Last news in Fakti

15 Януари, 2024 13:45 2 579 27

Колко вода трябва да пием на ден?

  • вода-
  • хидратация-
  • здраве

Хидратацията е важна, за да може организмът ни да функционира правилно и да се чувстваме добре

Колко вода трябва да пием на ден? - 1
Снимка: Shutterstock

Изградени сме от над 60% вода. Тя е важна, за да може организмът ни да функционира правилно и да се чувстваме добре. Помага за образуването на слюнка, за транспорта на хранителните вещества, помага при процеса на храносмилане и циркулацията на кръвта.

Всекидневно губим вода чрез дефекация и уриниране, чрез дишане и изпаряване от кожата, изпотяване и трябва да наваксваме тези загуби чрез пиене на вода. Жените трябва да приемат поне 8-9 чаши вода, мъжете около 12, защото имат по-голяма мускулна маса. Можем да задоволим нуждите си от вода чрез прием на течни храни - супи, безкофеиново кафе, чайове, плодови сокове, чрез консумацията на плодове и зеленчуци.

Трудно е да проследяваме колко вода приемаме чрез храната. Можем да разберем колко сме хидратирани, когато наблюдаваме какъв цвят е урината ни. Когато тя е светла на цвят като лимонада, означава, че сме хидратирани добре, но ако е тъмна като светло пиво, означава че сме дехидратирани.

Трябва да си създадем рутина за пиене на вода. Например може да изпием чаша вода веднага след ставане от сън, още преди да сме изпили кафето си, след кафето също; една чаша вода преди обяд дори би помогнала да се поеме по-малко количество храна, при излизане може да се вземе бутилка вода. Ако водата ни е безвкусна, един резен лимон или стръкчета мента, придават приятен вкус и тонизиращ ефект, чрез смартфон и приложение, което напомнят кога да изпием чаша вода.

Водата смазва ставите - 80% вода се съдържа в ставните и хрущялите.При дехидратация хрущялите не са толкова гъвкави и затова се износват по-лесно и изпитваме болка, пише puls.bg. Благодарение на синовиалната течност хрущялите не се трият, а тя е изградена от вода. Когато намалее тази течност и хрущялите започнат да се трият може да се получат възпалителни процеси.

Водата образува слюнката - слюнката съдържа ензими, слуз и електролити. Тя поддържа устата овлажнена и здрава, участва и в процесите на разграждането на храната, освен това предпазва зъбния емайл и венците. Ако устата ни е суха, означава че сме дехидратирани.

Предпазва от запек - хидратацията е важна за протичане на нормална функция на червата ни. Когато не приемаме достатъчно течности, дебелото черво изтегля водата от изпражненията, за да я достави на организма ни и да балансира хидратацията. Заради това изпражненията стават твърди и резултатът е наличие на запек.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 7 Отговор
    Аз пия по пет киля

    Коментиран от #4

  • 2 балканджия

    6 4 Отговор
    Кой пие вода бе батко?

    Коментиран от #3

  • 3 В нея има микроби

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "балканджия":

    Доктор Радева категорично ми е забранила да пия вода
  • 4 Д-р Радева

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Светла или тъмна бира?

    Коментиран от #10, #17

  • 5 Водата

    5 1 Отговор
    Е за миене бе , не е за пиене !
  • 6 Варненски Моряк

    4 0 Отговор
    Изпиттото количество вода зависи г-це Найденова,от количеството Секс:)
  • 7 123456

    2 0 Отговор
    Около кубик- кубик и половина , зависи дали е много слънчево ...
  • 8 Павел пенев

    7 3 Отговор
    Пълна глупост. Ще пиете вода когато ви се пие, а количеството е по 150 мл. на прием. По големите количества натоварват бъбреците и сърцето.

    Коментиран от #27

  • 9 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    5 1 Отговор
    Правите си т.шак пичове, обаче много хора нямат ясни представи за това. Познавам хора преживяващи основно на газирани напитки тъпкани с аспартам, глюкозо-фруктозен сироп и цялата Менделеева таблица. Хора дето живеят само с Кола и Шарк. И такива, дето смятат, че седмичната им доза е бутилка от 1.5 литра. Общо взето, това се свиква както и всяко друго нещо. За мен мъж, седен на ръст и около 85, 90 кг. трябва дневно поне 3 литра да консумира. А липсата на образоване при подрастващите направо е потрес.
  • 10 Павел пенев

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Радева":

    Нито светла нито тъмна. От бирата се затъпява и се хваща бирено коремче като на тиква. Погледнете западните идиоти и ще ви стане ясно.
  • 11 Ко речи?

