Last news in Fakti

6 Февруари, 2014 07:33 3 792 0

9 храни, които се борят с болката

  • храни-
  • болка-
  • съвети

Какво е създала природата, за да ни помогне да спрем болката

Писна ли ви да взимате хапчета всеки път, когато ви заболи глава, получите спазми или болки в стомаха? Замисляли ли сте се някога, че от толкова много болкоуспокоителни по-скоро можете да си навредите вместо да си помогнете? Е, природата има отговор за вас! Не искам да звуча като някое фанатизирана еко-любителка, но наистина природата има отговор за почти всеки наш проблем. Съществува изобилие от вкусни храни, които могат да помогнат ако не да излекувате, то поне да облекчите болката, която ви е нападнала.

1. Череши

Изследвания показват, че яденето на череши може да има същия ефект върху болката като ибупрофена. Ако това не е достатъчно, този червен, костилков плод може да намали C-реактивния протеин, който е свързан с възпаленията и артрита.

2. Джинджифил

Ако сте фен на природната медицина, най-вероятно вече знаете колко полезен е чаят от джинджифил за проблеми със стомаха. Въпреки това този корен има още полезни свойства. Джинджифилът може да помогне в борбата със симптомите на настинка. Освен това успокоява болките в мускулите и  болката, свързана с остеоартрита. Това е така, защото коренът съдържа противовъзпалително съединение, наречено "гингерол."

3. Градински чай

Градинския чай е доказано ефективен при лечение на болки при възпалено гърло.

4. Червено грозде

Червеното грозде съдържат ресвератрол, който е отговорен и за прекрасния му цвят. По-важното е, че това съединение може да блокира ензими, които допринасят за тъканна дегенерация. Сините и червените боровинки също съдържат ресвератрол.

5. Соя

Соевите продукти като тофу, темпех или просто обелени соеви ядки е доказано, че облекчават болката при хора, страдащи от остеоартрит. Изследване на Държавния университет на Оклахома показва, че участниците, които ядат 40 грама соя дневно в продължение на три месеца са имали по-малко болки в сравнение с тези, които консумират млечни продукти.

6. Куркума

Куркумата съдържа съединение, наречено "куркумин“. То облекчава болка, причинена от остеоартрит. В действителност е доказано, че е толкова ефективен колкото и аналгина например.

7. Сьомга

Сьомгата, както и други мазна риба, имат високо съдържание на омега-3, изключително полезни мастни киселини. Не само, че са отлична добавка за вашето общото здраве, но омега-3 може да намали възпалението в ставите, както и помага при болка свързана с ревматоиден артрит. Като допълнителен бонус, омега-3 успокоява и разстроен стомах, особено когато болката е причинена от стрес.

8. Мента

Подобно на джинджифила, ментата може да помогне при болки в стомаха. Освен това, ментата е много ефективна при  главоболие и мигрена, тъй като действа като леко обезболяващ агент.

9. Кафе

Вярвате или не, кафето може да ви помогне да се отървете от главоболие. Кафето (и други напитки, съдържащи кофеин) правят това чрез стесняване на разширени кръвоносни съдове, които често предизвикват главоболие. Ако все още не сте убедени, че това е един магически еликсир, изпратен от боговете, то кафето може да усили ефекта и на други болкоуспокояващи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА