Last news in Fakti

23 Май, 2024 05:55 703 3

Трети белгийски астронавт се отправя към Космоса

  • белгия-
  • космос-
  • астронавт

Рафаел Лиежоа е избран да лети до Международната космическа станция през 2026 г.

Белгийският астронавт Рафаел Лиежоа е избран да лети до Международната космическа станция през 2026 г., съобщи Европейската космическа агенция. Той ще стане третият белгиец в Kосмоса след Дирк Фримаут и Франк де Вини, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирана от БТА.

Лиежоа, на 36 години, ще пътува до МКС с френската си колежка Софи Адено. Те ще провеждат научни експерименти и медицински изследвания, ще наблюдават Земята и ще провеждат дейности по управление и поддръжка на станцията.

В интервю за Белга Лиежоа заяви, че се очаква да отпътува до МКС около септември 2026 г. за шестмесечна мисия. Той ще тренира за мисията в американската космическа агенция НАСА в Хюстън, щата Тексас.

Рафаел Лиежоа ще бъде третият белгийски астронавт в Kосмоса. Дирк Фримаут е първият през 1992 г., а Франк де Вини втори (през 2002 и 2009 г.). Де Вини в момента е директор на центъра за подготовка на астронавти на ЕКА в Кьолн, където Лиежоа и четирима други наскоро завършили астронавти провеждат по-голямата част от основното си обучение. Те получиха дипломите си на 22 април.

„Ще съм много щастлив, ако успея да вдъхновя хората или да ги накарам да мечтаят така, както аз мечтах за изстрелванията и космическите пътешествия на Дирк Фримаут и Франк де Вини“, заяви Лиежоа. Той допълни, че иска да направи космическата мисия „колективно приключение, а не просто лично такова“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    2 3 Отговор
    Нещо да сте чували че космонавт и астонавт не са едно и също нещо???
    Милчо, тоя още не е ходил в Космоса, брат. Няма как да станеш тракторист, преди да си подкарал трактор.
    Дето вика един колега тук по повод на Божидара ; "Много си проста ма, Божидароооо"
  • 2 Фра Диа

    0 0 Отговор
    А кой ще го вози, за един приятел питам?
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    0 2 Отговор
    Холивуд ша помага ли?