Last news in Fakti

30 Юни, 2024 11:44 1 625 7

Качеството на кафето, което консумираме, е далеч по-важно, отколкото повечето хора си мислят

  • кафе-
  • спешълти-
  • йордан дъбов-
  • dabov

Може ли органичното спешълти кафе да помогне срещу стрес и депресивни състояния? - отговаря Мария Любенова, магистър по “Психологическо консултиране”

Качеството на кафето, което консумираме, е далеч по-важно, отколкото повечето хора си мислят - 1
Снимкa: Shutterstock

Вероятно всички сме чували неведнъж, че стресът е една от основните причини за влошено здраве. Всички ще се съгласим, че живеем в динамично време, което често ни поставя на ръба на възможностите ни. Поради това е от изключително значение какво консумираме всеки ден - дали храната и напитките, които приемаме, са органични, има ли при тях остатъци от пестициди и вредни химикали, и т.н.

Знаете ли например, че т.нар. “спешълти кафе”, което в България се предлага от компании като тази на кафетърсача Йордан Дъбов за Specialty Coffee, е напълно органично, а при отглеждането му се не използват вредни за човешкото здраве химикали? Това е и една от причините, поради които това кафе се отглежда в малки партиди, за разлика от масовото, а целият му дял в световен мащаб възлиза на не повече от 5 процента.

Магистър по “Психологическо консултиране” и специализант към Българската асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия (БАКПП), Мария Любенова е сред хората, които силно вярват в предимствата на спешълти кафето спрямо комерсиалните такива. Тя е съгласна с Йордан Дъбов, че “специалното” кафе дори може да се нарече “суперхрана” заради всички полезни компоненти, които съдържа - резултат от начина му на отглеждане и приготвяне.

Пред Fakti.bg Мария споделя, че качеството на кафето, което консумираме, е далеч по-важно, отколкото повечето хора си мислят.

Тя казва: “Живеем в доста динамично време и не самите стресови събития ни карат да се чувстваме нещастни, а нашето отношение и нагласа за самите предизвикателни ситуации, които имаме в живота. Както загубата на автентичност и поддържането на токсични отношения в различни житейски сфери ще допринесе за влошаването на психичното здраве на човек, така и консумирането на храни, с наличие на остатъци от пестициди или които са силно термично обработени, могат да застрашат здравето на човек и да допринесат за чувството му на вътрешно напрежение. И отново стигаме до извода, че качеството на кафето е от ключово значение за нашето здраве.”

Тя напомня, че нискокачественото комерсиално кафе е сред храните, които са най-силно третирани с химикали в световен мащаб - синтетични торове, пестициди, хербициди и инсектициди. “Те са сериозен фактор за увреждането на екосистемите и здравето на човека. Затова и продължителната употреба на храни с пестицидни остатъци не е препоръчителна. Негативният им ефект може да не се прояви веднага, но присъствието на пестициди в организма, вследствие на дълговременната им консумация, води до хронично отравяне и става причина за възникване на редица здравни проблеми”, обяснява Мария.

Сред проблемите, които могат да възникнат вследствие наличието на пестициди в организма, са коремни болки и спазми, виене на свят, главоболие, чувство на умора и слабост, влошено чревно здраве, увреждания на щитовидната жлеза и черния дроб.

Поради това Мария Любенова съветва: “Затова е най-добре да внимаваме какво консумираме и да обръщаме навреме внимание на симптомите, чрез които тялото ни алармира, че нещо не е наред. Защото ако вземем адекватни мерки навреме, ние ще успеем да си възвърнем естественото състояние на здраве, спокойствие и жизненост.”

Мария е на мнение, че органични продукти като спешълти кафето могат да ни помогнат не само физически, но и психически - да бъдем по-уравновесени и щастливи, постигайки по-близък допир до природата.

“Това, което консумираме, се отразява на здравето на мозъка ни и липсата и клетъчните дефицити на правилните хранителни вещества може да повлияе на нивата на енергия, настроението и мисловните ни процеси”, обясни тя.

