Last news in Fakti

28 Юни, 2024 11:56 593 2

Рокли и предмети на принцеса Даяна бяха продадени за 4 милиона паунда (СНИМКИ)

  • принцеса даяна-
  • принцеса-
  • търг-
  • дрехи-
  • рокли-
  • предмети

Огромна колекция от дрехи на покойната принцеса се разпродаде само за един ден в Калифорния

Рокли и предмети на принцеса Даяна бяха продадени за 4 милиона паунда (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Колекция от предмети, принадлежали някога на членове на кралското семейство, включително рокли и бележки на покойната принцеса Даяна, е продадена за повече от 4 млн. паунда на търг в Калифорния.

Продажбата включваше повече от 200 предмета и беше обявена от организаторите на търга за най-обширната колекция от лични вещи на Даяна, откакто тя организира свой собствен благотворителен търг два месеца преди смъртта си през 1997 г.

Пурпурна вечерна рокля от коприна и дантела, изработена от британеца Виктор Еделщайн, която Даяна носи в Лондон и Германия през 1987 г., достигна най-високата цена на продажбата от 910 000 долара - четири и половина пъти повече от първоначалната ѝ по-ниска оценка.

Британският творец Еделщайн проектира и прочутата тъмносиня рокля, която принцесата носи, когато танцува с Джон Траволта в Белия дом през 1985 г. Любимите дизайнери на принцеса Даяна, сред които Еделщайн, Каролин Чарлз и Катрин Уокър, участваха в търга, озаглавен "Елегантността на принцеса Даяна и кралската колекция", който се проведе в The Peninsula Beverly Hills в Лос Анджелис на 26 юни.

Междувременно среднощната синя рокля без презрамки на Murray Arbeid, която принцеса Даяна носи два пъти през 1986 г. и на представлението на "Пепеляшка" в Кралската опера през 1987 г., също надхвърли оценката си. Роклята беше продадена за 780 000 долара , което е почти четири пъти повече от долната ѝ оценка.

Розова копринена рокля с флорални мотиви, проектирана от Уокър, която Даяна носи на спортния ден на принц Уилям на стадиона в Ричмънд през 1988 г., както и на излизане от училището на принц Хари в Нотинг Хил през 1992 г., беше продадена за 444 500 долара.

Част от постъпленията от търга за тази рокля ще бъдат в полза на Обединеното кралство за борба с мускулната дистрофия, заедно с други определени лотове.

На търга бяха представени и повече от 20 ръкописни писма, бележки и празнични картички от принцеса Даяна.

Много от писмата са написани до Мод Пендри, бивша икономка в дома на семейство Спенсър в имението Алторп в Нортхемптъншир, където Даяна е израснала. Ръкописно писмо от три страници до г-жа Пендри от 1984 г., написано, когато Даяна е бременна с Хари, се продаде за почти 15 пъти по-висока цена от оценката - 44 450 долара. Ръкописноо писмо от две страници до г-н и г-жа Пендри от Даяна през 1985 г., съдържаше снимки на Уилям и Хари, а Даяна подписва писмото с: "Това идва с много любов от нас четиримата". То бе продадено за 28 575 долара (23 000 паунда).

"Феноменалните резултати от днешния исторически търг, проведен само няколко дни преди рождения ден на принцеса Даяна, показват защо Даяна е и винаги ще остане една от най-обичаните и вдъхновяващи културни личности в света", заяви Мартин Нолан, съосновател и изпълнителен директор на Julien's Auctions.

"Тези изящни дрехи, обувки и аксесоари не само заявяват модата, но и показват нейната топлота и човечност, които превърнаха Даяна в най-популярната и най-голямата кралска икона на стила за всички времена."

Продажбата идва, след като рокля по дизайн на Жак Азагури, носена от Даяна в Италия през 1985 г., постави нов световен рекорд за най-скъпа рокля, носена от кралска особа на търг, продавайки се за повече от 1 млн. долара през декември. Преди това най-скъпата рокля, носена от принцеса Даяна и продадена на търг, беше кадифена рокля на Виктор Еделщайн от 1991 г., която беше продадена за 604 800 долара (476 437 паунда) през януари.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купила Ги е

    1 0 Отговор
    Искра Фидосова
  • 2 Глей

    1 0 Отговор
    Глей ко става, вече и секънд хенд-а поскъпна.