Last news in Fakti

22 Януари, 2014 16:29 1 266 0

Искат задължителни маски при грипна епидемия

  • грипна епидемия-
  • маски

Освен от вирусоносителите те могат да се носят превантивно и от здравите

Министерството на здравеопазването да задължи използване на маски при грипна епидемия, поискаха от сдружение "Синята планета". Те трябва да се слагат от носителите на вируса и контактните хора покрай тях при излизане на обществени места.

Носенето на маска е много важно, макар че почти никой не го прави. Практиката е особено популярна в далечна Азия. Тя може да се прилага и от здравите хора, за да се предпазват. Вирусите се предават по въздушно-капков път. Топлото време помага за разпространяването им. Когато е студено, вирусите умират веднага щом излязат от приемника. Те продължават да живеят още 20-30 секунди по-дълго - достатъчно време, за да се намери друг приемник.

В подобни случаи лекарите препоръчват като основно правило да се остане три дни на легло вкъщи. Да се поемат много течности - от сок и чай до айран със сол. Масово се прави грешка, когато детето е болно, всички да го прегръщат и целуват. По този начин прехвърлят към себе си инфекция, а в определени случаи и могат да доразболеят малчугана, защото майката може примерно да е болна от друг вирусен щам, макар и по-слаб. Когато обаче той се предаде на детето, състоянието му може да се усложни. Така че дистанцията е много важна.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА