравето

Ползите за здравето, установени от пиенето на кафе без кофеин, са подобни на тези от кафето с кофеин

Как се прави кафето без кофеин? - 1
Снимка: Shutterstock

Кафето е една от най-популярните напитки в света и високите нива на кофеин са сред основните причини за това. Това е естествен стимулант, който осигурява прилив на енергия, а масово хората не могат да се наситят на напитката.

Някои хора обаче предпочитат да ограничат приема на кофеин по здравословни или други причини. Безкофеиновото кафе е широко разпространено, а IFLScience съобщава, че консумацията му нараства.

Ето какво трябва да знаете за кафето без кофеин:

Как се прави кафе без кофеин?

Премахването на кофеина, като същевременно запазите аромата и вкуса на кафеените зърна непокътнати, не е лесна задача. Кафето без кофеин се прави чрез отстраняване на съдържанието на кофеин от зелените, непечени кафеени зърна и се основава на факта, че кофеинът се разтваря във вода. Това обясни проф. Лорън Бол от Университета на Куинсланд, предава vesti.bg.

Използват се три основни метода за отстраняване на кофеина: химически разтвори, течен въглероден диоксид (CO₂) или обикновена вода със специални филтри. Допълнителните стъпки, необходими при всички тези методи на обработка, са причината кафето без кофеин често да е по-скъпо, посочва Куинсланд.

Методи, базирани на разтворители

Повечето безкофеинови кафета се правят по методи, базирани на разтворители, тъй като това е най-евтиният метод. Този метод се разделя на два допълнителни типа: директен и индиректен, обясни експертът.

Директният метод включва задушаване на кафеените зърна и след това многократно накисване в химически разтворител (обикновено метиленхлорид или етилацетат), който се свързва с кофеина и го извлича от зърната, посочва ученият.

След предварително определено време кофеинът се извлича и кафеените зърна се запарват още веднъж, за да се отстрани остатъчният химически разтворител, обясни Бол.

Индиректният метод все още използва химически разтворител, но той не влиза в пряк контакт с кафеените зърна. Вместо това зърната се накисват в гореща вода, след което водата се отделя от зърната и се третира с химическия разтворител, допълни той.

Кофеинът се свързва с разтворителя във водата и се изпарява. След това водата без кофеин се връща в зърната, за да абсорбира вкусовете и ароматите на кафето, каза Лорън Бол.

Разтворителните химикали (особено метиленхлорид), използвани в тези процеси, са източник на спорове около кафето без кофеин. Това е така, защото се предполага, че метиленхлоридът е леко канцерогенен във високи дози. Съставката обикновено се използва в препарати за отстраняване на бои и лак за нокти. Той се съдържа и в редица обезмаслители. Обясни експертът от Университета на Куинсланд.

Методи без разтворители

Методите, които не се основават на разтворители и използват течен въглероден диоксид или вода, стават все по-популярни, обясни Лорън Бол.

Водният метод (известен също като швейцарски воден процес) включва извличане на кофеин от кафеени зърна с помощта на вода. Има вариации на този метод, но основните стъпки са следните.

За първоначална партида зелените кафеени зърна се накисват в гореща вода, създавайки екстракт, богат на кофеин и ароматни съединения (след това безвкусните зърна се изхвърлят). Този екстракт от зелено кафе преминава през филтри с активен въглен, които улавят молекулите на кофеина, като същевременно позволяват на ароматите да се запазят, посочи Бол.

Кофеинът напълно ли е отстранен от кафеените зърна?

Малко вероятно е 100% от кофеина да бъде успешно отстранен от кафеените зърна. Точно както съдържанието на кофеин в кафето може да варира.

Ще трябва да изпиете повече от десет чаши безкофеиново кафе, за да достигнете нивото на кофеин, което обикновено присъства в една стандартна чаша кафе, каза експертът.

Кафето без кофеин има ли различен вкус?

Някои хора казват, че вкусът на напитката без кофеин е различен. В зависимост от това как зърната са декофеинизирани, някои ароматни елементи могат да бъдат екстрахирани съвместно с кофеина по време на процеса, обясни Лорън Бол.

Кофеиновото и кафето без кофеин имат ли еднакви ползи за здравето?

Ползите за здравето, установени от пиенето на кафе без кофеин, са подобни на тези от кафето с кофеин, включително по-нисък риск от диабет тип 2, някои видове рак и обща смъртност. Съвсем наскоро кафето беше свързано с подобрено управление на теглото с течение на времето.

