Кафето е една от най-популярните напитки в света и високите нива на кофеин са сред основните причини за това. Това е естествен стимулант, който осигурява прилив на енергия, а масово хората не могат да се наситят на напитката.
Някои хора обаче предпочитат да ограничат приема на кофеин по здравословни или други причини. Безкофеиновото кафе е широко разпространено, а IFLScience съобщава, че консумацията му нараства.
Ето какво трябва да знаете за кафето без кофеин:
Как се прави кафе без кофеин?
Премахването на кофеина, като същевременно запазите аромата и вкуса на кафеените зърна непокътнати, не е лесна задача. Кафето без кофеин се прави чрез отстраняване на съдържанието на кофеин от зелените, непечени кафеени зърна и се основава на факта, че кофеинът се разтваря във вода. Това обясни проф. Лорън Бол от Университета на Куинсланд, предава vesti.bg.
Използват се три основни метода за отстраняване на кофеина: химически разтвори, течен въглероден диоксид (CO₂) или обикновена вода със специални филтри. Допълнителните стъпки, необходими при всички тези методи на обработка, са причината кафето без кофеин често да е по-скъпо, посочва Куинсланд.
How is decaf coffee made? And is it really caffeine-free? https://t.co/86dLmc2275 pic.twitter.com/IARZbDAOx0
— Andy Nolan (@aardvarknsefce) November 5, 2023
Методи, базирани на разтворители
Повечето безкофеинови кафета се правят по методи, базирани на разтворители, тъй като това е най-евтиният метод. Този метод се разделя на два допълнителни типа: директен и индиректен, обясни експертът.
Директният метод включва задушаване на кафеените зърна и след това многократно накисване в химически разтворител (обикновено метиленхлорид или етилацетат), който се свързва с кофеина и го извлича от зърната, посочва ученият.
След предварително определено време кофеинът се извлича и кафеените зърна се запарват още веднъж, за да се отстрани остатъчният химически разтворител, обясни Бол.
Индиректният метод все още използва химически разтворител, но той не влиза в пряк контакт с кафеените зърна. Вместо това зърната се накисват в гореща вода, след което водата се отделя от зърната и се третира с химическия разтворител, допълни той.
Кофеинът се свързва с разтворителя във водата и се изпарява. След това водата без кофеин се връща в зърната, за да абсорбира вкусовете и ароматите на кафето, каза Лорън Бол.
Разтворителните химикали (особено метиленхлорид), използвани в тези процеси, са източник на спорове около кафето без кофеин. Това е така, защото се предполага, че метиленхлоридът е леко канцерогенен във високи дози. Съставката обикновено се използва в препарати за отстраняване на бои и лак за нокти. Той се съдържа и в редица обезмаслители. Обясни експертът от Университета на Куинсланд.
Методи без разтворители
Методите, които не се основават на разтворители и използват течен въглероден диоксид или вода, стават все по-популярни, обясни Лорън Бол.
Водният метод (известен също като швейцарски воден процес) включва извличане на кофеин от кафеени зърна с помощта на вода. Има вариации на този метод, но основните стъпки са следните.
За първоначална партида зелените кафеени зърна се накисват в гореща вода, създавайки екстракт, богат на кофеин и ароматни съединения (след това безвкусните зърна се изхвърлят). Този екстракт от зелено кафе преминава през филтри с активен въглен, които улавят молекулите на кофеина, като същевременно позволяват на ароматите да се запазят, посочи Бол.
Кофеинът напълно ли е отстранен от кафеените зърна?
Малко вероятно е 100% от кофеина да бъде успешно отстранен от кафеените зърна. Точно както съдържанието на кофеин в кафето може да варира.
Ще трябва да изпиете повече от десет чаши безкофеиново кафе, за да достигнете нивото на кофеин, което обикновено присъства в една стандартна чаша кафе, каза експертът.
Кафето без кофеин има ли различен вкус?
Някои хора казват, че вкусът на напитката без кофеин е различен. В зависимост от това как зърната са декофеинизирани, някои ароматни елементи могат да бъдат екстрахирани съвместно с кофеина по време на процеса, обясни Лорън Бол.
Кофеиновото и кафето без кофеин имат ли еднакви ползи за здравето?
Ползите за здравето, установени от пиенето на кафе без кофеин, са подобни на тези от кафето с кофеин, включително по-нисък риск от диабет тип 2, някои видове рак и обща смъртност. Съвсем наскоро кафето беше свързано с подобрено управление на теглото с течение на времето.
Повечето от ползите за здравето се проявяват при пиене на три чаши безкофеиново кафе на ден. Умереността е ключова и не забравяйте, че най-големите ползи за здравето ще дойдат от балансираната диета, посочва Лорън Бол.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
Коментиран от #3
13:41 02.12.2023
2 То е ясно !
13:45 02.12.2023
3 Трътката
До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":
Кофеинът не влияе на кръвното, а на пулса. Действа стимулиращо на синусовия възел на сърцето.Коментиран от #7, #10
13:55 02.12.2023
4 Пийте
14:01 02.12.2023
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Идън
14:47 02.12.2023
7 Идън
До коментар #3 от "Трътката":
Затова нормалното кафе е полезно за хора с бавен пулс- но не и с тахикардия- бърз пулс. Затова кафето се пие сутрин- не в късния следобяд и вечер... освен ако нямате нещо предвид да ви държи в бодро състояние.:)14:57 02.12.2023
8 БОЗА
Следователно Бремен винаги е бил място с множество предимства за създаването на компании за кафе. В началото на 1960 г. градът имал повече от 100 фабрики за кафе и днес голяма част от тях продължават да съществуват, някои специализирани в безкофеиново кафе, изобретението на този град.
През 1906 г. Лудвиг Розелиус патентова своя процес за безкофеиново кафе. Розелиус открива своя метод почти случайно. Голяма част от кафето му е било случайно напоено с морска вода и е загубило голяма част от кофеина си, без да губи много от вкуса си. След това Розелиус измисля система, която се състои в изпаряване на кафеените зърна с физиологичен разтвор и след това подлагането им на органично химично съединение бензен (към днешна дата е забранено използването му), което действа като разтворител за извличане на кофеина. "
Човека е бил меценат-купува цял квартал и го прави сбирка от музеи-там е и къщата на Робинзон Крузо, фонтана на Седемте ленивци и други герои от приказките... уникалната улица в центъра, известна с необичайната архитектура на своите сгради, повечето от които са построени по инициатива на Лудвиг Розелиус, тъ
15:37 02.12.2023
9 БОЗА
Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
15:41 02.12.2023
10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
До коментар #3 от "Трътката":
Медицината не е установила причината, поради която кофеина вдига кръвното налягане, но е установила, че това се случва при част от хората. Аз съм се убедил сам за себе си.16:38 02.12.2023
11 Кафе без
17:05 02.12.2023
12 дядо поп
09:52 03.12.2023