Ако и вие гледате с недоверие на част от предлаганите в търговската мрежа суджуци и луканки, съмнявайки се какво точно купувате и плашейки се от всички Е-та, изписани на етикета, значи е време се върнете към старите български традиции, когато домашният сушен суджук се е приготвял през месеца с най-светлите и най-вкусните празници – декември, пише actualno.com.
Не са минали много години от онези снежни зими, в които коминчетата пушеха уютно, в селските дворчета се чуваха звуци от домашни животни, а на терасите се сушаха домашните суджуци, под които котките лакомо се облизваха. Дори да нямате къща на село и да нямате намерение да отгледате сами животното, чието месо е нужно за суджука, нищо не ви пречи да си го приготвите сами и в града, за да сте сигурни в качеството му и да се насладите на добрия вкус. Необходимо е само да знаете какво се слага в него и как се суши суджук, за да стане най-вкусен.
Как се приготвя суджукът?
Приготвянето на суджуци е традиция за страната ни, като дори марка български суджуци – „горнооряховски суджук“ притежават патент за името в рамките на Европейския съюз. Макар да са различни рецептите за приготвяне на суджук в различните части от страната – в Горна Оряховица се приготвя само от прясно говеждо и подправки, в Разлог – само от свинско месо и подправки, а в други райони – от свинско месо и месо от едър преживен добитък, суджукът в крайна сметка представлява кълцано месо, независимо дали говеждо, свинско или смес, подправено с традиционно подправки.
Към месото старите българи слагали само отбрани ароматни подправки – кимион, захар, сол, черен пипер, сминдух, чубрица и други. Използването на прясно и домашно месо, ароматни подправки от градината или балкана и сушенето на суджука на терасите, спазвайки старите традиции, са онези малки тайни, които правят суджуците от детството ни толкова вкусни и толкова различни от тези, които днес купуваме в търговската мрежа.
Ако знаете как се суши суджук, може да си приготвите това вкусно мезе и в града, закупувайки чисто месо с доказано качество.
Как се суши суджук?
Сместа от кълцаното месо и подправките се пълни в естествени черва, връзват се в краищата, придава се традиционната форма на суджука – подкова и се притиска, преди да се окачи за зреене и сушене. Процесите на зреене и сушене са не по-малко важни от качеството на месото и подправките, от които се приготвя суджукът. За да бъде вкусен и качествен, важно е да знаете правилата и тънкостите, свързани с въпроса как се суши суджук.
- 1. От ключово значение е при пълненето на червата да не остане никакъв въздух.
- 2. Мястото, на което се оставят суджуците, за да узреят, трябва да е хладно, а температурата там – относително постоянна. Важно е и да е проветриво. Това са важни условия за качественото сушене на суджука.
- 3. В началото – първите 4-5 дни – суджукът изисква да му отделите време и внимание – необходимо е да го заглаждате, за да запазите първоначално придадената форма на подкова, както и за да гарантирате, че няма да остане въздух в червата.
- 4. Последната стъпка е притискане на суджуците за около ден, за да се сплескат, последвано от окачването им на хладно и проветриво място, където да изсъхнат.
- 5. Проявете търпение. Средно месец ви е нужен – от 20 до 40 дни, което зависи от избора на месото, за да е готов суджукът ви за консумация. Поднесете с домашно червено вино – златна класика, която ще превърне дома ви в притегателно място за роднини и приятели.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Баба Кица
20:16 10.12.2023
2 патето Яки
20:17 10.12.2023
3 Човек днес не знае какво точно яде
Коментиран от #23
20:19 10.12.2023
4 Русофил
животни бая мелене с машинка пада. Каймата трябва да престои след като се омеси с
добавките. Червата се продават сухи и трябва първо да се накиснат. Не правете много
дълги суджуци. Сплескването става с точилка и брашно.
Коментиран от #6
20:19 10.12.2023
5 Уф Божкеее...!
20:26 10.12.2023
6 ЩО БЕ...?!
До коментар #4 от "Русофил":
,,Сплескването става с точилка и брашно."Сплескването става най-добре със стъклена бутилка...
Коментиран от #8
20:28 10.12.2023
7 Суджуци с бандерол
20:28 10.12.2023
8 Русофил
До коментар #6 от "ЩО БЕ...?!":
Щом казваш, добре, но:Точилката е по-дълга от бутилката и с по-малък диаметър и дава възможност за по-удобен натиск.
Обикновено има незасъхнали или спукани места, където в работа влиза брашното да не залепва.
Коментиран от #24
20:39 10.12.2023
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 РЕАЛИСТ
20:43 10.12.2023
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Танас
20:57 10.12.2023
13 Павел пенев
20:58 10.12.2023
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Нова
02:01 11.12.2023
23 Българин
До коментар #3 от "Човек днес не знае какво точно яде":
В Рассия са майсторите на консервите от хлебарки и скакалци. Питай тях!09:35 11.12.2023
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Този коментар е премахнат от модератор.