Last news in Fakti

14 Декември, 2023 11:15 2 916 26

Защо италианците ядат паста и пица без да напълняват

  • пица-
  • паста-
  • италианска кухня-
  • калорични храни-
  • италия

Ако искате да се насладите на италианската кухня без риск от напълняване, последвайте примера им

Италианската кухня е известна със своя вкус и разнообразие от ястия като пица и паста. Много хора обаче се чудят: защо италианците не наддават тегло от толкова висококалорични храни? Нека да разгледаме този проблем заедно.

Качество на продукта

Италианците консумират висококачествени продукти, отглеждани предимно в Италия. Брашно за пица и паста се използва само от твърда пшеница. Такива продукти се усвояват лесно от тялото и не водят до наднормено тегло. Те съдържат въглехидрати, протеини, фибри, минерали, витамини А, Е и група В.

Количество

Италианците консумират умерено традиционна кухня. Всеки обяд или вечеря се състои от няколко ястия, но порциите на всяко са малки. Това помага да контролирате калориите си и да избегнете преяждането. Ако гледате италианци в кафене, бързо ще забележите, че пият кафе по-често, отколкото ядат.

Салати

Италианците ядат пица в комбинация с други ястия. Например, пицата може да се сервира със салата или зеленчуци, а пастата може да се сервира със сос на базата на домати и зеленчуци. Това помага да намалите приема на калории и да поддържате баланса на хранителните вещества.

Дейност

Италианците са доста активни и предпочитат да се разхождат, да карат колело и да спортуват. Нацията отделя много време на спорта: фитнес залата, училищата по танци, плувните басейни и, разбира се, климатичните условия на слънчевата страна допринасят за тяхната физическа активност. Всичко това помага за изгарянето на калории и поддържането на здравословно тегло, пише vesti.bg, позовавайки се на Рамблер.

И така, отговорът на въпроса защо италианците не напълняват от паста и пица се крие в няколко фактора: умерена консумация, използване на пресни и натурални продукти, комбиниране с други ястия и активен начин на живот. Ако искате да се насладите на италианската кухня без риск от напълняване, последвайте примера им.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    17 6 Отговор
    Защото пререкламираната италианска кухня , с нищо друго не разполага !!! А и пастата , и пицата , ако не ги ядете в италиански топ ресторант , са по гадни и постни , от предлаганите в България !!! Буквално тесто с подправки нагъват!
  • 2 Сила

    18 4 Отговор
    Глупости...... Класическия мъж е дебелак, накапан със сос потник,тиранти и синджирче с кръстче...... Не сте ли гледали италиански филми
  • 3 ха, ха

    12 3 Отговор
    Има и дебели италианци,както във всяка нация.И наистина пастата си е обикновено тесто ако не е овкусено подобаващо,пицата също.Аз лично необилно овкусена паста не ям,по-добре да си направя нашенската си юфка.И ние българите ядем салати,не само италианците,Божидара ако не яде неин си е проблема.
  • 4 Оракула от Делфи

    5 3 Отговор
    Културата на хранене на Българина ,е в основата ,на не нужни килограми!
    Традиционно , задължително трябва да се оригне няколко пъти ,
    за да може , аромата да му държи влага 24 часа!
  • 5 Сиганин

    7 1 Отговор
    Сигурно щото не минат спагети с филии хляб

    Коментиран от #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пие а не пикае кой кой как

    0 6 Отговор
    Петела . Петела . Петела има коака пики и акии наведнъж . от тестото се дебелее . да . не корлеоне или бонанца , Клеменза и Силвио . моделите в милано са клечки . хахахаха пицарите не са хърби .
  • 8 един от стадото

    3 0 Отговор
    други италиански филми сме гледали. Интересно, Моника Белучи, Клаудия Кардинале не съм ги виждал по потник, жалко, ама какво ли ядат, по скоро какво ли са яли на младини. Сетих се, морски дарове и чат пат паста
  • 9 Мъдрият

    9 3 Отговор
    Аз като чуя "паста" - и си представям класическа паста - сладкарска, подобна на парче торта - примерно "Вихрен". "Мечта"...

    Това, на което "талянците" му викат "паста" - за мен си е "спагети"!

    Преди така си му казваха всички хора, не знам от къде го вкарахте, че и го налагате, това име - "паста"!

    Пица - обичам много!

    Но на мен, за съжаление, малко да се отпусна и всичко ми се лепи...
    Така, че би било много добре, ако може да си хапваме тези вкусотии спагети и пица и да не дебелеем!

    Да, ама - не!

