Last news in Fakti

4 Декември, 2023 13:49 17 385 81

Защо България пада под Османска власт - малко известни факти

  • българия-
  • османска власт-
  • причини-
  • история

Ето кои са неизвестните причини за падането на България

Всички знаем годината 1396 като една от най-черните дати в нашата история. Тогава България за втори път в историята си попада под чужда власт, но много по-тежка и продължителна от предишния случая с Византия. Някои от причините за провала на българите са познати на всички, но има някои, които не са толкова популярни и са сравнително непознати за широката общественост. Днес ще се опитам да акцентирам върху тях, пише Poznanieto.bg.

Причините, които знаем всички са основни две:

Разпокъсаната България

По това време, нашата държава е много силно феодализирана. Всеки местен болярин си има своя собствена държава и се бори за място под слънцето. Без ясна силна и здрава централна власт, няма как българите да бъдат обединени и да се справят с идващата напаст.

Самите процеси текат още през миналия XIII век, но централната власт допълнително се отслабва и от българските царе в Търново. Глупавото решение на цар Иван Александър за отделянето на Иван Срацимир като владетел на Видинското царство, а Иван Шишман на Търновското със сигурност е ключова грешка за падането на България под чужда власт

Неоценяване на заплаха от балканските народи

Това е другата причина, която често се дава. Балканските народи воюват помежду си от векове и не оценяват заплахата от селджуските турци. Дори византийците ги използват първоначално като наемници, за да имат предимство спрямо останалите. Ако се концентрираме върху българите, ще видим, че те са много по-заинтересувани да воюват помежду си отколкото да се обединят срещу общата заплаха.

Поне това е факт до към 70-те години на XIV век. По-късно се правят опити за общ отпор, но османците вече са набрали скорост и успяват да използват римската тактика Разделяй и владей.

Кои са неизвестните причини за падането на България

Пак ще уточня – неизвестните причини не означава, че никой не ги знае, но те рядко се дават като първопричина за тази катастрофа. Сега ще се опитам да ги систематизирам:

Разделяй и владей

Тази тактика още от римско време е ключова за всяко успешно управление. Тя се използва с огромен успех още в предишните векове от монголците. Те използват вариацията, че задължават подчинените народи да воюват срещу неподчинените и по този начин запазват армията си непокътната.

Този метод използват и османците. Те задължават местните си васали да им дават войски и използват този човешки ресурс да воюва срещу техните неприятели. По тази начин те отслабват и двете страни, а тяхната армия остава непокътната.

Предаване на крепости без бой

Войните между България, Византия и Сърбия през тези векове са толкова чести, че много крепости предпочитат да се предадат пред идващата армия, вместо да воюват. Това е тактика още от предишните векове. От съвременна гледна точка звучи много странно, но ако на всеки няколко години идва нова армия и завладява населението – за да се запази, то се подчинява и не воюва.

Иначе ще бъде избито или продадено в робство. Това се случва с много крепости, особено в Тракия, които просто смятат, че отново сменят един господар с друг. Но по-късно разбират, че османците не са господари като българите и византийците и плащат много скъпо за грешката си.

Чумавата България

Това е друг елемент, който много рядко се споменава. В този период има поредица от сушави години с лоша реколта. Това води до сериозен демографски срив, особено в Северна България. Води след себе си и до появата на епидемии от чума. Това влошава много ситуацията на българите и ги поставя в много по-тежко положение спрямо предишните години. Знаем за големи чумни епидемии на Балканите през следните години:1347, 1362 и 1369. Друга информация от анонимната ватиканска хроника ни споделя, че в периода между 1347-1430 е имало цели 9 големи чумни епидемии в Европа. За Западна Европа знаем, че някои градове губят до 80% от населението си. За България нямаме толкова точно информация, но със сигурност отражението е огромно.

Ересите вземат връх в България

Тези всички събития се отразяват върху начина на мислене и поведение на населението на България. Това е златен период за различни видове ереси, които обясняват всички тези събития с греховете натрупани от хората. Това води до допълнителен разпад сред хората и отслабване на влиянието на централната власт. Когато идват и османците – това се приема за Божие наказание и не води до съответната реакция сред населението. Разбира се, това е по-скоро вторична причина спрямо по-горните,но е важно да се отбележи, тъй като рядко се споменава.

