Last news in Fakti

10 Декември, 2023 20:07 5 121 25

Как се прави традиционен домашен суджук?

  • суджук-
  • домашно приготвен-
  • месо-
  • сушене-
  • колбас-
  • мезе

Домашният сушен суджук е прекрасно мезе, с което можем да избегнем изкуствените съставки на колбасите, предлагани в магазина

Как се прави традиционен домашен суджук? - 1

Ако и вие гледате с недоверие на част от предлаганите в търговската мрежа суджуци и луканки, съмнявайки се какво точно купувате и плашейки се от всички Е-та, изписани на етикета, значи е време се върнете към старите български традиции, когато домашният сушен суджук се е приготвял през месеца с най-светлите и най-вкусните празници – декември, пише actualno.com.

Не са минали много години от онези снежни зими, в които коминчетата пушеха уютно, в селските дворчета се чуваха звуци от домашни животни, а на терасите се сушаха домашните суджуци, под които котките лакомо се облизваха. Дори да нямате къща на село и да нямате намерение да отгледате сами животното, чието месо е нужно за суджука, нищо не ви пречи да си го приготвите сами и в града, за да сте сигурни в качеството му и да се насладите на добрия вкус. Необходимо е само да знаете какво се слага в него и как се суши суджук, за да стане най-вкусен.

Как се приготвя суджукът?

Приготвянето на суджуци е традиция за страната ни, като дори марка български суджуци – „горнооряховски суджук“ притежават патент за името в рамките на Европейския съюз. Макар да са различни рецептите за приготвяне на суджук в различните части от страната – в Горна Оряховица се приготвя само от прясно говеждо и подправки, в Разлог – само от свинско месо и подправки, а в други райони – от свинско месо и месо от едър преживен добитък, суджукът в крайна сметка представлява кълцано месо, независимо дали говеждо, свинско или смес, подправено с традиционно подправки.

Към месото старите българи слагали само отбрани ароматни подправки – кимион, захар, сол, черен пипер, сминдух, чубрица и други. Използването на прясно и домашно месо, ароматни подправки от градината или балкана и сушенето на суджука на терасите, спазвайки старите традиции, са онези малки тайни, които правят суджуците от детството ни толкова вкусни и толкова различни от тези, които днес купуваме в търговската мрежа.

Ако знаете как се суши суджук, може да си приготвите това вкусно мезе и в града, закупувайки чисто месо с доказано качество.

Как се суши суджук?

Сместа от кълцаното месо и подправките се пълни в естествени черва, връзват се в краищата, придава се традиционната форма на суджука – подкова и се притиска, преди да се окачи за зреене и сушене. Процесите на зреене и сушене са не по-малко важни от качеството на месото и подправките, от които се приготвя суджукът. За да бъде вкусен и качествен, важно е да знаете правилата и тънкостите, свързани с въпроса как се суши суджук.

  1. 1. От ключово значение е при пълненето на червата да не остане никакъв въздух.
  2. 2. Мястото, на което се оставят суджуците, за да узреят, трябва да е хладно, а температурата там – относително постоянна. Важно е и да е проветриво. Това са важни условия за качественото сушене на суджука.
  3. 3. В началото – първите 4-5 дни – суджукът изисква да му отделите време и внимание – необходимо е да го заглаждате, за да запазите първоначално придадената форма на подкова, както и за да гарантирате, че няма да остане въздух в червата.
  4. 4. Последната стъпка е притискане на суджуците за около ден, за да се сплескат, последвано от окачването им на хладно и проветриво място, където да изсъхнат.
  5. 5. Проявете търпение. Средно месец ви е нужен – от 20 до 40 дни, което зависи от избора на месото, за да е готов суджукът ви за консумация. Поднесете с домашно червено вино – златна класика, която ще превърне дома ви в притегателно място за роднини и приятели.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Кица

    26 5 Отговор
    Иска се истинско домашно прасе и теле. Другото е ала бала. 😒
  • 2 патето Яки

    24 5 Отговор
    Домашен суджук се прави от домашно прасе и телешко.
  • 3 Човек днес не знае какво точно яде

    21 5 Отговор
    Кажете как се прави суджук от хлебарки, комари и други подобни. То не се знае дали вече не ядем такива.

    Коментиран от #23

  • 4 Русофил

    27 3 Отговор
    В добавка към полезната статия. Да ви смелят месото в магазина. Ако месото е от ваши
    животни бая мелене с машинка пада. Каймата трябва да престои след като се омеси с
    добавките. Червата се продават сухи и трябва първо да се накиснат. Не правете много
    дълги суджуци. Сплескването става с точилка и брашно.

    Коментиран от #6

  • 5 Уф Божкеее...!

    12 3 Отговор
    Аз си правя домашен суджук от години...!Остава да се уча от вашите писания на занаят ...
  • 6 ЩО БЕ...?!

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    ,,Сплескването става с точилка и брашно."
    Сплескването става най-добре със стъклена бутилка...

    Коментиран от #8

  • 7 Суджуци с бандерол

    14 4 Отговор
    След забраната да се вари домашна ракия май е време държавните чиновници да забранят и домашните суджуци, а след тях домашното зеле и туршия ,а защо не домашната лютеница? Всъшност като се замисля едва ли ще ги забранят ,защото за тях няма изискване за "бандерол" следователно няма далавера за властта!
  • 8 Русофил

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "ЩО БЕ...?!":

    Щом казваш, добре, но:
    Точилката е по-дълга от бутилката и с по-малък диаметър и дава възможност за по-удобен натиск.
    Обикновено има незасъхнали или спукани места, където в работа влиза брашното да не залепва.

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РЕАЛИСТ

    31 3 Отговор
    Просълзиха ме. Припомних си детството. На машинка 8-ми или 10-ти номер смилахме месото. После майка ми в леген го бъркаше с подправки. На машинката слагахме фуния и пълнихме в черва. Дупчехме с игла суджука, преди с бутилка да го сплескаме. Така изкарвахме въздуха. После на саръка и се суши. И така всяка година.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Танас

    4 2 Отговор
    Браво. Това е най-важният въпрос, който вълнува народът. Който политик го постави на дневен ред - печели изборите (с мнозинство).
  • 13 Павел пенев

    21 6 Отговор
    Всичко сте написали но липсва най важното. От дълбоко замразено месо не става луканка и суджук а ние прясно свинско нямаме. Всичко е дълбоко замразено, което се размразява и се продава като прясно месо. Месото което се продава у нас става само за саздърма, не лъжете хората.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нова

    3 0 Отговор
    Сушенето на терасата крие рискове. Нашите бяха нападнати от врабчета. Накълваха повечето луканки.
  • 23 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Човек днес не знае какво точно яде":

    В Рассия са майсторите на консервите от хлебарки и скакалци. Питай тях!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.