Last news in Fakti

19 Март, 2024 10:15 1 244 21

Във Вселената няма тъмна материя според ново изследване

  • вселена-
  • тъмна материя-
  • ново изследвания-
  • космос

Космосът не се нуждае от тъмна материя, за да съществува, предполага проучването

Във Вселената няма тъмна материя според ново изследване - 1
Снимка: Shutterstock

Настоящият теоретичен модел за състава на Вселената е, че тя се състои от нормална материя, тъмна енергия и тъмна материя. Ново изследване на Университета на Отава оспорва това, съобщи „Сайънс дейли", цитиран от БТА.

Проучването е публикувано в The Astrophysical Journal и отхвърля сегашния модел на Вселената, като показва, че всъщност в нея няма място за тъмна материя.

В космологията терминът „тъмна материя“ описва всичко, което не взаимодейства със светлината и с електромагнитното поле, и може да бъде обяснено само чрез гравитационна сила. Не можем да я видим, нито знаем от какво е съставена, но тя ни помага да разберем как се държат галактиките, планетите и звездите, смятат учените.

Раджендра Гупта, професор по физика във Факултета за естествени науки, използва модел, който съчетава две идеи. Първата идея е за това как природните сили намаляват с течение на космическото време, а втората е за това, че светлината губи енергия, когато изминава голямо разстояние. Идеите са тествани и доказват, че съвпадат с редица наблюдения, например за това как са разпределени галактиките и как се е развила светлината от ранната вселена.

Това откритие оспорва преобладаващото разбиране за Вселената, което предполага, че около 27% от нея се състои от тъмна материя и по-малко от 5% от обикновена материя, като останалата част е тъмна енергия.

Резултатите от проучването потвърждават, че предишната ни работа за възрастта на Вселената от 26,7 милиарда години ни позволи да открием, че Космосът не се нуждае от тъмна материя, за да съществува, уточни Гупта. „В стандартната космология се твърди, че ускореното разширяване на Вселената се дължи на тъмната енергия, но в действителност то се дължи на отслабването на природните сили при разширяването“, смята той.

Като оспорва необходимостта от съществуването на тъмна материя във Вселената и предоставя доказателства за нов космологичен модел, това изследване открива нови пътища за изследване на фундаменталните свойства на Космоса, пише „Сайънс дейли".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дж. Обайдън

    7 3 Отговор
    Във вселената на Алцхаймер Деменц има всичко. Проблемът е, че е забравено къде се намира.

    Сладолед само се вижда във цялата му вселена.
  • 2 Азззззззз

    8 6 Отговор
    Тъмна материя, ала бала... Премахнат ефира от таблицата на Менделеев, теорията за големия взрив е измислена от йезуитски монах, за капак теорията на относителността е наложена с политически акт и после се чудят как да се натаманят фактите.
  • 3 Валерко

    4 1 Отговор
    След нова теория, не след ново изследване...
  • 4 Тъмна Индия

    12 1 Отговор
    Изследването на вселената с телескопи, е като да изследваш жунглата от сателит. Може и да има банани, може и да няма.

    Коментиран от #5

  • 5 мммм

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тъмна Индия":

    От сателит може да се прочете регистрационния номер на автомобил

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Уникално обяснение

    6 0 Отговор
    В стандартната космология се твърди, че ускореното разширяване на Вселената се дължи на тъмната енергия, но в действителност то се дължи на отслабването на природните сили при разширяването
  • 7 Дааа

    10 1 Отговор
    Никой не знае, какво има във вселената, а най малко т.нар. "учени", чийто живот преминава в будалкане на глупаците и източване на парите им!
  • 8 Соваж бейби

    7 0 Отговор
    Тъмната дупка /негатив ,отрицателна енергия/е на планета Земя.Няма друга такава като нашата ,често се ядосвам защо съм избрана точно тук да живея или съм объркала пътя като душа преди да се родя.. надявам се да няма прераждане или ако си избираш горе никога не бих се върнала тука ,хипотези няколко но учените пак са в грешка
  • 9 Чичо Тони

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "мммм":

    В Холивуд пикчърс да, в действителност не.
  • 10 МНЕНИЕ

    2 0 Отговор
    Ами защо тогава непрекиснато всявахте паника , когато нищото не е проверено, а го поднасяхте, че е на 101% вярно и ще се случи, поглъща ти
  • 11 Пич

    4 0 Отговор
    Хахаха , любими ми бяха английските учени , но сега ще обикна и канадските , защото в края на краищата , накрая всички са индийци. Една от причините , светлината да губи енергията си е , че преминава през материя ! Колкото по далече е светлинният източник , през толкова повече материя преминава светлината , толкова повече енергия губи. Обаче , как точно е решил , че от тази материя , няма тъмна материя, е някакъв факирски номер от Индия ! А дори закона на Ом може да даде подсказка !!!