И добави: “Следователно, с колкото по-органичен произход е храната ни, толкова по-полезна ще е тя за нашето физическо и психично здраве. Затова и естествените антиоксиданти, които се съдържат в спешълти кафето, спомагат за устойчивостта на организма към ежедневния оксидативен стрес, на който сме подложени. Смята се, че именно той забързва стареенето и е свързан с редица заболявания. Именно заради органичния му произход, в спешълти кафето е съхранен създадения от природата баланс на хранителни вещества, които ние имаме удоволствието да приемем като вкусна напитка или ежедневен специален ритуал”.

Кафетърсачът Йордан Дъбов определя спешълти кафето като “суперхрана”, а Мария Любенова е напълно съгласна с едно подобно твърдение.

“Факт е, че живеем в един доста замърсен и изнервен свят. С цел по-големи добиви и добър външен вид, селскостопанските култури се торят предимно с изкуствени торове и растат върху изтощени почви. Замърсяването с изгорели газове, хормони, пестициди и антибиотици отдавна е надминало допустимото. Затова и в работата си съветвам хората да консумират колкото се може повече органични храни и суперхрани. А висококачествените, правилно изпечени кафеени зърна на спешълти кафето са именно такива. Спешълти кафето е суперхрана, богата на ценни хранителни вещества, които подпомагат процеса на естествено възстановяване на организма и удължават по-продуктивния начин на живот.”

Но може ли кафето да ни ободри и да премахне стреса, и по-конкретно - спешълти кафето?

“Единствено нашата правилна психологическа нагласа и действия в посока подобряване на здравето ни могат да ни помогнат да се справяме по-адекватно със стреса в нашия живот. Заради тясната ни връзка с природата, ние сме това, което ядем и усвояваме, но и това, което мислим за себе си”, споделя Мария Любенова.

И завършва: “Умът и тялото ни са тясно свързани. В книгата си д-р Емеран Майер нагледно доказва, че процесите в червата могат да влияят върху емоциите ни, социалните ни взаимоотношения и дори да направляват много от нашите решения. Затова ежедневната консумация на органична храна (в това число и спешълти кафе) ще подпомогнат процеса на детоксикация на организма и постигане на здравословно храносмилане. А това е единственият възможен начин за повишаване на имунитета и намаляване на умората, резките промени в настроението, тревожността и депресията.”


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идън

    23 3 Отговор
    Това е спешълти реклама на кафе, описано като манна небесна... А най полезна е леблебията.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Къде отиваш

    12 1 Отговор
    Без съмнение, органичните продукти са по-добри за консумация от индустриално отглежданите. Нооо, всичко си има цена. 100лв за кг кафе ми идва множко. Да не говорим, че за да усетиш и насладиш на кафето, трябва и професионална машина. Интересна реклама, да. Като гледам, по магазините има не една и две предлагания на органик и био кафе. Въпроса е: защо пък това special coffee, не някое друго? Кафе търсач? Нова професия?

    Коментиран от #5

  • 4 Джезве

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Идън":

    Идън, много си прав, особено след драстичното поскъпване на уж най-разпространените кафета НБ и Б-силвър придружено с навредили му на вкус и качество "иновации".
  • 5 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Къде отиваш":

    А в професионалната машина и,,специална,, вода- нема да стане специално с чорбата по 5лв кубик- бъкана с ешерихия коли- хлор и пиявици, на втория ден зеленясала и воняща...
  • 6 Хахаха

    8 1 Отговор
    Откога психолозите почнаха да дават акъл за качеството на кафето.Тъпа,рекламна статия,но поне да бяхте намерили някой с подходящо образование😄
  • 7 Дада

    8 1 Отговор
    Комерсиални кафета?...А пък това спешъла,дето е 5 пъти по скъпо и плаща за рекламни статии,не е комерсиално?😄😄😄