    1 2 Отговор
    Учените твърдят, че трябва да се приемат по 30 милилитра вода на всеки килограм тегло.
  • 12 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    5 0 Отговор
    Човека трябва да се приучава към консумацията на вода. Децата днес са изложени на много, разнообразна и агресивна реклама с безалкохолни напитки. Освен това - модния тренд. Сутрин отивайки на работа минавам около две училища и много ми се ще да запитам тези деца - "що бе мили дечица си го причинявате" като ги гледам с Колата и кеновете "енергийни" напитки в ръка. За мен "енергийните" напитки са престъпление на общо основание - таурин, асраптам и какви ли не лай...а с го..мна! Но се рекламират. Това е ужасяващо. Да оставим дехидратацията и вредите от нея. За психологически деформации въобще да не говорим. Питаме се после, що тийнейджърите изпушват и правят простотии?

    Коментиран от #18, #25

  • 13 Редник

    5 1 Отговор
    И някой да разбра от статията, колко приблизително вода трябва да се пие? 9 - 12 чаши? Какви? Чаени, кафени, водни. Аз знам 1,5 до 2 литра дневно в зависимост от тегло и температура л
  • 14 Мисиркови драсканици

    6 0 Отговор
    Как смеят да дават медицински съвети? Необходимо количество вода за всеки е индивидуално.

    Коментиран от #15

  • 15 Бог е сътворил света

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мисиркови драсканици":

    Мисирките ще го погубят. Когато не си жаден не пий вода а когато не си гладен не яж. Всеки има различен метаболизъм, даже метаболизма на едно и също лице ежедневно не е еднакво.
  • 16 Тази е Тръмп_линка

    3 2 Отговор
    Пийте дезинфектанти и няма да се заразите от ковид!
  • 17 Няма значение каква бира

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Радева":

    Тя е импотентвасер.
  • 18 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    А-а-а не. Само цигарите са вредни... Та затова ги направиха скъпи. Енергийните са евтини и в един момент от живота на тези деца ще вземат не само енергията им.... Това е изкуствено форсиране на сърцето с тези напитки... Форс- форс и после ... бикът или чудовището ги е победило- те това у кенчето. Но няма на него страшни картинки...

    Коментиран от #20

  • 19 СМЕХОРИИ

    1 0 Отговор
    Ами ако няма какво да правиш по цял ден и лежиш на сянка и 100 мл водка ти стигат,Но ако работиш истински или физически труд, тогава и 3 литра не ти стигат.
    Но, както казвате всеки организъм е индивидуален и точна мярка за течност няма

    Коментиран от #21

  • 20 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Идън":

    Да, тъжно е! А още преди това започва "изпушването". Несъзнателни изблици на агресия! Въобще, за съжаление преди да ги срутят физически тези "леки дроги" ги срутват психически. Най грозното е, че най много на 50 метра от всяко училище има поне едно магазинче откъдето децата да "заредят" тези л..на! А за нашите законодатели, лекари и институции те сякаш са невидими.

    Коментиран от #22

  • 21 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "СМЕХОРИИ":

    Вярно е! Ако блъскаш с тежести или примерно - качваш връх Ботев - дехидратацията е сериозна и е необходим повишен прием. Но и без особени сметки, за мъж с около 85-90 кг минимума е 3 литра дневно. Поне за себе си така съм приел.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Нещата идват първо от семейството- разговор с децата и обясняване- примери и т. н.
  • 23 Абе Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Вярно ли? пий по 3л вода на ден и ще ми се обадиш от болницата.

    Коментиран от #26

  • 24 Алдактоне или Десал

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Какви диоритици ползваш?
  • 25 Какъв Майсторът 🐷 на Илюзиите си

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Умното ми то, я ни драсни елементарно как се разбира, че си обезводнен?
  • 26 СМЕХОРИИ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Абе Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Добре де, ти колко водка,..пардон вода пиеш на ден. 3 литра вода много ли е за нормален, здрав човек с тегло около 90 кгр и ръст 190 см, виж за дебел и нисък човек е достатъчно и 2 литра. Нали за това го писах по-горе, киличеството е индивидуално. Хр.Стоичков казва пер-со-нално, което е едно и също, де
  • 27 хетеросексуален мандалорианец

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    По около 12 чаши на ден за мъжете идва към 3 литра