Комбинацията от всички тези фактори води след себе си до този фатален край на Втората Българска държава. Важно е тези събития да се помнят и да се разбират причините за тях. По този начин можем да си вземем поука от тях и да се опитаме да не ги повтаряме в бъдещето под нова, но подобна форма.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 46 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска.

    Коментиран от #4, #53, #74

  • 2 питайте

    84 30 Отговор
    венецианските евреи защо ни набутаха турците тука

    Коментиран от #6

  • 3 Косово поле

    70 6 Отговор
    Историята се повтаря, като фарс.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гражданин

    26 48 Отговор

    До коментар #2 от "питайте":

    Никой не ги "набута " а те си живеят от векове наред тук по тези земи както живеят българи в Гърция, Македония и т.н

    Коментиран от #11, #29

  • 7 Българин

    80 21 Отговор
    Защото евреите отвориха вратите на Търново и докараха потурляците на балканите.

    Коментиран от #78

  • 8 Трайчо

    44 7 Отговор
    Робство! ФАКТИ!
  • 9 Нов прочит

    49 14 Отговор
    Тогава Бай-Дън е бил пак разсеян, та 6-ти американски флот не се появил.И евреите отворили вратата на Търновград.

    Коментиран от #16

  • 10 БеГемот

    75 1 Отговор
    Иначе нямаше да има ДПС...и Ахмет Доган а Дебелян щеше да е слаб и да бачка овощак...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 а бе гражданино милиционер

    51 18 Отговор
    хайде да вземеш да си прочетеш историята внимателно и тогава да видиш ролята на синедриона в падането ни под турска власт,или по точно действията им по времето на иван александър,и после след падането ни под турско робство когато испанците гонят еврите оттам те идват тука и са приети от турците радушно и ги разселват по градовете защото пашите които най много са ни трепали са именно евреи,а че е имало и преди тука евреи е имало но са се броели на пръсти защото помнят кое племе ги е гонело и трепало най много през древноста,така че чети гражданино

    Коментиран от #21

  • 13 дядото

    43 2 Отговор
    изложените горе причини са много валидни и днес,очаква ни същото
  • 14 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    68 3 Отговор
    САЪЩО КАТО СЕГА ВСЕКИ ОБЛАСТЕН ФЕОДАЛ СИ ИМА СВОЯ ВИЛАЕТ И НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА БЪЛГАРИЯ
  • 15 аааа

    50 27 Отговор
    България НЕ пада под Османска власт. Когато османците идват по тези земи, България вече не е съществувала. Парадоксът е, че точно благодарение на Османската империя, българоговорящите територии са се събрали отново в една държава.

    Коментиран от #19, #33

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 СЗО

    42 3 Отговор
    Тези всички събития се отразяват върху начина на мислене и поведение на населението на България. Това е златен период за различни видове ереси, (крайно леви и крайно десни партии), които обясняват всички тези събития с греховете натрупани от хората. Това води до допълнителен разпад сред хората и отслабване на влиянието на централната власт (доверие от 12% в народното събрание). Когато идват и османците – това се приема за Божие наказание.....да ви звучи познато? Божието наказие идва.

    Коментиран от #41

  • 18 Христо

    55 4 Отговор
    Освен посоченото - а според някои идточници 70% от населението в Българие е загинало от сушата и чумата по това време, фактор е и предателството на някои европейски държави.

    Турците не са имали кораби. Те създават флот едва 300 години по-късно.

    Но заради свои сметки, Генуа дава кораби за прекарване на турската армия на Балканите.

    Коментиран от #54

  • 19 провинциалист

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от "аааа":

    Потърси из интернет вица за чукчата, който за пръв път обувал слипове. С тях било по-хигиенично и по-топло. Същият парадокс като описаното от теб.
  • 20 Варна

    48 9 Отговор
    Чумата не е в резултат на сушата!- Това са пълни простотии!
    Чумата идва в България и в Европа чрез азиатския плъх, а той идва с появата на турците на Европейският континент. - Турците идват тук по молба на гърците, а войските им са пренесени от италианците с техните кораби.- Това е истината!
  • 21 да не бъркаме събитията

    39 4 Отговор

    До коментар #12 от "а бе гражданино милиционер":

    През 1491 г Торкемада дава ултиматум на евреите да напуснат Испания до три месеца или да умрат. За справка България пада 1396 г или 95 г по-рано. Следващото е че Отоманската Империя ги приема въпреки че Мохамедани и Евреи не си пасват. За справка: Палестина - Израел сега. Но да, Евреите са били лоялни към Османската Империя което не е в наша полза.
  • 22 Да живее България

