Last news in Fakti

12 Декември, 2023 12:58 963 3

Ползите от това да оставаме насаме със себе си редовно

  • сами-
  • почивка-
  • социални контакти-
  • общуване-
  • насаме-
  • психично здраве

Участниците в ново проучване отбелязват, че се чувстват по-балансирани и пълноценни, ако са прекарали известно време през деня сами

Ползите от това да оставаме насаме със себе си редовно - 1
Снимка: Shutterstock

Живеем в изключително динамичен и забързан свят, заради което рядко имаме време да останем сами със себе си. Все си намираме занимания и задачи, все нещо ангажира вниманието ни и сякаш смятаме, че пропускаме, ако просто натиснем паузата и спрем - дори за няколко минути. Оказва се, че тези минути, прекарани в покой и насаме с мислите ни, могат да бъдат от съществено значение за психичното ни здраве, пише lifestyle.bg.

Ново изследване, проведено с триседмично наблюдение над група от 178 души, показва, че колкото повече време на ден участниците прекарват без компанията на други хора и електронни устройства, толкова по-малко стресирани се чувстват.

Когато имат достатъчно време сами със себе си, участниците смятат, че имат по-голям контрол над случващото се в живота им, не им се налага да правят неща, които не искат, и имат възможността да бъдат истински. А това са три предпоставки за живот с по-малко напрежение.

Учените правят важното уточнение, че в случая става дума за самота, която ние сами избираме. Ако ни липсват социални контакти и това ни тежи, със сигурност няма как да се чувстваме щастливи. А това чувство се разпространява като опасна епидемия в последните години, а негативите от него са много - дори върху физическото здраве.

Но ако напълно целенасочено изберем да се скрием от света за по час-два на ден, то тогава чувстваме, че имаме контрол върху живота си и това ни носи една приятна наслада, предава Daily Mail.

Разбира се, общуването с други хора също е важно за доброто ни психично състояние, но не бива да забравяме, че и тук разковничето е в баланса. И колкото и да обичаме приятелите и близките си, ако нямаме и секунда почивка от тях, тогава ще загубим концентрацията си и това ще внесе допълнително напрежение в ежедневието ни. А колкото повече време прекарваме сами, толкова повече ще ценим това време, ще го търсим и изискваме.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо,

    7 0 Отговор
    Аз отдавна не съм в първа младост,и когато жената я няма и е на гости при синът и снахата и внуците или при дъщерята и зетят ми е най готино!!
  • 2 Соваж бейби

    5 0 Отговор
    Разбира се не може да си постоянно в концентрация с глупостите ,грижите дори и нещо интересно да е с хората ти изсмукват енергията ,при обсебващите е болестно състояние когато си мислят че половинката им е длъжна да ги взема на всякъде или да им запълва времето докато заспи!Понеже няма как да го обесня на човешки разбираем език дори и в къщи си намирам хоби в градината съм на спокойствие ,вечер след 22:30 слагам слушалки и си чета или гледам какво ми харесва на смартфона бариера "оставете на мира"само тялом в салона.За приятели още по лесно не съм на кеф не отговорям на телефона или при среща на улицата бързам за нещо си,на някой рядко отварям външната порта имат навика да седи по цял ден и едва ли не да го изгониш ти се наложи да излезеш,а навлека да се сети че е на гости не в тях си.

    Коментиран от #3

  • 3 девил

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    Какво друго обичаш да правиш като си сама ,тъй като гледам си всестранно развита личност и тили си градинарка