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пич":

    Не знам дали си попадал на историята ,усилено говорят че е легенда но не е потвърдено/доказано/ че е измислица за зелените деца брат и сестра със зелена кожа, за които се твърди че са се появили в английското село Woolpit през 12 век.В началото селяните са мислили че са се загубили и болни,са ги изолирали и обгрижвали извън селото ,говорили на неразбираем език и странни.Твърдели са че идват от друга планета там е нямало слънце само нощ,ядели са предимно боб в по късен етап момичето се адаптирало с други храни и си загубила зеления цвят станала е като земляните.А момченцето се е разболяло и починало.Дори има табела на входа на селото с зелените деца хванати за ръчичка

    Коментиран от #13

  • 13 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Знам я , но незнам точно каква е истината! Извънземни същества ни посещават от хиляди години. И доказателствата са хиляди , въпреки , че ги укриват. Съвсем реално би било предположение , че са извънземни. Другото , което съм обмислял , е възможността , да са от долната земя. Отначало приех тази хипотеза с насмешка , но колкото повече се запознавах с доказателствата , толкова повече се убеждавах , че има някои и под земята. Третото , което съм обмислял е , да са пътници между измеренията , времето , пространството , или друго , което все още не познаваме. Но отдавна забелязах , че трябва да се вярва на легендите и митовете , защото те са едно устно предание.

    Коментиран от #15

  • 14 Гейостационарна орбита

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "мммм":

    Затова и в КАТ имат само камери, сателити все още не им дават.
  • 15 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пич":

    Уфолозите знаят истината,от време на време подхвърлят по нещо не забравяй че и те минават под цензура ,режат разни неща от записи.Има тук таме книги видели бял свят ,веднага се намира някой да каже че е лъжа но ?!Зак Бегънс друг специалист но също има предавания и за хора виждали или в конфликт отвличания от лошите раси извънземни споделя че са рязали често материал какво са заснели ,описва в книгите си но пак с заобикалки .На някой нещо не му е изгодно човеците да разберем истини и кои сме ,изобшо какво се е случило на Земята?Добре поне че отрекоха Дарвин щеше да е много нелепо в днешно време децата учат глупости нищо че няма конкретен отговор

    Коментиран от #16

  • 16 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Понякога си мисля , че тяхната работа е да разводняват информацията , за да сеят съмнение. Но така , като някой да ти се признава , че те обича , а да гледа през прозореца в това време. И така те поставят в положение , хем да ти се иска да е вярно , хем да виждаш , че най вероятно не е вярно. Има достатъчно писания в прав текст , които описват , че ние сме създадени от извънземни. Или откровен описаия на жестокостта на тези извънземни , към предишни човешки цивилизации. Но , посредством изкривеното описание на извънземните , от световните религии , тези религии държат света в ръцете си , и никога не биха допуснали личния на поведение , в която човеците разбират истината. Затова човек трябва да намери силата и търпението да се самообразова , за да не бъде животно в кошара!

    Коментиран от #17

  • 17 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Има и много доказателства ,обикновенни хора виждат ,явяват се другите раси оставят и са оставяли следи петроглифи,иероглифи...Разни геннии като Леонардо той пък универсален за какво ли не и с проекти които после стават реалност или е пътувал във времето или извънземен и защо е търсен да го убият не мисля че са били толкова прости да го смятат че прави магии или вещер ?! от този факт намразих религията после си отговорих и на други въпроси.Още не смеят да кажат истината защо сме различни на цвят и разлики в лицето ,аз знам... Днес вече хората сме пръснати в различните географски ширини обаче си смемейство с твоята раса не ставаш с друг цвят или децата ти като коренните хора например индиянец, живееш с тяхно племе коса ,очи...всичко е различно а живеете на една земя с друг клкмат ?!или японци...

    Коментиран от #18

  • 18 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Обмислял съм възможността , човешки гении като Леонардо , или Айнщайн , да са получили своите познания посредством това , което църквата нарича - Откровение на Светият Дух ! А това мисля , че е някакво телепатично предаване на знания към определени хора , които са избрани от извънземни същества , за да засилят възхода на човечеството. Принципно , във всички религии боговете не искат хората да имат знания. Но някои просветени от тях , като Прометей , нарушават тази забрана , и дават на човеците познание. За което винаги биват наказвани. В Райската градина , Адам и Ева също са имали строга забрана , да ядат от дървото на познанието. Знаете..... затова мисля , че не случайно и църквата е била един от най големите врагове на науката векове наред , и с спъвала и укривала познанието , с цената на всевъзможни репресии , и дори убийства !

    Коментиран от #19

  • 19 Браво, пич

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пич":

    Знанието не се дава на случайни хора. Масово хората не приемат подобно мислене, но аз съм убедена в съществуването на Висшия разум. Няма да разбера истината, но знам, че нищо не знам. Щастливи са тия, които не могат да мислят и животът им се свежда до обикновеното физическо съществуване. Дълга тема, но се радвам, че срещам себеподобни. Аааа и бейбито, с което водите диалога е уникално в познанията си. Значи не съм единствената "луда". И много често си мисля тия, дето обявяваме за луди дали не виждат и не усещат повече от нас, уж нормалните. Дълга тема, живи и здрави.

    Коментиран от #20

  • 20 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Браво, пич":

    Благодаря ! Не сте сама , въпреки , че се чувствате самотна. Но бъдете готова за омразата на невежите! Бъдете жива и здрава !

    Коментиран от #21

  • 21 Браво, пич

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пич":

    Минах през омразата на невежите и ги оставям да се скапват от омразата им. Не им е лесно, но нищо не мога да направя. И благодаря.