18 Декември, 2013 19:08 874 0

НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор

  • националния рамков договор-
  • нзок-
  • блс-
  • таня андреева

Здравният министър доволна от смисления разговор между институциите

НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор - 1
Снимка: БГНЕС

Националната здравна осигурителна каса и Българския лекарски съюз подписаха Националния рамков договор пред министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Андреева отбеляза, че до момента никога не е имало нулев резерв в НЗОК. „Бяхме изправени в тежка ситуация, когато търсехме пари. Въпреки това рамковият договор е резултат от смислен разговор между институциите и съсловните организации. Всички ние бяхме участници в нелеки преговори", отбеляза здравният министър.

„За да стигнем дотук, преминахме през едно страдание. Започнахме преговорите през средата на юли и за по-малко от половин година с много усилия от всички страни стигнахме до този резултат.” Това коментира управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова на церемонията по подписването на договорите между касата, БЛС и БЗС, която се състоя днес в Министерство на здравеопазването.

Тодорова призна, че касата влиза в 2014 г. с дефицит от 80 млн. лв.Тя благодари на НАП за усилията, че за по-малко от месец и половина са събрали 50 млн. лв., за да могат тези пари да отидат за здравеопазване. НРД за следващата година предвижда да бъдат увеличени цените на 27 клинични пътеки, главно от областта на педиатрията, неврохирургията, голямата хирургия, раждането, пулмологията. В рамките на месец след изписване от болница пациентите ще имат право на изследвания, ако лекарят прецени, че са необходими. Те ще са за сметка на лечебното заведение. Към момента пациентите не заплащат само за двата задължителни прегледа след изписването.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева оцени като най-важни постижения прехвърлянето на ваксините и инвитро фонда обратно към Министерство на здравеопазването, намаляването на потребителската такса за пенсионерите на 1 лв., както и решението средствата от наеми и допълнителни дейности на лечебните заведения да остават в тях, а да не се прехвърлят към общините и държавата. Според нея по време на преговорите е станало ясно, че всички са от едната страна на барикадата и най-чувствителните теми са преодолени.

„И най-лошият договор е по-добър от това да нямаме договор”, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той определи договора като „единствено възможния” и благодари на Министерство на здравеопазването за еднопосочното мислене и действия със съсловната организация, независимо от всички трудности.

„За пръв път денталната медицина няма да има дефицит и неусвоени средства, и съм доволен защото това е крачка за осигуряване на дентално здраве", каза председателят на зъболекарския съюз Борислав Миланов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА