Last news in Fakti

27 Май, 2024 00:30 4 926 45

Сексоложка посочи 6 малко известни вида оргазъм и как да ги постигнете

 • вид оргазъм-
 • секс-
 • сексолог

Изучавайте себе си, за да си доставяте по-мощни сексуални удоволствия, съветва Барбара Карелас

Сексоложка посочи 6 малко известни вида оргазъм и как да ги постигнете - 1
Снимкa: Shutterstock

Оргазмите се проявяват по различен начин за всеки - те могат да се чувстват различно, да идват чрез различни усещания, да имат различно времетраене и да ни влияят по всякакви начини. Всъщност те могат дори да произтичат от различни точки на удоволствие, пише sexwell.bg.

Има множество възможни оргазми, които човек може да постигне, ако това наистина е неговото намерение. Важно е обаче да се отбележи, че въпреки че съществуват видове оргазми, те нито са осъществими, нито непременно привлекателни за всички хора - и това е ОК. Тук ще се съсредоточим върху оргазмите при жените.

„Ако нямате определени видове оргазми, това не ви прави по-малко способни на удоволствие и не ви прави по-малко жена,” Джиджи Енгъл. Хората изпитват удоволствие и сексуалност по толкова разнообразни и неизброими начини, т.е. всичко, което ви носи удоволствие, е най-доброто за вас. Важно да разполагате с информация, за да се сдобиете с инструментите, които искате или от които се нуждаете, за да изследвате собствената си сексуалност… Защото нека бъдем ясни: тялото ви е уникално и неповторимо.

Оказвайки натиск върху себе си да постигнете оргазъм, вероятно това ще има обратен ефект. Трябва да се фокусирате върху преживяването на сексуално удоволствие, а не до достигането на оргазъм, който е „щастлив страничен продукт“.

Независимо от начина, по който избирате да изследвате своята сексуалност, често срещано погрешно схващане е, че постигането на оргазъм означава кулминацията на сексуално преживяване - че целта на секса винаги е оргазъм и ако не се случи, сексуалното преживяване е било непълно или че вие или вашият партньор не сте се представили добре. Сексът трябва да е свързан с това да доставяте удоволствие на партньора си, да доставяте удоволствие на себе си и да се наслаждавате на това интимно преживяване.

Сертифицираният сексолог Барбара Карелас добавя, че ако искате повече или различни оргазми, първо трябва да опознаете себе си, практикувайки сами, за да можете ефективно да общувате с партньора си. Освободете очакванията си за това какъв „би трябвало“ да бъде оргазмът. Освободете предположенията си за това как се случва оргазъм. Ако се чувствате добре, направете го, ако не се чувствате добре, спрете. Ако работи за вас, направете го, ако не стане, опитайте нещо друго. Няма „нормално“. Всичко е „нормално“.“

И най-вече не забравяйте, че това са само възможности за изследване, ако сте любопитни и се чувствате комфортно. Ето шест малко известни потенциални странични продукта на сексуалното удоволствие, които може или може да не искате да опитате в даден момент:

1. Анален оргазъм

Аналният секс все още е до голяма степен тема табу, но все повече жени го пробват – и доста им харесва. Проучване на секса и поведението установява, че 94 процента от изследваните жени са достигнали оргазъм от анален секс - по-висок процент на оргазъм от жените, които са имали вагинален полов акт или са получавали орален секс.

Самият анален канал е богат на нервни окончания, но ректумът, който седи точно зад канала, споделя тънка стена с вагиналния канал. Това означава, че G-точката, вътрешният връх на клитора, може да бъде достигната индиректно през ануса.

2. Енергиен оргазъм

Енергийният оргазъм може да бъде еротично преживяване.

Това, което се случва по време на енергиен оргазъм, е уникално. Енергийният оргазъм освобождава натрупаното напрежение както в тялото, така и в ума и понякога се свързва с духа.

Енергийният оргазъм е видът оргазъм, който изпитваме, когато внезапно освободим натрупаното напрежение и енергия. В много отношения той е подобен на физическия вулканичен оргазъм с едно основно изключение — не се усеща толкова локализиран. Това все още е генитален оргазъм, но след това се чувствате сякаш напрежението е източено от ръцете и краката ви. Ръцете и пръстите ви може да изтръпнат. Чувствате гърдите си по-отворени и можете да дишате по-лесно и дълбоко.

Сексоложка посочи 6 малко известни вида оргазъм и как да ги постигнете
Снимкa: Shutterstock

Въпреки това, докато оргазмите рядко се наблюдават извън сферата на сексуалната активност, енергийният оргазъм не е ограничен нито до секс, нито до каквато и да е физическа стимулация. По-скоро енергиен оргазъм ще изтече до „границите на вашето тяло и отвъд“.

3. Емоционален оргазъм

Отново, оргазмите не са непременно сексуални. „Емоционалните газове“, предизвикват същото натрупване на енергия – комбинация от дъх, движение, звук и мускулни контракции – последвано от освобождаване. Може или не може да е еротична емоция.

Смял ли си се някога толкова силно, че си мислил, че наистина ще умреш от смях? В този случай диафрагмата ви е получила спазъм и едва сте могли да си поемете въздух. Когато най-накрая си поемете дълбоко въздух и спрете да се смеете, усещането може да е подобно на това при оргазъм.

Какво ще кажете за cry-gasms? Това може да опише чувството на освобождаване и облекчение след добър плач.

