Last news in Fakti

25 Март, 2024 13:15 2 488 13

Учени твърдят, че са открили нова суперхрана, вижте коя е тя

  • суперхрана-
  • облепихата-
  • ползи за здравето-
  • учени-
  • морски зърнастецц

Специалисти са на мнение, че плодовете на храста морски зърнастец, известен и като облепиха, са богат източник на естествени антиоксиданти

Учени твърдят, че са открили нова суперхрана, вижте коя е тя  - 1
Снимка: Shutterstock

Учени твърдят, че са открили нова суперхрана, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

Специалисти от Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада, са на мнение, че плодовете на храста морски зърнастец, известен и като облепиха, е богат източник на естествени антиоксиданти в Северна Америка.

Проучването, осъществено под ръководството на проф. Ферейдун Шахиди, показва уникалния хранителен профил на плодовете на облепихата, отглеждани в Канада.

Това е растение, което се среща по крайбрежието на Северозападна Европа, както и в умерените райони на Централна Азия. Плодовете и листата му се използват широко заради хранителните, фармацевтичните и функционалните им свойства - маслото от растението е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини Е, В и А и полифеноли.

Резултатите от проучването подчертават наличието на ключови полифенолни съединения в плодовете и семената на облепихата, като всяко от тях има потенциални ползи за здравето, вариращи от сърдечносъдова защита до противовъзпалителни свойства.

Според изследователите географските фактори оказват влияние върху полифенолния профил на плодовете на облепихата, като учените идентифицират няколко отделни съединения с повишена биоактивност, които се съдържат само в сорта облепиха, отглеждан в Нюфаундленд.

Освен това екстрактите от облепиха демонстрират антидиабетен и антизатлъстяващ потенциал. Според изследователите това проправя пътя за по-нататъшно изследване на техните механизми и потенциални терапевтични приложения.

Резултатите от това проучване проправят пътя за използване на плодовете на облепихата като ценен източник на естествени антиоксиданти в Северна Америка. Тъй като интересът на потребителите към функционалните храни и диетолозите продължава да расте, това растение се представя като устойчива и укрепваща здравето възможност.

Данните от проучването са публикувани в Journal of the Science of Food and Agriculture, пише още БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 може и да е

    7 0 Отговор
    но е супер гадна на вкус! само мазохист може да я яде като плод
  • 2 Христо

    7 0 Отговор
    Ама верно в Канада го открили!

    Това е растение с произход Тибет и от дълбока древност са описани лечебните му качества. Заради това е пренесено в Европа от Александър Македонски.
  • 3 Ало

    1 2 Отговор
    Усвидетелстваното правосъдие ще ти отрежа крилата където летиш в облаците

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Сила

    7 1 Отговор
    Обичам животните, но за жалост по СУПЕР ХРАНИ от прасета, говеда, овце, риби и птици за момента НЯМА..... ям и авокадо и боровинки, но само ги ям, но не се ХРАНЯ с тях!!! А за суперлюцерна и рукула питайте клетия народ на Северна Корея.......
  • 5 Малък Тошко

    5 4 Отговор
    Супер храната я откри татко - литър уиски, две пури и различна актриса или балерина всяка нощ.
  • 6 пфф

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ало":

    Плод-зеленчука, СКОРО ще сте в консервния комбинат за преработване на нектари и мармалади. Гнилият зарзават мирише лошо...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сила

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Богат мъж":

    И бедни.... Дават всичките си пари за смутита, соеви кълнове, безалкохолна бира и електронни цигари! А и за шарени чорапогащници и грозни маратонки да търчат с тях в парка като изоглавени юници!

    Коментиран от #10

  • 9 В аванс

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ало":

    Шефът горе ще ви изкърти безпощадно, лекета размазани...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хммм

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Богат мъж":

    Холестероловите бидони е по-добре да не се подиграват на хората, които полагат грижи за външния си вид.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хе хе

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Богат мъж":

    Ти си бидон! Ти! Разлял си се!