    Коментиран от #14, #15, #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Живях там

    10 0 Отговор
    Всичко опира да ген и мярка. Климата е на първо място, не напразно са усмихнати и лъчезарни. А кафето си го пият за около минута на бара и чао.
  • 14 Тупан техно

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдрият":

    Като хапнеш, после прекопай 5 декара с мотиката! ГАРАНТИРАМ ти, че няма да дебелееш!

    Коментиран от #16

  • 15 Виж ся

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдрият":

    Паста за тях са тестяни изделия от всички видове макарони и спагети приготвени сварени, с определени сосове, зеленчуци, риба и месо. И повярвай ми, италианската паста няма нищо общо с нашата.

    Коментиран от #17

  • 16 Мъдрият

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тупан техно":

    Копал съм много като млад, но преди няколко години претърпях тежка операция и вече не мога!
  • 17 Мъдрият

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Виж ся":

    Да, знам, че е така Просто се чудя защо в началото след демокрацията, когато за пръв път в заведенията започнаха да предлагат спагети - всички им казваха спагети! И така си ги пишеше в менюто. Никой не казваше паста.

    Не съм бил в Италия. Но съм ял пици и спагети в "италиански пицарии" (които ги водят такива) тук в България - хубави са!
  • 18 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдрият":

    Ком също беше готина, ама върха беше Гараш оригинал. С еспресо без захар контраста беше превъзходен. И накрая един малък Мартел или Метакса за капак. Не минаваше и с цигара Ротманс от плочка. Каките в Шведския ми знаеха следобедното меню

    Коментиран от #20

  • 19 СМЕХОРИИ

    5 2 Отговор
    А защо англичаните се напиват от една бира, а нашенец кара лека кола с 4,8 промила алкохол
  • 20 Мъдрият

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "един от стадото":

    Вярно, Гараш ми е любимата! И еклерите също! (Но едновремешните, които бяха през "социализъма", сегашните не ги правят много хубави!)

    Коментиран от #21

  • 21 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мъдрият":

    ами за истинските саварини, тъй леко подрязани, с естествената сметана, ами тригуните..стига, че окапахме бохчата
  • 22 ЕВРОНЮЗ

    8 1 Отговор
    😂 😂 😂 Кой вносител на макарони плати за този материал.... Позволявам си да се изкажа по темата като най подготвен. Първо цялата тази история със паста и спагети е измислена когато са били бедни, ама много бедни. Това си го казват те. Ядяли са фураж от животните забъркан с вода и сложен на огъня. С времето започват да модифицират този тип храна докато и властите се усещат че могат да изхранват простолюдието. Към днешно време вече играе роля рекламата и почти нулевите разходи за производство.... Имах случай италианка, когато разбра че съм Българин да попита АМА ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ ТАМ ВСИЧКИ ЖЕНИ СА ХУБАВИ........ Мъжът и бил лекар и е ходил преди години до България. Когато се върнал казал изумен.. ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ТАМ ВСИЧКИ ЖЕНИ СА ХУБАВИ, НАВСЯКЪДЕ ПО УЛИЦАТА. НЕ НА ТЕЛЕВИЗОРА...... Божидара излагаш се. Да може и да срещнеш хубава но по телевизора или във филм........ P. S. Защо всички источно европейци са хубави.?? Храната, която ядяхме и ни забраниха да си произвеждаме.

    Коментиран от #25

  • 23 Прасенце в шума

    2 2 Отговор
    Искам да облагородя италиянка...да я изуча на сарми с кисело зеле и големи кифтаци с червено вино по кило на чиляк! За мезе, овча пастърма...и бопъ яхния с чесън да не отказва!
  • 24 НАЙ ВЕЧЕ СА ДВИЖАТ АЛБАНЦИ

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИТЕ РОБУВАЩИ ИМ А ИТАЛЯНЕЦА СА ДВИЖИ ОТ ТЯХ ДО КАФЕНЕТО ИЛИ ДО БАРКАЗИНОТО.....
  • 25 ТОЧНО

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЕВРОНЮЗ":

    Гърците през войните са яли щир, тученица за да оцелеят...ядат и сега , но за разхлабване.
    Едва ли е възможно да ядеш тестени продукти, вкл и торти,пасти и да си финна жена, при полужение, че си домакиня/не работиш друго/. А ние нагъваме пица, защото за нас е сандвич и то скъп, гарниран с много подправки
  • 26 Даааа

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сиганин":

    Напротив.... След като си хапнат пастата, правят т.н. "скарпета", филия/две хляб с която обират остатъка от соса в чинията.... Демек я "излъскват" и почти няма нужда от миене.... 🤣
    И, не не са много слаби! Мъжете горе-долу добре, но жените повечето са с едни "трътки", особено тези от южните части.... А пък за характери не ми се отваря дума, че няма да ми стигне да пиша до Коледа.... 😭😂