Last news in Fakti

20 Януари, 2024 11:14 1 301 2

Мултивитамините засилват паметта на възрастните хора

  • мултивитамини-
  • възрастни хора-
  • напреднала възраст-
  • възраст-
  • добавки-
  • памет-
  • мозъчни функции

Хранителните добавки също така забавят когнитивното остаряване при хората в напреднала възраст

Мултивитамините засилват паметта на възрастните хора - 1
Снимка: Shutterstock

Мащабно проучване потвърди, че добавките с мултивитамини подобряват паметта и забавят когнитивното остаряване при възрастните хора, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА.

До 2060 г. всеки четвърти американец ще бъде на възраст с повишен риск от когнитивен спад и болестта на Алцхаймер, ако не се вземат мерки за съхраняване на мозъчните функции преди проявата на проблемите. Това показват данни на Асоциацията за болестта Алцхаймер в САЩ.

Широкомащабното национално изследване COSMOS на учени от Mass General Brigham проучва свойствата на кокосов екстракт и хранителни добавки с мултивитамини. Mass General Brigham е интегрирана система в областта на здравеопазването и медицинските изследвания в САЩ, обединяваща водещи болници в Масачузетс, САЩ. Резултатите от изследването са публикувани от специализираното издание The American Journal of Clinical Nutrition.

Други две публикувани по-рано изследвания в рамките на COSMOS също установиха положителен ефект от дневна доза мултивитамини. Резултатите от новото, трето проучване, потвърждават трайни и статистически значими ползи за паметта и когнитивните способности от дневния прием на мултивитамини в сравнение с приема на плацебо.

"Когнитивният спад е сред водещите здравни притеснения за повечето възрастни хора и дневният прием на мултивитамини има потенциал като приемлив и достъпен начин за забавяне на когнитивното остаряване", каза водещият автор Чираг Вияс от Mass General Brigham.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възрастен

    3 3 Отговор
    Като прочетох че американците са го установили и ми подейства разслабително!

    Коментиран от #2

  • 2 ПоКУРко

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Възрастен":

    Понеже в Любимата ти Русия няма възрастни и пенсионери вече! Умират много по-рано от Хубав Живот и Ежедневна Пропаганда!