Last news in Fakti

10 Декември, 2023 18:12 5 465 13

Най-честите грешки при размразяване на месото го правят опасно

  • размразяване-
  • месо-
  • замразено месо-
  • грешки-
  • готвене-
  • кулинар

Най-важното при обработката на месо са хигиената и времето

Най-честите грешки при размразяване на месото го правят опасно - 1
Снимка: Shutterstock

На всички домакини редовно им се налага да извадят от фризера замразеното отпреди месо и си имат свой способ за бързо размразяване. На пръв поглед изглежда, че нещата тук са изключително прости - вадиш месото от камерата вечерта, а на следващия ден приготвяш вкусно ястие с него. Но когато не разполагаш с достатъчно време или не се сетиш от предната вечер, директно го слагаш в микровълновата.

Оказва се обаче, че и тук си има тънкости. Доста от съветите, които сме научили от родителите си за размразяването, всъщност могат да развалят качествата на месото и дори да го превърнат в опасно за нас.

Колкото и да сте ограничени във времето, не пренебрегвайте безопасността и здравето си. При неправилното размразяване съществува риск опасни бактерии да проникнат в организма ви. Тогава хранителното отравяне ви е в кърпа вързано, а последиците могат да бъдат и по-тежки, предупреждава jenata.blitz.bg.

Това са най-често срещаните грешки при размразяването на месо, които десетки домакини несъзнателно допускат

1. На стайна температура

Оставянето на месото на плота за размразяване при стайна температура създава идеални условия за размножаване на бактериите Clostridium perfringens. Те могат да причинят сериозно отравяне и са една от най-честите причини за инфекция.

По-здравословен вариант е да размразите месото в хладилника. Този метод е по-бавен, но гарантира безопасността на продукта.

2. С гореща вода

Използването на гореща вода за размразяване може да изложи продукта на опасна температурна зона, където бактериите могат бързо да се размножават. Най-добре е да използвате студена вода за безопасно и ефективно размразяване на месото.

3. Директно в тигана

Хвърлянето на частично размразено или напълно замразено месо в горещ тиган или съответното ястие също е лоша идея. Така то не само ще се нагрява неравномерно и храната няма да има добре познатия си вкус, но и рискът от бактериална инфекция ще се увеличи значително.

Добрите кулинари ще ви посъветват най-добре да се уверите, че продуктът е напълно размразен преди готвене.

4. Изплакване

Изплакването на месото може просто да пренесе бактерии върху кухненските повърхности, създавайки нови възможности за замърсяване. Обикновено то вече е преминало през необходимите стъпки на почистване, така че допълнителното изплакване не е необходимо и по-скоро рисковано.

5. Повторно замразяване

След като размразите месото, разполагате с ограничено време да върнете продукта обратно във фризера. Повторното замразяване след пълно размразяване на водна баня или в микровълнова фурна може да създаде риск от бактериално замърсяване, така че бъдете внимателни. Напълно се променя и качеството и вкусът на месото.

6. Неправилно съхранение

Опаковката играе важна роля за безопасното съхранение на продукта. Използвайте опаковка с цип или специална хартия, за да предотвратите излагане на въздух и изтичане на сокове и кръв. Не забравяйте, че е по-добре да размразявате месото в дълбок съд, за да избегнете изтичането на кръв в хладилника.

7. Мръсни ръце

Според проучване на Министерството на селското стопанство на САЩ, много хора не спазват задължителната хигиена, когато боравят със замразени храни. Винаги мийте ръцете си преди и след работа с месо и използвайте чисти кърпи и дъски за рязане, за да предотвратите замърсяване. Не режете пресните зеленчуци на дъската, на която допреди малко сте рязали и суровото месо.

8. Слаб огън

Бавното нагряване на месото създава оптимални условия за развитието на бактерии в продукта. Уверете се, че месото е напълно размразено и сготвено на достатъчно висока температура, за да бъдат убити всички вредни микроорганизми и то да бъде сготвено добре.

7. Използване на микровълнова печка

Използването на микровълнова фурна за размразяване на месо също може да доведе до неравномерно нагряване и може да създаде риск от инфекция. Вместо това е за предпочитане да използвате по-безопасни методи като размразяване в хладилник или в студена вода.

Как да размразите месото правилно

Най-безопасният начин за размразяване на месо е да го поставите в дълбок съд и да го сложите на долния рафт на хладилника. Така то ще се размразява бавно, запазвайки вкусовите и хранителните си качества.

В никакъв случай не забравяйте за хигиената Винаги измивайте ръцете, приборите и повърхностите след работа с месо, за да гарантирате безопасността на цялото семейство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    11 14 Отговор
    Статията е вярна и точна!

    Коментиран от #12

  • 2 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    18 2 Отговор
    Почти всички бактерии в месото загиват при температура над-60-65 градуса,
    така че след печете или готвене, то не е опасно вече...

    Коментиран от #11

  • 3 един

    20 2 Отговор
    Чета-чета и стигам до извода,че от многото изисквания ще ти се отще да ядеш месо!
  • 4 Ироничен

    24 4 Отговор
    Абсолютни глупости!
  • 5 ха сега де,

    18 1 Отговор
    На колко години е даващия съвети? Защото аз съм на 72, а майка ми на 92 и сме замразявали/размразявали меса десетилетия наред, без нито веднъж да сме стигнали до натравяне. Всеки да го тълкува както му е удобно!

    Коментиран от #7

  • 6 Който е разбрал браво

    11 1 Отговор
    Аз разбрах, никога замразено. Обаче какви са тези бактерии дето издържат на вряла вода, слаб огън, микровълнова, пържене и силен огън? На мен лично ми се разказа граматиката. Все пак ако се наложи да ям замразено, то ще има "печене докато почернее"!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Марда

    8 0 Отговор
    Фейк! Замразеното месо е толкова опасно, колкото безопасната игла. Най- елементарния пример е защо се продават фризери!? Изядохме замразените меса на няколко армии и всичко си е ажур. Така, че драматизациите са излишни.
  • 10 Павел пенев

    12 0 Отговор
    Не пишете глупости. Кажете ясно на хората,че 90% от свинското месо унас е вносни и дълбоко замразено. Фирмите го купуват, размразяват, старателно измиват и го продават като прясно. От това месо сухо сушени колбаси като луканка и суджук не могат да стават. Изискват се допълнителна химия като добавки за да може месото да не се втвърдява или да остане меко. Така работят всички производители на колбаси, които в домашни условия стават за боклука.
  • 11 антрополог

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Така са мислили през Средновековието и продължителността на живота е била около 50 години. Вредна е не бактерията, а токсините, които произвежда при храненето си. Бактерията си отива, но токсините остават.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.