Повечето от ползите за здравето се проявяват при пиене на три чаши безкофеиново кафе на ден. Умереността е ключова и не забравяйте, че най-големите ползи за здравето ще дойдат от балансираната диета, посочва Лорън Бол.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 7 Отговор
    Откакто се отказах от истинското кафе, заради кръвното, не съм си и помислял да го заменя с безкофеиновия отпадък! Все едно безалкохолна бира.

    Коментиран от #3

  • 2 То е ясно !

    8 3 Отговор
    По същия начин, по който се прави безалкохолната ракия!
  • 3 Трътката

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Кофеинът не влияе на кръвното, а на пулса. Действа стимулиращо на синусовия възел на сърцето.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Пийте

    3 6 Отговор
    Вино и ракия те нямат кофеин и никотин !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Идън

    7 2 Отговор
    Безкофеиновото увеличава пошия холестерол- той е по- вреден от кофеина. Това е така- защото увеличава нивото на свободните мастни киселини и се образуват плаките.Ползите от нормалното кафе са много повече - кофеинът защитава невроните и помага за по- добра функция на мозъка- памет. А това е много важно като превенция против деменция. В безкофеиновото заедно с кофеина се извличат и оксидантите и витамините и др. ценни вещества. Пия по едно кафе и рядко две. От безкофеиновото не ми е добре- явно процесите на премахване не са много безвредни...
  • 7 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трътката":

    Затова нормалното кафе е полезно за хора с бавен пулс- но не и с тахикардия- бърз пулс. Затова кафето се пие сутрин- не в късния следобяд и вечер... освен ако нямате нещо предвид да ви държи в бодро състояние.:)
  • 8 БОЗА

    4 2 Отговор
    "Живописният град Бремен в Северна Германия е свързан с кафето повече от четиристотин години. Първото кафене на немскоезична територия отваря врати в този град през 1673 г., а пристанището му Бремерхафен, построено през 19-ти век и разположено на 65 км северно от центъра на града, е едно от основните пристанища от самото начало на кафе в Европа.

    Следователно Бремен винаги е бил място с множество предимства за създаването на компании за кафе. В началото на 1960 г. градът имал повече от 100 фабрики за кафе и днес голяма част от тях продължават да съществуват, някои специализирани в безкофеиново кафе, изобретението на този град.

    През 1906 г. Лудвиг Розелиус патентова своя процес за безкофеиново кафе. Розелиус открива своя метод почти случайно. Голяма част от кафето му е било случайно напоено с морска вода и е загубило голяма част от кофеина си, без да губи много от вкуса си. След това Розелиус измисля система, която се състои в изпаряване на кафеените зърна с физиологичен разтвор и след това подлагането им на органично химично съединение бензен (към днешна дата е забранено използването му), което действа като разтворител за извличане на кофеина. "

    Човека е бил меценат-купува цял квартал и го прави сбирка от музеи-там е и къщата на Робинзон Крузо, фонтана на Седемте ленивци и други герои от приказките... уникалната улица в центъра, известна с необичайната архитектура на своите сгради, повечето от които са построени по инициатива на Лудвиг Розелиус, тъ
  • 9 БОЗА

    3 1 Отговор
    Човека е бил меценат-купува цял квартал и го прави сбирка от музеи-там е и къщата на Робинзон Крузо, фонтана на Седемте ленивци и други герои от приказките... уникалната улица в центъра, известна с необичайната архитектура на своите сгради, повечето от които са построени по инициатива на Лудвиг Розелиус, търговец на кафе и изобретател на първия търговски процес за декофеиново кафе. Лудвиг Розелиус (1874-1943) е син на търговеца и вносител на кафе Дитрих Фридрих Рениг Розелиус (1843-1902) и от малък проявява голямо любопитство към химията. Когато баща му умира неочаквано на 59-годишна възраст, лекарите приписват смъртта му на прекомерната консумация на кофеин и поради тази причина Лудвиг решава да намери начин да извлече кофеина от кафеените зърна...безкофеиновото кафе набра обороти в производството му и продажбите след изтичане на патента-дотогава беше само една фирмата,която го предлага... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трътката":

    Медицината не е установила причината, поради която кофеина вдига кръвното налягане, но е установила, че това се случва при част от хората. Аз съм се убедил сам за себе си.
  • 11 Кафе без

    2 4 Отговор
    Кофеин, бира без алкохол, жена без цици - все хубави неща! И полезни!
  • 12 дядо поп

    1 0 Отговор
    Най вероятно се прави от кафе , на което му премахват кофеина.