Last news in Fakti

16 Януари, 2024 15:19 806 1

Защо десетки коледни дръвчета се изхвърлят в ледените води на Стокхолм (ВИДЕО)

  • коледни дръвчета-
  • елхи-
  • стокхолм-
  • природозащитници

Коледни елхи помагат за възстановяване на естествения хабитат на морските видове в Стокхолмския архипелаг

Защо десетки коледни дръвчета се изхвърлят в ледените води на Стокхолм (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Десетки коледни дръвчета се изхвърлят в ледените води на Стокхолм, за да подхранят хабитата на дивите морски видове в Стокхолмския архипелаг, съобщи АФП.

Активисти и компании, свързани с опазването на околната среда, приветстват инициативата на националната асоциация на рибарите, която подпомага балансирането на екосистемата, застрашена от човешката дейност.

Допреди дни тези борови дървета бяха част от интериора в шведските домове. След празниците към стъблата им се прикрепят камъни и те са изхвърлени от лодка в езеро в индустриалната зона на шведската столица.

Около нас има много строежи, минават много плавателни съдове, каза за АФП Малин Шелин, мениджър в шведската риболовна асоциация Sportfiskarna. "Растителността, нужна на рибите, за да хвърлят хайвера си, изчезна и това е начин да бъде възстановено изгубеното".

Всяка година от 2016 г. асоциацията събира коледните дръвчета от домакинства и вече над 1000 елхи са хвърлени във водите в различни части на Стокхолмския архипелаг. "Елхичките с всичките си клонки и иглички са идеално място за рибата да хвърли хайвера си, позволява и на по-малките да се крият", обясни Шелин.

Подводни видеозаписи от последните години показват хайвер между клоните на коледните дръвчета в морето. Виждаме, че наистина действа, каза Ивон Бломбек, мениджър за Световния фонд за дивата природа, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А, ако се изхвърля

    1 0 Отговор
    Мухлясалия хляб 🍞 в реките, добре ли ще е...?