Last news in Fakti

22 Януари, 2014 17:06 1 176 0

Ангел Кунчев: Грипът не трябва да се подценява

  • грип-
  • грипна епидемия-
  • ангел кунчев

Не трябва да се опитваме да се самолекуваме

Грипът не трябва да се подценява. Това заяви пред Факти.бг главният национален епидемиолог д-р Ангел Кунчев в коментар за обявената вече в няколко области на страната грипна епидемия.

Не трябва да се опитваме да се самолекуваме и да продължаваме да ходим на работа или на училище. Това води до по-бавно излекуване и по-дълъг процес на възстановяване, подчерта д-р Кунчев.

По думите му в момента наблюдаваме класическа картина на грип, с ясни симптоми:

„Рязко начало с висока температура, много подчертана обща отпадналост, която обикновено кара хората да не могат да продължат нормалния си начин на живот. За разлика от други респираторни заболявания, с които се срещахме в късната есен, грипът трудно може да се изкара на крака. При него общата картина е по-тежка, засягат се не само горните дихателни пътища, общата картина е по-тежка”.

Най-заразен е човек едно денонощие преди появата на симптомите и първите един-два дни от заболяването. Дори и при обикновен говор се разпръскват достатъчно вируси, подчерта д-р Ангел Кунчев.

Той подчерта, че не е лесно предпазването от грипа в този период на годината. Източниците на зараза са много. Много са болните хора около нас, които кихат и кашлят и евентуално разнасят зараза. Въздушнокапковият начин на пренасяне на заразата е много бърз, лесен и ефективен и води до заразяване на все повече и повече хора.

Главният епидемиолог препоръчва хората, които могат да бъдат по-лесно засегнати от грипа – по-възрастните, болните и децата, да си седят вкъщи.

На когото е възможно, препоръчваме да отсъства 4-5 дни от работа, с оглед лечението да е в домашни условия, за да не се стига до усложнения, както и да се намалят заразоносителите, посочи д-р Кунчев.

Тези мерки не могат да спрат епидемията, но могат да я направят по-малко интензивна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА