Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 13:15 1 712 8

Kак да разберем, че месото е развалено

  • месо-
  • развалено месо-
  • опасно за здравето

Консумацията на развалено месо може да е наистина опасна за здравето

Kак да разберем, че месото е развалено  - 1
Снимка: Shutterstock

Месото е един от най-използваните продукти в кухнята. С него обаче трябва да се внимава, защото е нетраен продукт и съществува риск от развитие на опасни бактерии. Консумацията на развалено месо може да е наистина опасна за здравето.

По какво личи кога месото е развалено?

Мирис

Лошата миризма е първият показател, за който хората обикновено следят. Неприятният мирис на месото издава влошеното му качество. Ако миризмата е прекалено натрапчива, изобщо не се опитвайте да готвите месото. Дори дългата термична обработка на високи градуси няма да помогне и месото ще остане опасно за здравето.

Лепкавост

Миризмата в повечето случаи не е най-добрият ориентир, защото тя се появява на по-късен етап от развалянето на месото. Преди да се появи лош мирис, то може да промени текстурата си. Усещането за лепкавост е един такъв белег. Ако забележите, че месото е изгубило свежия си вид, повехнало е и лепи върху дланите ви при докосване, не го гответе.

Потъмняване

Видимото потъмняване на месото е особено опасно, защото подсказва, че в него може да са се развили мухъл или бактерии. В никакъв случай не консумирайте такова месо, а го изхвърлете, защото е опасно за здравето.

Зеленикав цвят

Ако някъде по месото забележите зеленикав оттенък, това е признак на гъбички, които са се развили по него. Може да не обхванат цялото парче месо, затова е важно да сте внимателни и да го огледате, преди да го готвите, пише az-jenata.bg. Това е още по-важно, ако месото е престояло в хладилника повече от 2 дни вместо във фризера.

Поставете месото върху хартия

Един хитър трик за проверка на това дали месото е развалено или е все още прясно е поставянето му върху хартия. Ако по нея не остане никакъв отпечатък, това означава, че естествените сокове на месото са изчезнали. Това създава условия за разваляне и развитие на бактерии. Прясното месо съдържа вода, която определено ще се отпечата върху хартията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    8 2 Отговор
    Аз пък гледам да не е на "примосия"!
  • 2 Пико

    5 3 Отговор
    Като го купим от Кауфланг или синия му брат.

    Коментиран от #3

  • 3 Санитар

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пико":

    Мериска
  • 4 Ломския

    6 1 Отговор
    Това не е месо а нещо изкуствено наподобяващо месо.Купете си от производител от село и ще усетите разликата.През годините това беше целта,с полиция следяха хората да не гледат прасета защото уж имало болести.Унищожиха домашно отглежданите за да пробутват боклуците дето ги купувате от магазина.

    Коментиран от #6

  • 5 Ноу-хау

    4 0 Отговор
    Използва се домашен детектор, куче или котка.
  • 6 тебе

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ломския":

    на паржолки
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ганю

    1 0 Отговор
    когато го изядеш и после се о.с.е.р.е.ш тогава