Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 10:32 1 284 3

Ден на палачинката: Последният ден преди началото на Великденските пости

  • заговезни-
  • палачинка-
  • великденски пост-
  • великден-
  • ден на палачинката

На днешния ден християнския свят отбелязва световния ден на палачинката

Ден на палачинката: Последният ден преди началото на Великденските пости - 1
Снимки: Shutterstock

Пригответе си яйцата, маслото, захарта и брашното, защото Денят на палачинките е днес.

Независимо дали намирате наслада в тънките палачинки, чиито стил е разпространен и добре познат из Европа, или предпочитате пухкавите вариации, които обикновено се срещат в Шотландия и САЩ, Денят на палачинките е ежегоден празник, на който се радват много хора по света в навечерието на християнския празник Великден.

От религиозното му значение до вкусни рецепти, които можете да опитате, ето всичко, което трябва да знаете за Деня на палачинките:

Какво е денят на палачинките?

Заговезни, наричан още Ден на палачинките, е празник, който католическия свят отбелязва винаги във вторник в деня преди Пепеляна сряда.

Пепеляна сряда отбелязва първия ден от християнското спазване на Великденския пост, 40-дневен период на въздържание, който предхожда Великден. Така Пепеляна сряда е последният ден, в който тези, които спазват Великия пост, могат да се насладят на по-блажни храни, преди да преминат към изцяло растителен режим и въздържание.

През вековете се е превърнало в традиция хората да ядат палачинки, за да отбележат началото на Великия пост, като така за последно използват съставките, които не им е позволено да ядат през 40-дневния период, от което Денят на палачинката получава името си.

Тъй като Денят на палачинките винаги се провежда 47 дни преди Великден, действителната му дата по григорианския календар може да варира. Миналата година той се падна във вторник, 21 февруари.

Според Historic UK, терминът "Shrove Tuesday" (Заговезни) произлиза от акта на англо-саксонските християни, които изповядват греховете си преди Великия пост и по този начин се изчистват от тях. (бел.ред. shrive означава изповядвам на англ.)

В някои страни, включително Франция, Германия и Съединените щати, денят преди началото на Великия пост се отбелязва с празника, наречен Марди Гра. Преведено като “тлъст вторник” на френски празненствата често включват карнавални дейности като екстравагантни паради. Все пак се смята, че това е последният ден, в които могат да се вдигат пищни празненства и пирове.

Как се заражда традицията?

Традицията да се ядат палачинки преди началото на Великденския пост се заражда във Великобритания от около 16 век. Това се е случило, защото съставките, от които се правят палачинките – а именно яйца, масло и мазнина – обикновено са забранени по време на поста.

“В някои енории имаше обичай църковната камбана да бие по обяд като сигнал хората да започнат да пържат палачинките си,” заявяват авторите на книгата "Encyclopedia of Traditional British Rural Sport", които разказват за началото на традицията.

Тази камбана става известна като “Камбана за палачинки”, обяснява Historic UK, и все още се използва в енориите днес.

Докато яденето на палачинки на Заговезни е било обичай през последните няколко века, актът за отбелязване на началото на Великденския пост преди Пепеляна сряда съществува от много по-дълго време.

Според англо-саксонските църковни институти, текст, за който се твърди, че е преведен от писателя абат Елфрик около 1000 г. сл. Хр., в седмицата преди поста е било обичай християните да изповядват греховете си, така че “грешникът от делата си да чуе какво трябва да направи, за да върви по пътя на покаянието.”

Векове по-късно, около времето на движението на западната християнска реформация от 16-ти век, “Заговезните”, периодът на празнуване преди постите на Великия пост, вече продължава около седмица.

Как се празнува денят на палачинката?

Основният фокус на много хора в Деня на палачинките е най-вече обилната консумация на приятните за небцето палачинки.

В някои католически страни се провежда т. нар. “състезание с палачинки”, което, както подсказва името, включва участие в състезание, при което скоростно се обръщат палачинки в тиган. Смята се, че тази традиция води началото си още от 1445 г., когато една жена изгубила представа за времето, докато правела палачинки на Деня на палачинките.

Когато чула звъна на църковната камбана, призовавайки общността да се отправи към църквата за изповед, тя изтичала от къщата си, за да си проправи път към църквата, като през цялото време все още държала тигана си с палачинката вътре.

В Обединеното кралство някои също празнуват Деня на палачинките, като участват в “футбол с тълпата”. Тази вековна традиция, която включва отбори, които ритат топка по обществени пътища, вече не е толкова често срещана. Въпреки това, някои села на Острова, като Атерстоун в Уорикшър, продължават да поддържат традицията.

От обикновени палачинки, покрити със захар, мед сладко или шоколад, до пухкави палачинки, украсени със сироп и плодове, няма край на креативните рецепти за палачинки, които бихте могли да си приготвите в Деня на палачинките.

Експериментирайте и се отдайте на вкусно и сладко изкушение днес! Тук ви предлагаме няколко различни рецепти за палачинки за всеки вкус.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    10 1 Отговор
    Авторке, в България 83% са православни християни!

    И нас изобщо не ни интересува кога започва постът на католиците!
    Те са отпаднали от църквата - още преди 1000 години!

    За нас като православни християни тази година месни заговезни са на 10 март, а сирни заговезни - на 17 март!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост666

    1 0 Отговор
    Поредната измишльотина на Европа и католиците.