21 Юли, 2024 16:53 3 117 19

4 причини защо не отслабвате, въпреки че гладувате и спортувате

  • диета-
  • отслабване-
  • спорт-
  • глад

Съвети от диетолог

4 причини защо не отслабвате, въпреки че гладувате и спортувате - 1
Снимкa: Shutterstock

За да отслабнем, спазваме различни диети, спортуваме редовно и пием много вода. Въпреки усилията ни, понякога се случва теглото да не помръдва. Защо се случва това?

„Самата предпоставка за отслабване е проста. Приемаме по-малко калории, отколкото са ни необходими. Ние се фокусираме върху здравословното, балансирано хранене и добавянето на редовна физическа активност. Придържаме се към правилата в продължение на седмици, за да отслабнем.

Случва се обаче, въпреки нашите усилия и искрени намерения, тези показатели изобщо да не се променят“, казва диетологът Мира Голич и назовава точки, на които трябва да обърнете внимание, ако искате успешно да свалите излишните килограми:

1. Започнете да претегляте храната си точно на кухненска везна. Следете всяка закуска и напитка, които консумирате, тъй като дори малко количество може да добави значителни калории. Скритите калории може да са в добавки, като олио за готвене или дресинг за салата.

2. Ограничете храната, консумирана извън дома, тъй като тя почти винаги съдържа повече калории, отколкото предполагате.

3. Много от нас преди това не са знаели колко калории съдържат на пръв поглед невинни здравословни закуски. В края на краищата, дори една ябълка, която има голяма хранителна стойност, също има собствено съдържание на калории. Ако сте придирчив брояч на калории, допълнителни 100 или 200 могат да доведат до голяма разлика.

4. Броенето на калории не трябва да е досадно. Не е нужно да се разхождаме с бележник, химикал и калкулатор. В днешно време можем да използваме редица програми на телефоните си, които ни помагат лесно и бързо да обобщим ежедневните си хранения. Те ни позволяват да разберем колко калории приемаме и какви макронутриенти липсват в диетата ни.

Вслушайте се в съветите на диетолога, ако искате все пак да покажете стройна фигура на плажа, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кльощав

    21 4 Отговор
    Минете на диета Освиенцием. От снимките там, няма никой дебел.
  • 2 цъкащи моми и каки

    16 6 Отговор
    защо не отслабвате, въпреки че гладувате и не спортувате креватна гимнастика, а седите пред фейса и сайтове чакащи лайкове и свалки от лапнишарани

    Коментиран от #10

  • 3 Град Козлодуй

    18 2 Отговор
    Индивидуално е а и Стрес депресия пречат на отслабването
  • 4 Майло

    18 4 Отговор
    Женският хормон естроген който се получва от стрес пречи на отслабването.

    Коментиран от #8, #11

  • 5 Изпитал

    7 7 Отговор
    Много проста диета ядеш всичко 1ден на 2ден нищо не ядеш и продължаваш така до видими резултати.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор
    Затлъстяват защото процесорът им е маломощен, а захранващото устройство ненаситно...

    Коментиран от #12

  • 7 Слаб_2

    13 4 Отговор
    Като минеш 40 диетите само те поддържат.....
    Само, ако водиш живот спокоен и отделяш 2 часа на ден за спорт ще успееш. Диетите са химера. Объркан метаболизъм, хормонални проблеми, диабет и други, с кой номер диета ги оправят? А, персонално, с личен треньор и терапевт всичко се оправя, нали....
    Общи приказки, ай...
  • 8 стрес от какво?

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Майло":

    че не могат да допренесат за намаляване на бедността в глобален план ли или че живеят средно 80г а мъжете 70г тук и се пенсионират 5г по рано?
  • 9 Евро Пейка

    6 2 Отговор
    Запишете се в кастинг за "Голи и уплашени" и ако ви приемат ще видите как за 3 седмици ще свалите ежду 10 и 15 кг в зависимост от това колко сте набухнали !
  • 10 кака

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "цъкащи моми и каки":

    Вие и на живо сте шарани, дори мълчите като такива. В мрежата по-добре ви лъсват комплексите, което е единственият шанс да ви изцерим от тях. 😏
  • 11 не, не

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Майло":

    Чул си за стрес, но не си разбрал. Хормонът на стреса, от който пълнеете е кортизол. Геоинженерните извращения ви влият директно на ендокринната система, но никой няма да ви го каже.
  • 12 хе хе

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По себе си ли съдиш? На теб не само процесорът ти е маломощен, но и коментарите ти издават немощ.

    Коментиран от #15

  • 13 Буха ха

    7 0 Отговор
    Венелина е много тъпо същество. Единствено разбира от мъжки полови органи. Статиите й на тази тема са добри, макар и копи-пейст, всичко друго е лятна детска диа рия.
  • 14 Шишко

    5 0 Отговор
    Лятото има много изкушения . Дини,Пъпеши , Сладолед . Трудно се пази диета . Ама всеки който е в двуцифрените числа е супер . Минеш ли в Трицифрените тогава е кофти .
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "хе хе":

    ...нe бъди тoлкoвa злoбeн, зaщoтo aз cъм милoзлив чoвeк и нe иcкaм дa ми тeжиш нa cъвecтa, aкo ce гътнeш oт дaмлa!
    Извинявaй aкo cъм тe нacтъпил пo мaзoлa!

    Коментиран от #18

  • 16 СМЕХОРИИ

    4 0 Отговор
    То и от зеления чай се отслабва,... ама отслебват тези дето го берат
  • 17 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Ами как да отслабнеш,... седиш, лежиш, бездействаш
    Вземи мотиката па копай из царевицата или тревясалото лозе па да видим ефекта, когато кракаъа ти треперят от умора ще имаш ли сили да припкаш до хладилника
  • 18 закъсал си я

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Току-що ми казаха, че ще те съдят по твоите "милозливи" закони...
  • 19 Артилерист

    1 1 Отговор
    Дебелите хора, като правило, са лакоми и винаги си намират оправдания да се тъпчат. Или е заради метаболизма, или е защото имат нервен стомах на гладно, или ядат, щото трябва да си пият лекарствата, или щото работата им е много нервна и тн. Истината за дебелеенето е в наличието на ненаситна лакомия(особено ако не си къс с парите) и липсата на елементарна воля за преодоляването й. Ето сега например, е идеално време за отслабване. Може да се ядат обемни, но некалорични храни, които засищат, но не добавят калории, като 1-2 литра по-постен таратор, или един супник зеленчукова салата, или два резена диня. С годините някои запазват младежкия режим на хранене, а намаляват динамиката. Впрочем повечето дебели хора знаят как се отслабва, но не могат да го направят, защото изпитват наслада да ядат, да ядат и пак да ядат...