Last news in Fakti

28 Юни, 2024 15:56 500 7

Изригванията на вулкани в Исландия могат да продължат дори векове

  • исландия-
  • вулкан-
  • вулкани-
  • вулканична дейност-
  • вулканични изригвания

Само от декември миналата година досега са регистрирани пет големи вулканични изригвания

Изригванията на вулкани в Исландия могат да продължат дори векове - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Последната серия от вулканични изригвания в Исландия може да продължи десетилетия или дори векове, сочи проучване, публикувано в списание „Тера Нова“, съобщава ДПА.

Поредицата от изригвания започна през 2021 г. на полуостров Рейкянес в югозападната част на острова, само на 55 км югозападно от столицата Рейкявик, припомня БТА.

Голяма част от населението на северноатлантическия остров живее в засегнатия регион. В близост се намират и единственото международно летище и няколко геотермални електроцентрали, които снабдяват страната с топла вода и електричество.

Изригванията на вулкани в Исландия могат да продължат дори векове

Само от декември миналата година досега са регистрирани пет големи вулканични изригвания. Лавата бълва от продълговати пукнатини в земята, като някои къщи бяха погълнати от нея.

Изследователите анализираха данните за земетресенията през последните три години и сравняват химическите и физическите свойства на лавата от различни места, за да определят дали тя идва от една и съща подземна магмена камера.

Изригванията на вулкани в Исландия могат да продължат дори векове

Те установиха, че това наистина е магма със сходни петрографски свойства. Това предполага наличието на свързана подземна магмена система, пишат изследователите. Съвместно със сеизмичните данни, това ги кара да смятат, че става въпрос за умерено голямо магмено натрупване на дълбочина около девет до единадесет километра, което се простира на ширина от десет километра. То се е формирало между 2002 и 2020 г.

Изследователският екип стига до заключението, че сегашната серия изригвания може да е началото на дълъг епизод, въпреки че не може да предвиди колко точно ще продължи.

Изригванията на вулкани в Исландия могат да продължат дори векове

Исландия се намира на място, където северноамериканската и евразийската тектонични плочи се раздалечават. Поради това вулканичната активност е висока, но изригванията на по-централните вулкани обикновено продължават само няколко дни или седмици. От друга страна, изригванията от пукнатини могат да продължат много по-дълго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мануил

    6 0 Отговор
    Дано да няма Трета Световна,а вулканите нека да си изригват,не ни пречат.
  • 2 Зевс

    8 0 Отговор
    И сега какво, да се наложи на Исландия СО2 данък да видят те как може така да замърсяват :)

    Коментиран от #3

  • 3 да де

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Да извикат Грета Тунберг да ги запуши.

    Коментиран от #4

  • 4 Зевс

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Грета е време някой да я отпуши и да се кротне малко.
  • 5 Аз съм тъпо копеуе

    1 0 Отговор
    Исландската топлофикация ще фалира ...
  • 6 Тц тц тц

    0 0 Отговор
    Могат да се прекръстят на Вулканоландия или Огнеландия.Вулканите се борят с измисленото им Глобално затопляне,за да не "съкращават" свръхнаселението.Само дано не стане както през 1816-та когато заради прекалена вулканична дейност не е имало лято.
    Все пак може пак да напръскат малко с онова където има алуминий,за да борят Глобалното затопляне...това наеликтизирва въздуха,чудесно е за мълнии и за божии наказания пък много грешни са се завъдили напоследък...А и водата отмива грехове.Скоро не са пръскали.Жалко.
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Вулкани, пожари, войни, бомби.Колите и пърдящите крави са виновни за замърсяването и температурите.