Last news in Fakti

13 Февруари, 2014 07:00 4 382 1

7 предимства на черния шоколад, които го правят още по-неустоим

  • черен шоколад-
  • полезно-
  • съвети-
  • предимства

Защо черният шоколад е полезен?

Тъмният шоколад е сред онези лакомства, за които от много дълго време знаем, че  не е нужно да се чувстваме виновни когато го ядем. Знаем, че е полезен или поне не е вреден тъй като не съдържа всички онези вредни съставки, които по принцип могат да бъдат открити в млечния шоколад. В действителност, много експерти препоръчват да се яде по малко тъмен шоколад всеки ден. Предлагаме ви няколко ползи на това леко горчиво лакомство, които ще мотивират да посягате по-често към него.

1. Понижава кръвното налягане

Доказано е, че черният шоколад, че понижава кръвното при хора с повишено кръвно налягане.

2. Също така е добър за сърцето

Редовното ядене на черен шоколад може да помогне за намаляване на натрупването на плака в артериите, което пък може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с над 50%, а дори и да намали риска от смърт свързана със сърдечно-съдови заболявания сред възрастните хора.

3. Подобрява настроението

Малко шоколад в края на тежък и изтощителен ден ви кара да се чувствате добре. Проучванията показват, че черният шоколад съдържа серотонин и увеличава производството на ендорфин в мозъка, който е естествен антидепресант. Ендорфинът създава чувството на щастие и удоволствие у нас. Малкото количество кофеин, което се съдържа в тъмния шоколад може да даде тласък на психиката ви и да ви накара да се чувствате по-фокусирани.

4. Също така е чудесна храна за мозъка

Доказано е, че яденето на черен шоколад също увеличава притока на кръв към мозъка, което води до подобряване на мозъчната дейност. Отново, съдържанието на кофеин може да помогне за увеличаване на силата на мозъка.

5. Той е добър за кръвната захар

Дори и тъмния шоколад съдържа малко количество захар. Той подобрява метаболизма на глюкозата. Флавоноидите в тъмния шоколад могат да помогнат за намаляване на инсулиновата резистентност, която може от своя страна да предотврати развитието на диабет от втори тип.

6. Бори се с рака

Проучвания са установили, че шоколадът е една от най-добрите храни за борба с рака заедно с червеното вино, боровинките, чесънът и зеленият чай. Той намалява клетъчното деление и възпалението.

7. Черният шоколад е пълен с антиоксиданти

Антиоксидантите са мощно средство за защита на тялото от въздействието на много външни вредни фактори. Учени са установили, че хората, които ядат тъмен шоколад имат повече антиоксиданти в кръвта си, отколкото хората, които ядат млечен шоколад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юлиан Станков

    0 0 Отговор
    само дето истински черен шоколад по магазините почти няма ....