Last news in Fakti

16 Януари, 2024 16:49 2 042 24

Емил Димитров-син преди делото срещу автора на чалга варианта на "Моя страна": Мой дълг е да защитя името на баща ми

  • емил димитров-
  • син-
  • дело-
  • съд-
  • моя страна моя българия-
  • чалга

Днес в Плевен се проведе първото заседание по делото

Мой дълг е да защитя името на баща ми и любовта на милиони хора към България. Това каза днес в Съдебната палата в Плевен Емил Димитров – син преди първото заседание по делото срещу автора на чалга версията на песента "Моя страна, моя България".

Припомняме, че случаят стана популярен през август месец миналата година, когато се разпространи версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа.

Димитров - син подчерта, че делото, освен че касае нарушение на Закона за авторското право, разглежда много по-важен морален въпрос, който е от обществено значение, защото "тази песен е определяна от милиони българи за неофициален химн на България".

Като "ужасно преживяване" определи Димитров – син първия път, когато чува разпространената версия на песента. "Не заради самия стил музика. Той има своята красота. Ние сме балкански народ и тези ритми са ни в кръвта. Когато обаче искаш да направиш нещо, трябва да е красиво и да е твое", допълни Димитров – син.

На въпроса за какво би използвал парите от финансовия иск в размер на 5000 лв., ако той бъде уважен от съда, Димитров – син каза, че вероятно ще ги насочи към своя кауза. "Помагам със стипендии на добри студенти по авторско право да специализират в Залцбург. Поддържам и фондация "Емил Димитров", в която се стремя да дигитализирам неговото творчество и архивите", уточни той.

Христина Георгиева, адвокат на Емил Димитров – син, посочи, че исковете по делото са четири. Първият е за неправомерно използване чрез неразрешено създаване на версия на песента "Моя страна, моя България". Вторият иск е да се преустанови това нарушение като съдът да забрани използването по всякакъв начин и изпълнението на песента "Моя страна, моя България" и на неправомерната версия "Моя страна, моя Германия". Третата претенция е за сметка на нарушителя да се разпространи диспозитива на съдебното решение в медиите.

"Четвъртата ни претенция е паричната - обезщетение за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров – баща, а именно неговия син Емил Димитров. Този иск не е водещ, той е частичен. Има по-скоро възпитателен характер. Целта му е превантивна - да знаят всички нарушители, че освен, че се установява нарушението по съдебен ред, то се носи и финансова отговорност за действията им към правоносителите в случая на авторските права", допълни адвокат Георгиева.

На днешното заседание не се яви ответникът по делото, нито негов адвокат. Следващото заседание ще се състои на 19 март като съдът разпореди събиране на допълнителни доказателства.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха...

    10 50 Отговор
    Иска пари този мехлюзин !

    Коментиран от #4

  • 2 Позор за България

    56 6 Отговор
    Песента на Емил Димитров е символ и трябваше държавата да се самосезира, а не делото да е на частно ниво все едно някой е изпял "Радка пиратка" в рок вариант, без права.

    Коментиран от #13

  • 3 Рамбо

    3 55 Отговор
    Така или иначе чалгата и кючека са основата на българската душевност и никой не може да ги изтръгне от сърцето на народа! Емил димитров е бил един геи, който е налагал чужди за българите влияния и естетика, за което още при социализма беше справедливо наказан!

    Коментиран от #6, #8, #24

  • 4 Ако не са ти го казвали...

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Аха...":

    ...,да знаеш-мнооого си зле...!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рамбо":

    Никой не може да изтръгне от сърцето на народа незабравимите песни на Емил Димитров...!

    Коментиран от #14

  • 7 Успех

    25 1 Отговор
    Правилно, успешно разрешаване на иска!
  • 8 Мамбо

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рамбо":

    Основата на душевността, ама на ИНДО"българската", каквато явно е и твоята.
  • 9 Ромчо

    5 10 Отговор
    Моя страната,моя Маааннгааалияяяя

    Коментиран от #20

  • 10 Бай Лисан

    16 0 Отговор
    "..съдът разпореди събиране на допълнителни доказателства."

    Какви ли са допулнителните доказателства? Кой номер гащи носи команча?
    Ама и тоз е един съдия - м.дия...
  • 11 Бегай !

    1 28 Отговор
    Кой го интересува някаква тъпа песен за страна която не съществува вече ! Излага се тоя.Не познавам някой да иска да се върне,познавам такива които напускат кочината.

    Коментиран от #16

  • 12 Целта е ясна

    2 12 Отговор
    Когато си защитаваш името и не ти пука за парите искаш 1 лев. В останалите случай си казваш колко кинта искаш и се надяваш съдът да ти ги присъди.
  • 13 позорно неграмотен

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Позор за България":

    Националните символи са описани в Конституцията. В другите български закони символи не се споменават. Съдът съди според закона.
  • 14 Мда

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!":

    В действителност никой на никого нищо не иска да изтръгва. Патосът е излишен.

    Коментиран от #15

  • 15 Мне

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мда":

    А КАКВО иска?
  • 16 Изчезвай!

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бегай !":

    Не съди за другите по себе си.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Лисан

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Прав е!
    Аз обаче щях да го осъдя за крупна сума (над 500к). След делото, пълен запор на имуществото и конфискация, докато се издължи, което няма да стане никога. Така следващия немит команч, ще се замисли, преди да прави кавър на "Тих бял Дунав".
    А "цветен телевизор" задължително, като бонус.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Соваж бейби

    18 0 Отговор
    Нямат ли срама гнусните чалгари?Изобщо няма ли идея кой е министър на културата не знам ама да ги върне там откъде изгря чалгата в мизерни пиянски кръчми нека се върнат по местата си!
    Не освинвайте тази хубава авторска песен ,Емил Димитров го харесвам повече с Ако си дал но и двете са българско богатство на музиката,Емил също е добър певец не заслужава такава обида , дано спечелят делото!
  • 22 село кнежа

    4 1 Отговор
    Този кнежански селяндур който е посегнал на това произведение най-малкото заслужава глоба. Глупак скапан !
  • 23 прекалено късо

    6 0 Отговор
    Ето това е - плана върви в действие неизменно от години, нека махнем 3ти март, да махнем "Аз съм Българче" , да сложим цигански песни в учебниците, да направим Моя Страна - чалга, да направим цеци красимирова политик, дс агентите - кметове ,а отрепките - известни. Давайте , давайте , все така !
  • 24 Мъдрец

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рамбо":

    Не си никакъв Рамбо, щом пишеш глупотевини. Знаеш ли,че чалгата беше насадена от лидера на една партия точно с цел да опростачва младите хора. Проект на тези,които бяха назначени за милионери след 1989 г.