    13 20 Отговор
    Същото иска да направи разединителя на нацията. Това е и причината за сглобката. Сглобката е съвместен отпор на непримирими противници срещу общия враг.
  • 23 явер

    27 42 Отговор
    Благодарение на Османската империя се запазваме като народ. Когато идват османлийте в Северна България са живели около 100 000 души и това до делтата на Дунав. Било е голям мор от чумата донесена от генуезците. Българският народ не воюва следващите 500 години, докато в Европа е война след война.Преди освобожеднието Ботев споменава, че сме 7млн., както и Петко Славейков казва, че сме правили само деца, а сега къде сме с нашият народ, калпав, необразован и без смелост. През турско са се раждали и образовали нашите герой не през комунизма.

    Коментиран от #25, #31

  • 24 Добре, че дойдоха турците

    23 36 Отговор
    Че от това разпокъсано племе, без държава, в демографска криза пред изчезване наброяващо едва четвърт милион калпака направиха за 5века народ от 4милиона.

    Коментиран от #26, #30, #80

  • 25 провинциалист

    17 15 Отговор

    До коментар #23 от "явер":

    От съседните нам държави ние най-дълго сме били запазвани като народ от османците и сега сме най-зле от всички. Стопляш ли?

    Коментиран от #34

  • 26 провинциалист

    21 5 Отговор

    До коментар #24 от "Добре, че дойдоха турците":

    По това време навсякъде са били разпокъсани племена. Само дето в западната част на континента са действали техните си лидери и за 5 века са направили такива неща, дето и сега не можем да достигнем. Нашите лидери турците са ги потурчили.
  • 27 Тома

    32 18 Отговор
    Само англичанина минал през България е разбрал защо са паднали под турско робство българите като казал че няма по прост народ от българския
  • 28 Гост

    31 8 Отговор
    Разпокъсването на балканските народи идва от европейските нации, както тогава, така и днес.
  • 29 Гост

    43 8 Отговор

    До коментар #6 от "Гражданин":

    Живеели си турци по тия земи, ама друг път. Преди да се нарекат турци, са били османлии. Освен тях е имало и караманлии, които са били много развита нация с висока култура. Караманлиите са ненавиждали османлиите, смятали са ги за 40банска сбирШТина. Затова, османлиите изтребват караманлиите почти до крак, като малкото останали караманлии биват изселени в Гърция и покрай р.Дунав, като дори приемат Християнството. Османлиите са били степски народ, които са ползвани от Византия за наемна войска, когато ИРИ е виждала зор с враговете си. Е да, ама византииците не си направили добре сметката и османлиите се обърнали и срещу тях. Така, Византия вече я няма, а разпокъсаните от спорове Балкани стават лесна жертва на в@рв@рск@т@ 0сманска сг@н.

    Коментиран от #37, #68, #69

  • 30 Гост

    53 17 Отговор

    До коментар #24 от "Добре, че дойдоха турците":

    Това, което наричаш разпокъсано племе, е било мощна нация на три морета. Когато шалварестите влизат тук и виждат красотите на България, ахват от удивление. Не са и сънували такова богатство и устроена държава. Жените красиви, незабулени. Момците снажни, синеоки, яки. Горите разлистени, зелени. Планините чутовни, велики. Водите богати, бистри, чисти, пълноводни. Полята препълнени от жита, а лозята натежали от грозде. Всички я искат, тая България, но няма да я дадем на никого. Нека ми викат, че съм пр03, затова, че седя тук.

    Коментиран от #36

  • 31 Гост

    37 8 Отговор

    До коментар #23 от "явер":

    Теб, не те ли образоваха през комунизма? Да не би през турско да си се научил, да пишеш и четеш? Аман, от 3аблудени т0рк0фили! Кога ли ще излезе закон, че т0рк0филията застрашава националната сигурност на странатани?
  • 32 Да, ама не...

