13 Януари, 2017 21:16 773 0

Пациенти обжалват новите правила за лечение на хепатит C

  • лечение-
  • нзок

От Здравната каса вече дадоха заявка, че през март ще има нови промени

Новите правила на Здравната каса за лечение на пациентите с хепатит C отиват на съд. От сдружение "Хепактив" и пациенти, чакащи скъпоструваща безинтерферонова терапия внесоха жалба във Върховния административен съд. Атакуват се новите правила за лечение на болните от хепатит C, които трябва да влязат в сила от 16 януари и с които лекарите ще предписват най-евтината от тези терапии, съобщи бТВ.

През 2010 г. на Анита и откриват хепатит С. За няколко години сменя 2 терапии. Състоянието й се влошава и стига до цироза.

Появява се скъпото безинтерфероново лечение, което гарантира почти 100% излекуване и жената минава на него. Именно то предизвика проблема.

От 16 януари лекарите ще предписват най-евтината от трите съществуващи терапии. Ако се налага предписването на друга - надзорът на касата трябва да я одобри. Според жалбоподателите - липсват мотиви за това.

"Нарушава правото на преценка на лекаря какво да бъде лечението и индивидуалния подход на лечението на всеки пациент", заявиха от Сдружение "Хепактив".

Тази сутрин по bTV здравният министър в оставка Петър Москов обясни, че избраната терапия, която тази година влиза за първи път у нас, е с евтина и е сред най-използваните в Европа и Америка.

По думите му през 2016 г. лечението на един пациент е струвало около 45 000 лева, а новата терапия смъква сумата наполовина.

В писмо, една от фирмите твърди, че изборът е непрозрачен и че тяхната цена вече е двойно по-ниска. Поискали са да я намалят още, заради готвените промени, но касата не откликнала.

Според промените, пациентите които вече са подали протоколите си в касата, ще бъдат върнати за преразглеждане по новите правила.

От Здравната каса вече дадоха заявка, че през март ще има нови промени, така че тези ще важат дотогава, а жалбоподателите настояват съдът незабавно да спре изпълнението им, докато се произнесе по същество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА