9 Юли, 2024 08:19 1 283 8

Преди 537 години Вашку да Гама тръгва да търси морски път към Изтока

  • вашку да гама-
  • експедиция-
  • кораби

Експедиция е в отговор на испанския "удар" на Христофор Колумб

На този ден през 1497 година португалският мореплавател Вашку да Гама потегля начело на експедиция от пристанището на Лисабон, за да намери морски път от Европа до Индия през нос Добра надежда, предаде NOVA.

Причината за експедицията на Вашку да Гама е безпокойството на краля на Португалия Мануел I, че откритията на испанския мореплавател Христофор Колумб на запад застрашават търговските интереси на Португалия. Тогава все още не е било ясно, че Христофор Колумб всъщност не е открил западен път до Индия, а Америка. В експедицията е включена флотилия от четири кораба с екипаж от 170 души.

Самият да Гама командва кораба "Сан Габриел", брат му Пауло - "Сан Рафаел", Николау Коелю - "Бериу", а четвъртият кораб е използван за пренасяне на запасите, нужни за експедицията. Корабите достигат до залива Сейнт Хелена в Южна Африка на 7 ноември 1497 година.

След като заобикалят нос Добра надежда на 25 ноември 1497 година достигат до залива Мосъл Бей, където корабът със запасите е разтоварен. На 25 януари 1498 година трите кораба достигат Мозамбик, а на 7 април същата година - Кения.

След 23-дневно плаване през Индийския океан на 20 май 1498 година корабите хвърлят котва близо до Каликут, Индия. През август флотилията отплава обратно за Португалия. След три месеца плаване в Арабско море повечето от членовете на екипажа умират от скорбут.

Корабът "Бериу" акостира в Лисабон, Португалия, на 10 юли 1499 година, а Вашку да Гама с кораба "Сан Габриел" - на 9 септември 1499 година. От 170 души екипаж оцеляват 55 души.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалка работа е настоящето!

    10 1 Отговор
    Велики хора, с велик дух и дела, каквито днес почти няма, а стадото на милениумите даже и не е чувало, че съществуват!

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Интересно

    5 1 Отговор
    А неговия адаш ОТ с.рупча
    Стигна само до кръчмата
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    Колумб бил открил земя, която се оказала открита от местните племена, хилядолетия, преди той да я открие. Да не говорим, че индианците са имали търговия с руснаците и с чукчите.

    Коментиран от #7

  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Да преплуваш ти над 5000 км за да стигнеш до земя, която е само на 86 км от нос Дежньов в Русия?!?!
  • 6 еуроЪтлантуджендърУкраваро надупване

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жалка работа е настоящето!":

    Колко пък да е велико "откритието на Христофор Колумб" след като за Америка се е знаело още по време на царуването на Атила от рода Дуло?
  • 7 Не на ваксината на ГeйБилтс!

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    А у същите местните племена са намерени като тотеми каменни плочи с изобразени прабългарски символи.
  • 8 Пешо Кюстедилецо

    0 1 Отговор
    Е го, начи те тоя Васе да гама е открил Индия, а оня заблуденяк Ристе толумбата тръгнал за Индия, ошел у Америка. Егати неориентираната мамуна.