Last news in Fakti

2 Декември, 2023 14:16 6 799 11

Къде се намира най-високата ЖП гара на Балканите?

  • жп гара-
  • село аврамово-
  • най-висока-
  • българия-
  • балканите

В родопското село Аврамово се намира най-високата гара в България и на Балканския полуостров

Къде се намира най-високата ЖП гара на Балканите? - 1
Снимка: Instagram

Страната ни има много красоти, а по планините се редят не само скални образувания и борови гори, но от там минават и ЖП линии.

Знаете ли коя е най-високата ЖП гара в България?

В страната ни има гара, която се разполага най-високо и е на връх, като се смята за най-високата гара на Балканите.

Става въпрос за родопското село Аврамово. То се разполага най-висока точка, което го отрежда като най-висока гара не само в страната ни, но и на целия Балканския полуостров.

Тази гара е част от железопътната линия, която свързва градове Добринище и Септември. Тя е по-известна като “теснолинейката”.

Релсовият маршрут се свързва, не само с гарата в село Аврамово, но с цялата история и това не е случайност. Той се слави се с изключително живописни места, през териториите, през които преминава, пише poznanieto.bg.

Интересни факти за село Аврамово и най-високата ЖП гара на Балканите:

Железопътната гара до 1983 г. е наричана Аврамови колиби. Тя е най-високо разположената в страната ни България и първа на Балканския полуостров. Тя е точно на 1267.4 метра надморска височина.

В периода 1878 до 1912 г., след Освобождението, от на мястото на ЖП гарата се е разполагала границата между Османската империя и Княжество България.

Гарата съществува отдавна. Тя е построена, след 1926 г. и е част от теснолинейката Якоруда- Чепино. Отсечката е измислена като временна експлоатация за времето 12 декември 1937 г., след което официално е открита. Датата била 30 юли 1939 г.

Защо се казва “теснолинейка”?

Теснопътната ЖП линия, свързва Добринище и Септември и се нарича “теснолинейка”, заради разстоянието, между релсите, което е по-малко от общоприетия Европа стандарт.

В точност достига 76 сантиметра, което е два пъти по-малко от стандартните 143.5 сантиметра междурелсие или около три педи по-тясно.

Тясното междурелсие е се казва още “босненски тип”, защото първите трасета с подобен тип се изграждат главно на територията на Босна и Херцеговина в миналото, по време на окупацията на Австроунгарската империя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не най високата

    30 1 Отговор
    А най високо РАЗПОЛОЖЕНАТА жп гара! Научете го вече този български език!

    Коментиран от #2, #7, #10

  • 2 един от стадото

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не най високата":

    като голям дъжд. Дъждът е силен, някои други неща са големи..
  • 3 глоги

    6 0 Отговор
    То се разполага НА най-висока точка,
  • 4 глоги

    8 0 Отговор
    Тази гара е част от железопътната линия, която свързва градовеТЕ Добринище и Септември.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 редник

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не най високата":

    /Научете го вече този български език!/

    Явно в сегашния Соф. университет това е нивото - жалко...
  • 8 Никче

    4 2 Отговор
    Ей, абе, вие сте неграмотни, бе! Вие не знаете нито да пишете, нито да говорите на български! Какви сте вие извънземни, бе????? Я си сложете снимките да знаем с кого си имаме работа! И по-бързо!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н.
    Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА.
  • 10 Хохо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не най високата":

    И ти го научи;-)
    Хайде намери си елементарната грешка.
  • 11 БОЖИДАРЧЕЕЕЕЕ ДАНО СИ НАЙ

    0 0 Отговор
    ДЪЛБОКАТА ЧЕ НИ МИЙ КЪС АМА Е ДЕБЕЛ...САМУ ЗА ТВА СТААШ....