Last news in Fakti

17 Януари, 2024 10:58 1 879 12

Шаде навърши 65 г.

  • шаде-
  • джаз-
  • соул-
  • рожден ден-
  • тихата буря

"Тихата буря" предизвика фурор в соул и джаз музиката

Шаде навърши 65 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската певица от нигерийски произход Шаде навърши 65 години. "Тихата буря" на съвременния соул и джаз е известна като основател и фронтмен на група Sade, с която добиват световна популярност през 80-те и печелят "Грами". През годините Шаде е повлияла на хиляди, известна със стил както в музиката, така и в модата, който тя поддържа с лекота.

Шаде Аду се ражда на 16 януари 1959 г. с името Хелън Фолашаде Аду в Ибадан, Нигерия. Баща ѝ е нигериец, а майка ѝ е Ан Хейс - англичанка. Двамата се запознават в Лондон и заживяват в Нигерия. Когато Хелън е на четири месеца, майка ѝ се връща в Англия.

Бъдещата звезда от малка обича да чете и развива интерес към модата. Слуша соул музиканти като Къртис Мейфийлд, Дони Хатауей и Марвин Гей. По-късно се записва да учи моден дизайн в лондонското училище по изкуства "Сейнт Мартин“. Мечтата ѝ е да бъде моден дизайнер, но отличителния ѝ кадифен глас е създаден, за да ѝ донесе успех в музиката. Мнозина сравняват тембъра на Шаде с този на джаз иконата Били Холидей.



Група "Шаде" е сформирана през 1983 година. Дебютният им албум Diamond Life (1984) продава над 1.2 млн. копия и печели наградата Брит за Най-добър британски албум.

През лятото на 1985 Sade участват в мащабния благотворителен концерт Live Aid на стадиона "Уембли" в Лондон. Шаде Аду е единствения изпълнител, родом от Африка от всички участници, изпълнили спектакъла пред 75 000 души жива публика и над 1,4 млрд. хора в 170 държави.

Вторият им албум от края на годината Promise бележи още по-голям успех, изкачвайки се директно на челните позиции в класациите във Великобритания и САЩ. През 1986 Sade печелят награда "Грами" за Най-добър нов артист.

Следват обичани албуми като Stronger Than Pride (1988), Love Deluxe (1992), Lovers Rock (2000). До момента групата има шест издадени албума. За 40-годишната си кариера, Sade няма нито един албум, включително живи албуми и компилации, който да не е влизал в американския Топ 10.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йеронимус БОШ

    25 0 Отговор
    Чудесна певица !
  • 2 Абвгд

    23 0 Отговор
    Много я харесвам, да е жива и здрава!
  • 3 Колко много

    19 0 Отговор
    сладострастни блусове сме изтанцували на нейните парчета!

    Коментиран от #8

  • 4 Кандидат Милионер

    13 0 Отговор
    Когато чух By Your Sade.. онемях от текст,музика - всичко.......Жена ми ме успокои - има такава любов,скъпи.... и се оженихме...
  • 5 Соваж бейби

    11 0 Отговор
    Да е жива и здрава ,спокойни и щастливи старини нека си почива и се радва на живота.Вълшебница дава на хората едно спокойствие ,релакс на друго космическо ниво когато я слуша човек с музиката и гласа и ,много хубави песни не може да се класира само 1 песен като хит от нейната фонотека.
  • 6 Идън

    15 0 Отговор
    Малко певци имат нейната харизма- чрез своя глас да докосват душата. Тя го прави. За нейните песни ми трябва специален момент .
  • 7 Не съм

    13 0 Отговор
    От романтичните типове , но Шаде има истинската сила да те хване за душата !
  • 8 Генади

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Колко много":

    Колко деца сме фърили по нея, га бе млада...
  • 9 светльо

    5 0 Отговор
    Тя не е от нигерийски произход, а от нигерийско-английски...

    Коментиран от #10

  • 10 Христо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "светльо":

    Да, майка англичанка, израсла и възпитана, и изучена във Великобритания

    Коментиран от #12

  • 11 Харесвам я

    5 0 Отговор
    Харизма, нежност, музика в сърцето....това е тя. Слушам песните и с удоволствие
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.