    38 6 Отговор
    Причините са толкова много, че няма да ни стигне мястото за да ги изброим. Най основните са , че турците не пристигат на Балканите като завоеватели, а като съюзници на разпадащата се вече Византия и неспособността да се противопоставя на все по нарастващите заплахи от българи и сърби. Османските турци даже не са още създали държава, а са един от няколкото турски бейлика, оформили се в района на Мраморно море и претендиращи за автономност, а този е разполагал с с най добре организирана войска. След неколкократни набези на Балканите в един момент отказват да се втрнат в Мала Азия под предлог на неизпълнени от византия клаузи по договор и окупират крепостта Цимпе на полуостров Галиполи южно от Константинопол, Скоро овладяват и самата крепост Галиполи (днешния Гелиболу). През 1366-1367 – Амедей VІ Савойски, братовчед на император Иоан V Палеолог организира последния кръстоносен поход и пътьом се притичва на помощ на своя братовчед. Прогонва турците от полуострова и предава ключовете от крепостите на императора. Само след6 години Константинопол доброволно връща крепостите на турците. Така османците вече оформят държавна структура, а след завладяване на Балканите се превръщат в импрерия и по ирония на съдбата изгасят последните светлини на Константинопол, а запалват тези на Истанбул.

    Коментиран от #43

  • 33 Гост

    30 10 Отговор

    До коментар #15 от "аааа":

    Пак ли го счупи, тоа тАп0мер? Не го остави на мира, ей! Нямало България, ли? Дори не сте имали нация, когато сте нахлули тука, да грабите и плячкосвате всичко българско. Били сте просто една сг@н, събрана от кол и от въже, да мар0дерства навред. Само ятагани в ръцете ви, а мотиката не сте знаели от коя страна се държи.
  • 34 Гост

    25 9 Отговор

    До коментар #25 от "провинциалист":

    И тебе България те запази, ама ей го на - седнал си да я плюеш и да величаеш турците.

    Коментиран от #35

  • 35 провинциалист

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Я пак прочети на какво и как отговорям, аман от недогледали!

    Коментиран от #63

  • 36 Мощна нация...

    10 12 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Така не съм се смял отдавна 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #62

  • 37 Хахаха

    14 7 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Разпокъсани балкани както казваш тука или мощна нация на три морета както казваш 5минути по-късно, кое от двете 🤣🤣🤣

    Коментиран от #61

  • 38 Историк

    18 3 Отговор
    Историята трябва да се чете и анализира а не сульо и пульо да пишат статии тип свободни съчинения.

    Коментиран от #39

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 6 Отговор

    До коментар #38 от "Историк":

    Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в СУ, няма да се оправим ....това е тъжната истина!
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 27 Отговор
    "Предаване на крепости без бой"
    Всички крепости и замъци на територията на БЪЛГАРИЯ са разрушавани според клаузите в мирните договори сключвани от руснаците с Османската империя, след всяко нахлуване на „братушките“ в българските земи...Оцеляла е единствено крепостта "Меджитабия" над гр. Силистра, защото нейният строеж завършва през 1877г. Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически.

    Коментиран от #42, #44, #60

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 3 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Битката за Средец е била жестока, водила се е на мястото на сегашното Орландовци, местността Кървището . Труповете на убитите са стигали до стремената на конете.
  • 43 Голям праз

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "Да, ама не...":

    Нали знаеш накъде продължава походът Амедей Савойски след Галиполи? Ето ти още една причина.. Сърбите и унгарците също имат голяма заслуга за успеха на османците, но после и те не минават метър.

    Коментиран от #45

  • 44 Голям праз

    10 7 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По брой крепости България по това време е на първо място в Европа, но истината е , че след падането ни под османско владичество, ние сами ги разрушаваме, с разрешението на султаните. Защо трябва да дялаш камъни, като ги имаш издялани?
  • 45 Да, ама не...

    5 5 Отговор

    До коментар #43 от "Голям праз":

    Съвсем съзнателно написах, че темата е огромна и не може да бъде обхваната в кратка бележка. Амедей Савойски не идва с цел да завладява или окупира територии и точно по тази причина предлага ключовете на освободените крепости първо на Венеция, след това на Генуа, но никой не проявява интерес и накрая ги предава на Константинопол. Освен това Европа е християнска, но католическа и ортодоксалната православна църква е еретически противник за нея, а използвайки османците като "маша за въглените" изобщо не ги трогва. Не случайно с достигането си до Виена османците претърпяват поражения и ги връщат отново само на Балканите, че даже и не им оставят свободно владение на част от Западните Балкани.
  • 46 Българин

    22 5 Отговор
    Явере,какви 7милиона .След освобождението ,Българите нямат и 2милиона.В това число са турци,българо мохамедани,цигани ,власи ,гърци и други националности

    Коментиран от #47

  • 47 Айде бе,

    4 11 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Ти от кои си, от циганите, от гърците или от другите националности?!? За теб не говорим!
  • 48 Честно

    1 12 Отговор
    Боли ме онъзи работа 😆
  • 49 Иванов

    7 7 Отговор
    Тези факти аз ги знам отдавна но защо не се коментират от историците ни това те трябва да отговорят или някой от тях ги споменават с половин уста без подробности говори се повърхностно за тези трагични събития и сега сме разделени ето пресен пример за пандемията,много хора нямаха дисциплина да се изолират а немалко от тях даже не вярваха в ковид чумата като някой доценти например

    Коментиран от #70, #71

  • 50 БЕЙ хазаров!

