4 Август, 2024 12:53 1 828 12

Идва Ретрограден Меркурий - какво трябва да знаем?

  • ретрограден меркурий-
  • учени-
  • астрономическо явление

Ефектът на ретроградния Меркурий върху хората никога не е бил доказан

Идва Ретрограден Меркурий - какво трябва да знаем? - 1
Снимка: Shutterstock

От пети август започва Ретрограден Меркурий. Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий.

Това е астрономическо явление, при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това се дължи на вътрешната позиция на орбитата на Меркурий спрямо орбитата на Земята и тяхното орбитално движение около Слънцето.

Това явление се свързва единствено с особеностите на проекцията на видимото положение на Меркурий върху небесната сфера на Земята. Феноменът на ретроградния Меркурий е повтарящ се. Средно около три такива планетарни позиции се случват в рамките на една година, всяка с продължителност приблизително три седмици.

Влиянието върху човека и астрологията

В астрологията съществуват предположение, че предполагаемият „Ретрограден Меркурий“ влияе негативно на човешкия живот. Според астролозите Меркурий отговаря за много области от живота и те излизат извън контрол, когато планетата навлезе в ретрограден период.

Въпреки това, от научна гледна точка, „ретрограден Меркурий“ е само астрономически феномен, свързан с оптична илюзия, когато се наблюдава от Земята.

Ефектът на ретроградния Меркурий върху хората никога не е бил доказан.

Всички експериментални тестове, опитващи се да докажат противното, завършват с отрицателни резултати.

Астрономи доказаха, че в центъра на галактиката ни има само една голяма черна дупка

Учените смятат подобни твърдения за псевдонаучни, а астрологията като цяло за псевдонаука. Например Жан-Люк Марго, планетарен астроном и професор в UCLA, е убеден, че идеята, че гравитацията от тези много отдалечени тела по някакъв начин влияе върху живота ни, просто не работи в рамките на физиката.

Мишел Никълс, директор на програмата за обществено наблюдение в планетариума Адлер в Чикаго, потвърждава, че гравитационният ефект на Меркурий върху жителите на Земята е незначителен, пише dariknews.bg.

Въпреки това, тя отбелязва, че ако „човек знае, че Меркурий сега е в ретроградно състояние и вярва, че планетата има влияние върху хората, той е по-вероятно да припише например кавгата си с партньора си на злополучния ретрограден, а не на собственото си поведение.”


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бегай

    7 2 Отговор
    Писаници за тъпаци.
  • 2 ПП ДБ

    0 5 Отговор
    При ретрограден Меркурий не трябва да се прави редовно правителство и да се пипа Рая Назарян
  • 3 Баце

    5 1 Отговор
    Че Баце няма да мръдне от Банкя и никакви преговори и договорки с никой няма да прави, но кой каквото има да дава да идва, но на пръсти и без да говори да оставя в чекмеджето и лоялността към амбасадата си остава.
    П.П. и няма да се бръсне, дорде не си замине тоо ретроградния.
  • 4 Ретрограден премиер

    8 1 Отговор
    Бойко Борисов има ретрограден Сатурн в картата си , за това дърпа назад развитието на България. дано американците скоро да се осъзнаят и най-после да го отстранят от политическата сцена
  • 5 Така Така

    4 1 Отговор
    Да духате супата да не се изгориъе
  • 6 Ще се мре

    2 3 Отговор
    яко ще се мре
  • 7 за мен няма значение

    2 0 Отговор
    Меркурианците са ми приятели.
  • 8 Тъмна материя

    3 1 Отговор
    Никъде в астрологията не се говори за "гравитационно влияние" на далечни обекти. В главите на повечето специалисти астрономи е или пълна мъглявина или супермасивна черна дупка.

    Коментиран от #9

  • 9 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тъмна материя":

    Астрономията е наука- астрологията е псевдонаука. И Шекспир е казал-,, Вината, скъпи Бруте, не е в звездите, а в самите нас...,,Как астролозите обясняват връзката на зодиакалният знак с войните- пандемиите- близнаците и раждането чрез цезарево сечение... а защо не предскажат земетресения- потопи- жеги- глад...? Невежеството е за невежите и една добре опакована лъжа с благи думи може да се продаде точно на невежите. Иначе никой специалист няма да ви каже какъв сте- какво да правите и какво да не правите.

    Коментиран от #11

  • 10 Зико

    0 0 Отговор
    Боце ще ви каже . Червен конец на ръката.
  • 11 Еклиптика

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    Той Шекспир много работи е казал, но повечето спедновековни учени са били енциклопедисти и са се занимавали и с астрология и окултизъм, докато сегашните са тесни специалисти и се интересуват предимно от пари за финансиране на безмислени проекти.

    Коментиран от #12

  • 12 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Еклиптика":

    Така е.