Вечерята за днешните хора често е основното ястие за деня, въпреки всеобщо приетото схващане, че най-малко трябва да се яде вечер. Въпросът, който най-често си задават домакините, особено работещите жени, е „Какво да сготвя за вечеря?“. Когато приготвянето на храна вкъщи е ежедневие, често идва момент, в който сме напълно изчерпани откъм идеи.
Отговорът на въпроса „Какво да направя за вечеря?“ е различен през работните и през почивните дни, тъй като времето за готвене, с което разполагаме, е различно. Има значение и през кой сезон от годината се чудим какво да приготвим – лятото може да се задоволим само със свежа салата от пресни зеленчуци, някакво постно ястие или просто месо или риба на скара. През зимата обаче се нуждаем от сгряваща храна – топла супа, по-сочно и питателно ястие, за да бъдем здрави, силни и активни.
И колкото и трудно да ни се струва понякога да измисляме всеки ден разнообразна и вкусна храна за нашата вечеря, все пак има безброй варианти и решения. Ястия, които се приготвят бързо и лесно, други, които са по-сложни, но не задължително изискващи много време, ястия с месо или постни, сготвени в тенджерата, във фурната, в гювечета, на скара, в тигана… Кулинарията предлага неизброимо количество вкусни гозби, които можете да приготвите за вечеря за вас, вашето семейство или приятели.
Изборът от рецепти ще ви позволи да правите собствени комбинации. Ето и няколко предложения – класическо, по-екзотично и бързо и лесно:
Пилешка супа
Необходими продукти:
- пиле;
- моркови;
- лук;
- фиде;
- черен пипер;
- чубрица;
- сол;
- олио.
Начин на приготвяне:
Сварете пилето с малко сол и вода. Обезкостете го и го накъсайте на дребни парченца.
Задушете ситно нарязаните моркови и лук в олиото. Добавете пилешкото месо и малко от бульона, който е отделило при варенето. Оставете да поври 10 минути.
След това добавете останалата част от бульона, фидето, черния пипер и чубрицата. И варете още 10 минути.
Сервирайте пилешката супа поръсена с пресен магданоз.
Паста с морски дарове
Необходими продукти:
- 400 г талятели;
- 300 мл. течна сметана;
- 2 жълтъка;
- 400 г скариди;
- 4 скилидки чесън;
- 2 с.л. зехтин;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 2 стръка магданоз;
- сол.
Начин на приготвяне:
Сварете талятелите във вряща подсолена вода според указанията на опаковката. Изплакнете ги и ги отцедете.
Морските дарове се пускат във вряща подсолена вода за няколко минути, докато порозовеят. След това се отцеждат и обелват.
В дълбок тиган или тенджера прибавете накълцания чесън и добавете малко зехтин. Гответе, докато чесънът омекне.
След това към тях се добавят талятелите, течната сметана и разбитите жълтъци. Ястието се бърка, докато сметаната се сгъсти. Накрая прибавете сол и черен пипер. Прибавят морските дарове.
Пастата се разбърква и се сервира гореща.
Сирене по шопски
Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 100 грама сирене;
- 1 домат;
- 1 ч.л. краве масло.
Начин на приготвяне:
На дъното на малко гювече слагате маслото. Обелвате домата, нарязвате го на филийки и ги нареждате върху маслото. Върху доматите натрошавате сиренето, след което слагате капака на гювечето и го поставяте в студена фурна. След като сложите гювечето във фурната я включвате на 200 градуса и печете 20 минути.
След като минат 20-тина минути вадите гювечето от фурната, махате капака и чуквате яйцата. Връщате гювечето отново във фурната и печете докато яйцата станат готови. Ако сте любители на лютото, заедно с яйцата добавете и една люта чушка.
Преди сервиране поръсвате сиренето по шопски с червен пипер.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Студопор
07:46 29.12.2023
2 Кой
07:50 29.12.2023
3 влък
08:02 29.12.2023
4 Чорба каша
08:03 29.12.2023
5 лют пипер
08:03 29.12.2023
6 Анелия Андреева
08:05 29.12.2023
7 На авторката й препоръчвам
08:20 29.12.2023