    16 14 Отговор
    А СЕГА РАЗБИРАТЕ ЛИ КОЛКО ГОЛЯМ ЛИДЕР И ПАТРИОТ Е В.В. ПУТИН ?!
    ПРИРОДАТА НЕ ТЪРПИ ПРАЗНИ ПРОСТРАНСТВА, ИЛИ КАЗАНО ПО ДРУГ НАЧИН:
    НЕ ВКАРАШ ЛИ, ЩЕ ТИ ВКАРАТ!
    БЕЙ хазаров И ВСЕ БУДЕТ ХОРОШО! ADOLF БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРАВ ЗА чи фу ти т€!
    А ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$тит€(нато-фаши$тит€) БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!!!
    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!
  • 51 Да, да

    16 7 Отговор
    Много политнекоректна статия. Очаквах нещо от рода руснаците и конкретно Путин са виновни. Или поне пра-пра-прадядото на Путин. Изненадан съм от липсата на съответната (актуалната) правилна политическа ориентация в статията. Вероятно е резултат на неблагоприятните събития на фронта и стремеж към избягване насочването към съответния вектор.
    Иначе споменатата от автора тактика . . . , "Те задължават местните си васали да им дават войски и използват този човешки ресурс да воюва срещу техните неприятели. По тази начин те отслабват и двете страни, а тяхната армия остава непокътната.", пак продължава да е актуална.
  • 52 най-вече

    10 1 Отговор
    По онова време феодализацията е разпокъсала цяла Европа на множество държави и държавици, които са и воювали помежду си. Нашествениците са го забелязали и са се възползвали от това.
  • 53 София

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да бе, Великата Българска цивилизация се простира от София през Аляска и Сибир до Перник и Радомир.
  • 54 по-късно

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Христо":

    Чумата не е пощадила и генуезците, защото Бог така наказва.
  • 55 Руси Русев

    13 8 Отговор
    България е пднала под турско
    робство, защото българите винаги
    са били предатели на своята Родина,
    както сега.

    Коментиран от #77

  • 56 Жмръц

    16 2 Отговор
    Никъде не прочетох,че един жид е предал и отворил портите на Търновград?Нещо?или да спазваме нарежданията да не се споменават еф реите,какви ма3ни предатели са?Той Вазов,хубаво го е написал "Жидов гроб"!Четете!

    Коментиран от #75

  • 57 Хайрсъзина

    11 2 Отговор
    Както днес,така и тогава е било пълно с продажници,Главно това са причините да ни владеят много години.Сега ако кажат юрууш,нови петстотин години ,а може и повече ще сме под техния чепик.
  • 58 юсуф

    2 12 Отговор
    българия никога не е била под османска власт, комунинстически измислици са това, прах в очите, лъжат ви и ви правят на нищо и вии им вярвате

    Коментиран от #64, #76

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гост

    4 9 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пън40, тогавашните български крепости са били турски конаци. Руснаците са искали да се разрушат турските укрепления на българска територия. Недей да се мислиш за много 0мен, като не си.
  • 61 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "Хахаха":

    Балканите не са само една нация бе, п€нд€л. Толкова ли са ти познанията по история и география?
  • 62 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Мощна нация...":

    Смей се, смей се, ама се смееш на български.
  • 63 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "провинциалист":

    Извинявай, моя грешка.
  • 64 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #58 от "юсуф":

    Юсофе, бери си там тютюна, моля ти се.....
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Войводата

    9 4 Отговор
    Забравили за третото падане на България под чужда власт. Никой български историк не я споменава офицялно и все още се говори със страхопочитание към СССР, като наш поробител. Дори и след неговото разпадане преди 33 г все още сме под икономическа зависимост на съветската олигархия и руска мафия която ни смуче икономиката вече 33 г.

    Коментиран от #72

  • 67 росен

    8 3 Отговор
    "Важно е тези събития да се помнят и да се разбират причините за тях. По този начин можем да си вземем поука от тях и да се опитаме да не ги повтаряме в бъдещето под нова, но подобна форма." Ние изглежда сме свикнали някой да не управлява иначе се мислим ,че сме по умни от другите но не обичамe да сме свободен народ не сме си вземали поука тъй като попадаме след много малък период под Немско влияние , а сега Американска окупация когато те се разпореждат - назначават когото си искат и без тяхно разрешение нищо не може да се направи това е да си колония сами се предложихме лицемерните предатели чакаха и се надпреварваха пред Американското представителство за да им предложим услугите си и да им слугуваме.Малко са лидери като В. Левски, Хр. Ботев които действително са искрено искали една свободна и независима България.
  • 68 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    копи-пейст:........Точно тук, трябва да кажем, че Византия като географско понятие се появява за първи път през 6 в. у арменски географи но след това остава неизползвано до 16 в. Историците приемат Византия само, като технически термин. Онези хора са наричали себе си римляни, държавата си Римска (не Източно Римска), а държавността им няма прекъсване при прехода от античност към средновековие. Не разбирам как така в днешно време, ние се смятаме за по умни от тях и сме решили , че не са знаели какви точно са. Когато Османлиите превземат Константинопол пишат, че са завладели Римските земи (Румели) не Византийските.
  • 69 Барба Ганьос

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    След хероични и драматични битки, юнаците балкански успешно стигнаха края на 14-ти век. Последният напън вече е настал ; Ванка с танка куда прапал ?!
  • 70 Бай ти Иван от село рупча

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Иванов":

    Не отклонявай темата балък!!!
  • 71 Наблюдател

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Иванов":

    "ковидчума"имаше в главите само на такива като теб!!! Шнорхел!!!
  • 72 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Войводата":

    Войводо хващай балкана,моля ти се!
  • 73 Като не отглеждат коне ще

    1 1 Отговор
    Има чума където има коне няма чума
  • 74 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не, от Велика Британия, през Беринговия проток, до инкити, маите т. Н.!!!!!!!!
  • 75 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "Жмръц":

    А това споменава ли се някъде и ако си го видял ми се обади, че цар Иван Александър, под мъдрото ръководство но старейшините ЕВРЕИ , прогонва законната си царица Теодора(която му е родила първородния син Иван Страцимир) в манастир и се жени през 1340год. за еврейката Сара, която ражда Иван Шишман(полу българин, полу евреин, ама повече евреин).По всички писани и неписани Български закони, винаги първородния син т.е. И.Стр. наследява централното царство, т.е Търново град. Да Ама под мъдрото ръководство на еврейските мъдреци и тяхното звънтяхщо злато , Ив. Ал. ПРОМЕНЯ вековни Български закони и с това променя и историята Велика България!!!!!А за да унищожат и премахнат Вел. България Венецианските търговци (ЕВРЕИ) са имали големи финансови и търговски интереси.Тъй като Българската империя е стояла пътя на коприната и подправките. И е взимала налог от всеки керван по една десета при влизане и излизане от Империята т.е. , ако караш десет коне с товар на влизане ти вземат един кон с товар и на излизане от Империята ти вземат още един кон с товара.Това силните и организира държави са могли да си го позволят, а ние сме били такава държава Империя от Бяло море на север да Карпатите и Панония и от Черно море до Адриатическо море на запад!!!!!
  • 76 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "юсуф":

    Да така е, не е била под османско робство, като се има и в предвид че селджутските турци са били купени , управлявани и ръководени от Венецианските търговци (ЕВРЕИ), МОЖЕ да се каже, че България е била под еврейско робство което продължава и сега, под една и или друга форма!!!!
  • 77 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Руси Русев":

    Не всички, само определени, обаче те се оказват най важните!!!!!
  • 78 Цеко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Някои казват че еретиците са помагали не евреите
  • 79 Коко Н

    3 1 Отговор
    През 1500г. в Швейцария е имало закон,който позволявал да убиеш циганин,ако го срещнеш.
  • 80 Коко Н

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Добре, че дойдоха турците":

    Лично съм чувал,от историка-ченге Божидар Димитров,че като дошли турците избили 3,5 милиона българи.
  • 81 Гневен бургазлия

    2 2 Отговор
    Мразя турци