Last news in Fakti

28 Юни, 2024 18:50 717 5

Привличат пчели в градините с подходящи за здравето им растения

  • пчели-
  • опрашване-
  • здраве-
  • растения

Пчелните семейства трябва да се хранят с няколко различни вида растения

Учени от университета в Йорк са идентифицирали растения, които са полезни за поддържането на здрави пчелни семейства. Проучването, публикувано в списанието Frontiers in Sustainable Food Systems, ще помогне при избора на цъфтящи растения за привличане на опрашители в градините.

Екипът събра проби от полени от 57 растителни вида, характерни за Северна Америка, включително диви цъфтящи растения и сушени растения, отгледани в лабораторията. Прашецът е обработен и анализиран за съдържание на аминокиселини, неестерифицирани мастни киселини, съотношение на протеин към липиди и съотношение на омега-6 към омега-3 мастни киселини.

Без неестерифицирани мастни киселини пчелите живеят по-кратък живот, имат по-слаба имунна система и са по-уязвими към стресови фактори от околната среда. Ако насекомите ги консумират в неправилно съотношение, те развиват когнитивни проблеми. Пчелите също се нуждаят от незаменими аминокиселини, които са важни за когнитивното здраве и възпроизводството, но излишъкът от аминокиселини повишава податливостта към определени паразити.

Оказа се, че растителни видове от семействата на зелето и боба имат същото ниво на незаменими аминокиселини в сравнение с други растения от същото семейство. Маргаритките са особено богати на есенциални аминокиселини. В същото време растенията с високо съдържание на незаменими аминокиселини имат относително ниско съдържание на неестерифицирани мастни киселини и обратно.

Изследователите също така са проверили дали близките растителни видове имат същата хранителна стойност и дали видовете, въведени в района, където са събрани, са по-малко хранителни от ендемичните видове. Оказва се, че храненето с ендемични растителни видове не осигурява никакви хранителни ползи.

Авторите заключават, че повечето видове прашец съдържат основни хранителни вещества, но за да получат оптималното количество хранителни вещества, пчелите ще трябва да се хранят с няколко различни вида растения.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раунтъп

    3 2 Отговор
    Къде има пчели, още?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Има , има

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раунтъп":

    У Обеля нема да видиш ..
  • 4 Новичок

    0 0 Отговор
    Кой ги привлича???
  • 5 ЛГБД

    0 0 Отговор
    И аз привличам мъжки пчели. Колкото повече ме опрашват повече мед давам. И най важното първо давам на моя приятел СОРОС да го вкуси . Почне ли да се облизва значи меда / хайвера е вкусен.