4. Оргазъм на зърната

Зърната са добре известни ерогенни зони, но че жените могат да имат способността да достигат оргазъм чрез умишлено стимулиране, не е толкова общоизвестно. Множество изследвания, датиращи от началото на 50-те години, като едно, публикувано през 2011 г. в списание Sexual and Relationship Therapy, предполагат, че стимулацията на зърната наистина може да доведе до оргазъм.

Оргазмът на зърната изисква голямо доверие от партньора ви и много търпение и съпричастност, защото може да бъде много емоционално интензивен и нервно разкъсващ начин за оргазъм. Ако се опитвате да имате оргазъм по необичаен начин, може да не работи за вас, освен ако не сте с някой, на когото имате доверие и имате дълбока интимност.

И така, как може да се случи оргазъм на зърното? Най-големият полов орган на тялото е мозъкът и всички нервни окончания, както от зърната, така и от гениталиите, се свързват в мозъка. Особено вашите зърна, тъй като те са специфична ерогенна зона, имат директно нервно окончание, което се свързва с клиторната мрежа. Когато стимулирате зърната, вие изпращате тези връзки към клитора.

По същество сензорната активност от гърдите се проектира към същите неврони, които получават сензорна активност от гениталиите, и тези неврони произвеждат и отделят окситоцин по същия начин.

Без значение къде в тялото може да бъде предизвикан оргазъм, всички оргазми в крайна сметка се случват в мозъка и в различни области на мозъка. От неврологична гледна точка оргазмът изглежда много като медитация, тъй като областите на мозъка, които се активират, зависят отчасти от това какъв вид стимул ни е довел до състояние на медитация или оргазъм. Приемането на медитативна - или по-скоро тантрическа - нагласа всъщност може да ви помогне да почувствате възбуда на по-дълбоки нива.

5. Зонов оргазъм

Противно на общоприетото схващане, гениталната стимулация не е необходима за някои хора, за да постигнат оргазъм. Изследвания от 2011 г. наричат негениталния оргазъм „зонов оргазъм“, който изследователите са описали като оргазъм, който „възниква, когато чувствително място или зона на тялото на човек, които обикновено не се използват за еротична стимулация, се стимулира до пик“.

От 216 души, анкетирани в проучване, 31 жени са казали, че са имали зонов оргазъм, като много от тях са изпитали това чрез стимулация на шията, ушните миди, подмишниците, ханша, бедрата, пръстите на краката и пръсти. Всъщност някои жени са съобщили, че са достигнали оргазъм само от целуване.

Целият ви епидермис, цялата ви кожа може да бъде ерогенна зона, ако искате. Умът е мощен инструмент.

Хората се фокусират твърде много върху намирането на тези магически ерогенни зони, когато наистина всичко може да бъде ерогенна зона, ако искате и ако вярвате достатъчно в това.

С други думи, жените може да са в състояние да „обмислят“, което означава, че желанието и вярването, че едно преживяване е сексуално удовлетворяващо, наистина може да доведе до сексуални резултати.

6. Корегазъм

Упражненията по време на спорт забързват сърдечния ритъм, кръвта се ускорява, мускулите се свиват и дишането се учестява. Това звучи много като оргазъм, което може да допринесе за факта, че някои жени действително изпитват оргазъм, докато го правят. Проучване от университета в Индиана е установило, че упражненията могат да доведат до оргазми – те често се наричат „корегазми“, тъй като обикновено коремните упражнения са това, което ги предизвиква.

Изследователите са провели онлайн проучване сред 124 жени, които са съобщили, че са преживели оргазъм, предизвикан от упражнения, и 246 жени, които са изпитали сексуално удоволствие, предизвикано от упражнения. Феноменът се е случил по време на различни упражнения, като вдигане на тежести (26,5 процента), йога (20 процента), колоездене (15,8 процента), бягане (13,2 процента) и ходене/туризъм (9,6 процента).

Въпреки че причините зад предизвиканите от упражнения оргазми все още се изучават, тяхната интензивност (както всички оргазми) може да варира с дишането. Дъхът е мощен инструмент - такъв, който може да задълбочи всяко приятно изживяване.

Всеки вид усещане за оргазъм може да бъде засилен и удължен във времето чрез използването на тантрически дихателни практики.

Изучавайте себе си, за да си доставяте по-мощни сексуални удоволствия, подобрете комуникацията с партньора си, за да задълбочите сексуалните си познания.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Град Козлодуй

  4 15 Отговор
  госпожа Автор в Факти Бг е Красива Умна Интелигентна Човек
  с Уважение Фен
 • 4 Не се

  9 4 Отговор
  Ли уморихте от глупостите на разни титулувани идиоти ?! Сигурен съм , че почти всички от вас знаят поне 10 вида оргазми повече от тази " сексоложка " !
 • 5 Мдаа

  16 10 Отговор
  Най - силния и разтърсващ оргазъм за всяка една жена е финансовия оргазъм...без изключения
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 Град Козлодуй

  4 17 Отговор
  Всички Жени са УникалноКрасиви
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Вредни емисии

  5 1 Отговор
  Термини като "емоционалните газове", веднага ви хвърлят в тъча.
 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Име

  3 2 Отговор
  Като има обич от малко стигаме оргазъм!

  Коментиран от #43

 • 42 Моята

  4 0 Отговор
  Вакуум помпа смуче по добре от всяка жена !
 • 43 Град Козлодуй

  1 1 Отговор

  До коментар #41 от "Име":

  Вярно и Логично
 • 44 Младеж

  3 3 Отговор
  Интересно ми е до колко години е нормално една жена(семеина) да се изучава сама.
 • 45 Име

  0 1 Отговор
  Извън времето!