Last news in Fakti

22 Януари, 2014 14:55 2 066 0

Грипна епидемия и в София

  • грип-
  • грипна-
  • епидемия

Очаква се и обявяването й в областите Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол

Днес бе обявена грипна епидемия в София от 23 януари.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че засега в общинските детски градини и училища няма необходимост от обявяването на грипна ваканция. Процентът отсъстващи деца е много по-малък от границата, която е 30 процента.

Само в пет района, от общо 24, в детските градини има над 30 отсъстващи, уточни Фандъкова.

От Министерство на образованието към 15,17 часа все още не са уточнили кои училища ще излязат във ваканция, очаква се това да стане до края на деня.

През периода от 13 януари до 19 януари 2014 г. в София са регистрирани 189,68 респираторни заболявания на 10 000 души население. От 20 януари 2014 г. се регистрира ежедневно нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания. По последни данни, цитирани от Столичната регионална здравна инспекция, при 35% от изследваните болни е доказан грипен вирус. От тях 58% са положителни за грипен вирус A(H1N1) – „Калифорния”, по-известен като „свински грип”, а 17% - за вирус A(K3N2) – „Пърт”.

С писмо на директора на столичната инспекция се препоръчва на Столичния инспекторат по образованието да се спрат учебни занятия в отделни или във всички учебни заведения за срок от една седмица, съобразно броя на заболелите.

Грипна епидемия беше обявена вчера София област. Всички училища там са в 7-дневна ваканция.

Грипната епидемия в страната се разраства.  Пред грипна епидемия са и областите Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.

В Бургас епидемия беше обявена още в петък.  Учениците бяха до днес в грипна ваканция, от утре - четвъртък, ще има нормални учебни занятия. 

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения, касаещи профилактичните и плановите дейности. Спират се детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановата оперативна дейност; свижданията в лечебните заведения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА