Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 13:57 1 482 13

Разбит мит: Няма особена разлика между бялата и кафява захар

  • захар-
  • бяла захар-
  • подсладители-
  • кафява захар-
  • здравословно хранене-
  • сладко

Kaфявата захар всъщност не е по-здравословна от бялата

Разбит мит: Няма особена разлика между бялата и кафява захар - 1
Снимки: Shutterstock

Бялата и кафявата захар се разделят на няколко вида, всеки със своите различия. Тези разлики са резултат от обработката на продукта.

Според Sugar Association сладката съставка се произвежда чрез извличане на захарен сок от захарно цвекло или стъбла на захарна тръстика. След това сокът се пречиства, филтрира и кристализира в сурова, златиста захар. След това тя се преработва до крайната си форма. За гранулирания продукт специфичното е, че цялата меласа е извлечена. При кафявата разновидност меласата се запазва, създавайки по-тъмен цвят, карамелен вкус и по-богата текстура.

Кафявата захар по-здравословна ли е от бялата?

Краткият отговор е не - кафявата захар не е по-здравословна от бялата. Разликата между бялата и кафявата захар е незначителна, когато става въпрос за хранителна стойност. Също така няма съществена разлика в калориите между двете разновидности.

Бялата съдържа 16 калории на чаена лъжичка, а кафявата има 15 калории на чаена лъжичка. И двата вида захари ще бъдат разградени до глюкоза, която е предпочитаният източник на енергия за тялото. Като цяло изберете захарта, която най-добре ще отговаря на вашата рецепта и вкусови предпочитания, защото в случая няма по-здравословен вариант, според Sugar Association.

Можем ли да заменим кафявата захар с бяла?

Технически това е възможно в съотношение 1 към 1, което означава, че една супена лъжица бяла захар може да бъде заменена с една супена лъжица кафява, без да се прави компромис с вкуса на крайния продукт.

Въпреки това, тъй като кафявата разновидност съдържа меласа и има тенденция да се топи, тя произвежда краен продукт, който е по-твърд, с нотки на карамелен вкус. Кафявата захар работи добре за задържане на влага в печива, докато бялата създава по-суха, ронлива и по-хрупкава текстура.

Поради тази причина, когато заменяте бялата с кафява захар, е добре да увеличите сухите съставки или да намалите мокрите съставки, за да постигнете желаната текстура, но няма стандартна формула за това - всяка рецепта изисква различен подход. Или, ако използвате кафявата захар вместо бялата, можете да използвате по-малко количество, отколкото изисква рецептата. За да замените бялата захар с кафява, добавете малко меласа (една чаша бяла захар към една супена лъжица меласа), пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    4 4 Отговор
    Ма как, едната е БЯЛА а другата е КАФЯВА...... ама Събиноооо, Еди Мърфи не е Ник Нолти нали.....
  • 2 минзухар

    9 3 Отговор
    Откога го разправям това нещо .Всичко е заради по високата цена .Същото е и със солта . Най полезна си е обикновенната йодирана сол , обаче всички говорят за хималайска , морска , и не знам още каква

    Коментиран от #6

  • 3 патето Яки

    6 2 Отговор
    Разликата е в боята.

    Коментиран от #8

  • 4 Също така,

    4 3 Отговор
    между белия и кафявия ориз, вЕрвайте ми!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не е баш тъй!

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "минзухар":

    В обикновената йодирана сол има само натриев хлорид и йод,докато в хималайската има доста повече полезни химични елементи,но пък няма йод,а морската сол е някъде посредата на двете.Затуй най-добре е паралелното и разнообразно използване с мярка и на трите вида

    Коментиран от #9

  • 7 Мдаммм

    5 0 Отговор
    Сами си създават митове,сами си ги опровергават,така две статии за едно и също нещо.Разликата е само във вкуса,поради меласата,а бялата винаги е рафинирана с химия.Инак то я ясно,че НЯМА "диетична" захар в каквато се "рекламираше" кафявата години наред...
  • 8 Ква боя,бре?

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "патето Яки":

    Верно,че младите не знаете откъде вече идват и кокошите яйца,ама поне вече имате интернет и при желание информация бол,а не кат нас дъртите да се налага да познавате някой работил в захарна фабрика,за да си имаме на понятие от производствения процес за добиване на захар!
  • 9 Ксенофон Гадатас

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не е баш тъй!":

    Т.н. хималайска сол е маркетингов трик на запад. В Азиа почти никой не използва такава сол.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ганю

    0 0 Отговор
    има и то съществена разлика ала е
    само в цената и е за балъци
    гъзарията движи света