Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 07:32 4 081 5

Стив Джобс използвал "теста на бирата" по време на интервюта за работа

  • стив джобс-
  • интервю за работа-
  • бира-
  • тест

Той водел кандидатите на разходки или на бира, за да провери дали те биха се вписали в културата на Apple

Стив Джобс използвал "теста на бирата" по време на интервюта за работа - 1
Снимкa: Shutterstock

Обикновено, когато мислите за интервю за работа, вероятно изпитвате напрежение и очаквате много въпроси. Но ако сте имали удоволствието да бъдете интервюирани от Джобс за позиция в Apple, бихте разбрали, че неговият подход е бил доста нестандартен. За разлика от повечето интервюта, които са строго формализирани, процесът в такава голяма компания изглежда още по-обезкуражаващ.

Джобс бил наясно с това и искал да внесе промяна. Той стремял към разбиване на обичайната практика, където кандидатите подхождат с предварително подготвени отговори, сякаш четат от сценарий.

Затова Джобс премахнал стандартните въпроси в полза на по-неформален диалог.

Покойният съосновател и главен изпълнителен директор на Apple, Стив Джобс, е прилагал така наречения "тест на бирата" при провеждането на интервюта с кандидатите за работа в технологичния колос.

Представете си, че на интервю за работа ви питат дали бихте изпили бира с нов колега или бихте ли могли лесно да си поговорите с него, докато се разхождате.

Джобс действително прилагал този подход, като водел кандидатите на разходки или на бира, за да провери дали те биха се вписали в културата на Apple. Този метод станал известен като "бирения тест". Разходките помагали на кандидатите да се отпуснат, като целта на Джобс била да премахне обичайното напрежение от интервюто за работа.

По време на такива интервюта в бар, Джобс задавал въпроси като "Кога за последен път постигнахте нещо?" или по-лежерни като "Какво правихте миналото лято?".

В миналото много мениджъри са заявявали, че търсят специфични правилни или грешни отговори при интервюирането на кандидати. С Джобс обаче ситуацията очевидно била различна, тъй като той се стремял да разбере повече за човека отсреща. Неговата цел при интервюирането била да открие най-добрите от най-добрите, "А-играчите", както той самият го е формулирал.

"Открих, че когато събереш достатъчно 'А-играчи' заедно, когато преминеш през трудния процес на намирането на тези 'А-играчи', те наистина обичат да работят заедно, защото никога преди не са имали възможността да го правят", обяснява Джобс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Креватния тест

    14 3 Отговор
    е силно застъпен в родните хай текове.
  • 2 Интервюиращ

    12 3 Отговор
    В родните нема хай, има само текове.
  • 3 Министър Кокорка

    4 0 Отговор
    Аз пък използвам теста "На кой му е по-голям"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.