Last news in Fakti

1 Юли, 2024 15:15 2 239 9

Фразите, които разрушават психиката на детето

  • деца-
  • възпитание-
  • психическо здраве-
  • фрази

Думите, изречено в изблик на гняв, често са травмиращи за децата

Фразите, които разрушават психиката на детето - 1
Снимка: Shutterstock

Много родители в стремежа си да възпитат добре децата си допускат редица неволни грешки.

Но нека си признаем – дори и най-дипломатичният родител понякога изпускат нервите си и изричат неща към децата си, които после им се иска да не са казвали. Но „Казана дума, хвърлен камък“.

Понякога думите нараняват ужасно много и нещо, изречено в изблик на гняв, може да нанесе неимоверни вреди на детето за цял живот.

Според експерти има три фрази, с които родителите унищожават психиката на детето, пише jenata.blitz.bg.

Ето кои са трите фрази, с които унищожавате психиката на детето

„С две леви ръце си – нищо не можеш да направиш като хората!“

Понякога се случва детето да изпусне и/или счупи нещо, да надраска волно или неволно масата, стената и т.н. В тези случай повечето родители инстинктивно започват да му се карат, но не бързайте да прибягвате до горната формулировка: тя и други като нея предизвикват у детето несигурност в себе си и своите силни страни, както и страха от активни действия.

„Не си навирай носа, където не трябва“

По правило родителите мечтаят децата им да пораснат като успешни хора. Но е малко вероятно човек, на когото е било забранено да проявява инициатива, да изразява мнението си и да бъде любознателен през цялото си детство и в по-късна възраст, да може да стане лидер и да постигне големи висоти в зряла възраст.

„Изобщо не искам да те виждам и да ме занимаваш с тези неща“

Тази фраза (и други подобни) карат детето да си мисли, че то и проблемите му не са важни за родителите му. В дългосрочен план това води до факта, че детето спира да споделя опита си със семейството и се затваря в себе си. В по-късна възраст то може да стане интроверт или по-зле – асоциален.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 11 Отговор
    Някога са плашили децата като са викали "ще те дам на турците". Днес бракът с турчин е символ на охолен живот и престиж.
  • 2 Бендида

    15 3 Отговор
    Има още две фрази, които мразех да чувам като дете. И до ден днешен не ги използвам, не само към децата, а и към всеки възрастен.
    1 ,,Аз казах ли ти " - в момент в който си разбрал нещата по трудния начин
    2.,, Внимавай "- в момент в който те боли, защото си паднал (буквално или преносно)

    Коментиран от #7

  • 3 Мъдрият

    12 12 Отговор
    Тези фрази въобще не са основния проблем при възпитанието!
    А втората „Не си навирай носа, където не трябва“ - е съвсем уместна, стига да се използва правилно!

    Най-големите проблеми при възпитанието на децата са:

    - липсата на православно църковно възпитание и живот - още от малки е добре да ги научим на любов към Бога и постепенно да ги въцърковим
    - трябва да ги научим да имат любов и уважение към хората
    - разглезването им - изпълняване на капризите им и всякакви неразумни желания
    - трябва да ги учим на труд
    - не трябва да внушаваме гордост в детето и да го хвалим прекалено
  • 4 ЛГБТППДБ+ и - и пак +

    6 11 Отговор
    Спокойно бееее, скоро със закон ще има задължителен диалог, който трябва да водите с децата си. Всичко различно от предписаното ще се наказва подобаващо.
  • 5 Идън

    10 9 Отговор
    Децата копират родителите си. За да използват тези фрази към своето дете- родителите така се отнасят и помежду си.Затова те трябва първо да възпитат себе си и- не детето. Личният пример е много важен. Детето е личност- не някакъв домашен любимец- който да реализира вижданията и амбициите на своите родители. ТО има свой характер- вкус- разбирания и дори по- голям опит .Постоянните забрани и контрол - както и пълната липса на такива са еднакво вредни. Детската душа е като бял лист- каквото напишете- това и ще прочетете.
  • 6 Сложно е

    6 2 Отговор
    Децата възпитават родителите, а не обратното. Цял живот трябва да се учим как да подходим. В едно семейство с две деца и двете са различни. Заучените съвети могат да бъдат вредни. И когато го видиш завършена личност, тогава разбираш къде си сбъркал, воден от добри намерения.
  • 7 "Аз казах ли ти"

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бендида":

    Да, на тебе никой нищо не може да ти казва.И така до следващия път, когато пак ще го разбереш по трудния начин, пренебрегвайки съветите на по-възрастните. Някой е бил прав и това те вбесява. Трошете си тогава главите и недейте да хленчите на ония, които са се опитвали да ви предпазят

    Коментиран от #8

  • 8 Бендида

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от ""Аз казах ли ти"":

    Не така гневно де, ще ми разбиеш психиката. :)

    Коментиран от #9

  • 9 Трябвало е

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бендида":

    Повече да ти казват "Аз казах ли ти". Вече е късно. Можеш да разрушиш всичко от егоцентризма си. Тия сте най-щастливите и за сметка на другите.