Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 13:56 2 367 12

Токсиколог разби стар мит за махмурлука и ефектите от алкохола

  • махмурлук-
  • алкохол-
  • изтрезняване-
  • активен въглен-
  • вода

Помага ли наистина активният въглен при махмурлук?

Токсиколог разби стар мит за махмурлука и ефектите от алкохола - 1
Снимка: Shutterstock

Най-вероятно мнозина са чували, че за да намалят ефекта на алкохола и да не се сдобият с ужасен махмурлук след тежка вечер, трябва да приемат повече вода и да се запасят с активен въглен. Токсиколог обяснява наистина ли работи това.

Помага ли активният въглен при махмурлук?

Разочароващо, но факт - нито активният въглен, нито ензимните препарати, които се препоръчват при препиване, не могат да се справят с токсичния ефект на алкохола. Екзогенните ензими помагат на панкреаса да преработи хранителния болус в стомашно-чревния тракт, но нямат ефект върху облекчаването на токсичния ефект на етанола, обясняват специалистите, цитирани от Флагман.

Освен това активният въглен, който често се използва при различни отравяния, също не работи добре за адсорбиране на алкохола. Не трябва да разчитате твърде много и на помощта на водата в случай на изпит твърде много алкохол.

Водата може да намали концентрацията на алкохол в тялото и да увеличи диурезата, като вследствие на това процесът на елиминиране да протече по-бързо. Но не може да разчитате на този метод. Водата би имала определен ефект върху малко количеството консумиран алкохол, но ако говорим за големи количества, тя няма да ви спаси от отравяне.

Според токсиколозите, за да намалите скоростта на абсорбция на етанол и неговия дразнещ ефект върху лигавицата на храносмилателните органи, можете да хапнете парче масло половин час преди купона. И не забравяйте за мезето.

Висококачественото мезе се счита за добро средство за предотвратяване на алкохолно отравяне, но пак е важно да се спазва умереността. Пушените меса, пържените, мазни храни, в контакт с алкохола, който стимулират производството на жлъчка и храносмилателни сокове, могат да претоварят панкреаса и да причинят панкреатит.

В случай на признаци на алкохолно отравяне, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ. Ако пострадалият е в съзнание и има запазени рефлекси за повръщане, е възможно да се извърши прочистване на стомаха по така наречения „ресторантски метод“. На пострадалия се дава вода със стайна температура на малки порции от 200-300 мл.

Ако препилият вече не е в състояние да реагира на звукови и болкови стимули, той се поставя в стабилна странична позиция, при която ръката му е под челюстта, за да не се задуши с повръщане и да се избегне рецесия на езика, а в същото време да може да диша свободно. Такъв пациент не трябва да се оставя без надзор и в случай на спиране на кръвообращението трябва бързо да се предприемат мерки за реанимация.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    11 1 Отговор
    Луд ли е тоя бе? Ако хапнеш масло или олио, както повечето са чували , не променяш нищо , освен че отлагаш неизбежното! Изгражда се мазен филм по стомашната стена , алкохола си климбучка в стомаха , вие не се чувствате пиян , защото все още не попада в кръвта , но в края на краищата тъкмо си забравил че си пил и си лягаш и алкохола рязко преминава през вече незащитения стомах и става трижди по зле!!! Този е кръгъл Идеот !!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Гацо

    1 2 Отговор
    Язе пием една чаша с оливие преди да се накажем и сабахлем съм бонбонче...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да допълня

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "⚜️Просветен⚜️":

    Масло или олио в такива количества наведнъж са по вредни отколкото алкохола. Това е голям шок за редица органи. От алкохола ще изтрезнееш, но от мазнотиите много по дълго ще си патиш без да усещаш.

    Коментиран от #8

  • 5 Коцето

    4 1 Отговор
    Само Кокаина и много вода и си свеж като репичка.. другото са митове
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    Алкохолът не Прощава
  • 7 ха, ха, ха

    6 1 Отговор
    От къде ги намирате такива световно заблудени лауреати, че им преписвате и специалности? Дипломата няма ли да му покажете нищо, че е измислена? Един друг такъв обясняваше как олиото изплувало над алкохола в стомаха и не позволявало да се изпарява алкохола, а това предпазвало алкохолни изпарения да достигат до мозъка.
  • 8 ⚜️Просветен⚜️

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "да допълня":

    Приемам допълнението Ви. Не го направих , защото приех че е по скоро еднократно изключение ако някой ще го прави , та би трябвало да се справи организма! Но сте прав!

    Коментиран от #10

  • 9 Алкохолик

    1 0 Отговор
    Ай стига глупости! Вечер пия 300-400 гр. ракия и каничка винце ( около килце). Сутрин една греяна ракийка и тарга бира ме оправят - ставам свеж като репичка. Най-важното е да се пие редовно и с мярка. И спазвам основното правило: пий когато ти падне, но колкото има.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.