Last news in Fakti

16 Декември, 2013 07:00 1 477 0

8 начина как да се справите със завистта

  • завист-
  • съвети

Завистта поражда негативни емоции и реакции

Дали завиждате на някого, заради бързия му метаболизъм, ъглов офис, къща на брега на езерото или последното му пътуване до далечна и екзотична страна, е без значение, защото тази завист или да го наречем ревност, е доста пагубна емоция. Тя изпива енергията ви и генерира гняв срещу околните и самите вас.

По-долу са изброени 8 безпогрешни начина, които да ви помогнат да се справите с чувството на ревност, да сведете до минимум нейния изпиващ ефект и да озаптите силата й:

1. Разработване на множество нагласи

Когато сте с нагласата, че нищо от това, което имате не е достатъчно, че все сте ощетени и лишени от изобилията на живота, в един момент няма да можете да оцените това, което другите имат. Т.е. ще започнете да завиждате и да ревнувате, вместо да се радвате за своите приятели и близки. Ако смятате, че ви се е паднало най-малкото парче от тортата, с времето ще станете обсебени от мисълта да го запазите и ще започнете да се тревожите и мислите за нещата, които другите имат.

Но когато разполагате с множество различни нагласи в съзнанието си, можете свободно да празнувате постиженията на околните и да откриете начини как да направите собственото си парче торта по-голямо (или поне да изглежда такова). Гледайки нещата от различни ъгли вие ще повишите собственото си ниво на удовлетвореност.

2. Учете от онези, които са постигнали нещо

Защо да завиждате на някого, че е постигнал нещо. Ако този някой е бил в състояние да постигне или получи, това което вие желаете, то и вие имате шанс за същото. Успехът на друг човек обикновено означава, че целта е възможна и мечтата е постижима.

Проучете какво са направили другите, за да стигнете там където са сега. Решете и преценете каква тактика ще използвате вие, актуализирайте стратегиите им, подобрете процеса и направете пътуването към целта по-лесно за себе си.

3. Знаете,  че имате нещо уникално, с което да допринесете

Да бъдете наясно с личните си силни страни и дарби ви насърчава да оставите своя собствена следа – свой отпечатък, независимо какво правят и постигат другите. Техните успехи са си техни, вашите – ваши.

Никой друг няма абсолютно същата комбинация от таланти, умения и знания, които имате вие. Споделете уникалните си идеи и приложете индивидуалния си опит, за да създадете това, което искате и да оптимизирате онова, което имате.

4. Спрете да се сравнявате с околните

Реагирайте така сякаш пред вас има множество възможности, дори да вярвате, че човекът срещу вас има повече. Помислете върху успехите си от миналото и бъдещите неща, които ви очакват и спрете да завиждате на околните.

Акцентирайте върху това, което вече имате, вместо да чоплите над това, което ви липсва. Стремете се да бъдете на върха в собствените си постижения, а не да се надпреварвате в чужди състезания.

5. Съберете действията си заедно

Ревността и завистта могат да бъдат напомняне за дадена мечта или цел, която сте оставили на заден план, но все още желаете. Ако това е причината да изпитвате завист, започнете да правите нещо по въпроса.

Знайте, че повечето хора са работили усърдно за това, което имат. Правете малки, изпълними стъпки, за да започнете да постигате това, което искате.

6. Дали това, което другият има е това, което наистина искате

Чувствате ли ревност към околните заради натиск от вън, обществени очаквания или семейни задължения? Наистина ли се нуждаете от голяма къща, луксозна кола, луксозен ъглов офис или богати и известни приятели, за да имате пълноценен и целеустремен живот?

Това, което прави даден човек щастлив не може да има същият ефект върху вас. Причината е, че всички ние сме индивидуални същества със собствени разбирания, потребности и желания. Не е задължително успехът да е свързан с общото течение, с модните тенденции, с това да изпъквате сред тълпата, с придобиването на нови и луксозни вещи и най-вече с общоприетите определения за успех. Успехът е индивидуален, както самите нас.

7. Осъзнайте, че чуждият успех не означава задължително провал за вас

Хората постигат напредък с различни  темпове и постигат нещата в зависимост от техните възможности и време. Просто защото даден човек е стигнал до финала преди вас не означава, че няма да сте първи в следващото състезание.

Стартът в състезанието или достигането до финала са постижение сами по себе си. Когато се оглеждате в чуждия успех, това омаловажава собственото ви чувство за израстване и собствените ви постижения.

8. Разберете, че ревността е нормална всеобща емоция

Хората ревнуват поради всякакви причини, включително страх и несигурност, нуждата да защитят собствените си интереси както и желанието за по-радостен живот.

Веднъж след като приемете, че ревността е естествена емоция, можете съзнателно да изберете как да реагирате. Не трябва да се мусите, да тропате наоколо, да тряскате врати или да се оттеглите от света. Ревността получава най-доброто от вас само ако й позволите.
 


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА