8 Август, 2024 12:49 1 997 4

Как позата, в която спим, влияе на здравето

  • сън-
  • поза за сън-
  • здраве

Позата, в която спим, играе критична роля за нашето физическо и психическо здраве

Как позата, в която спим, влияе на здравето  - 1
Снимка: Shutterstock

Сънят играе жизненоважна роля за нашето здраве и благополучие, а една от ключовите аспекти на качествения сън е позата, в която спим. Позата по време на сън може да окаже значително въздействие върху нашето физическо състояние, включително върху гърба, шията, дишането и дори храносмилането, пише puls.bg. Нека разгледаме по-детайлно колко важна е позата, в която човек спи, и как тя влияе върху здравето.

Една от основните функции на подходящата поза по време на сън е да поддържа правилното подравняване на гръбначния стълб. Когато спим в позиция, която поддържа естествената извивка на гръбначния стълб, се намалява натискът върху прешлените и ставите. Например, спането по гръб с подходяща възглавница под главата и може би малка възглавница под коленете е една от най-добрите пози за поддържане на неутрална позиция на гръбначния стълб.

Спането настрани също може да бъде добро за гръбначния стълб, особено ако използвате възглавница между коленете, за да поддържате бедрата, таза и гръбнака подравнени. Обаче, спането в неподходящи пози, като например по корем, може да доведе до излишен натиск върху гърба и шията, което може да предизвика болки и дискомфорт.

Позата на съня може също да повлияе на дишането. Спането по гръб може да причини отпускане на езика и меките тъкани в гърлото, което може да блокира дихателните пътища и да доведе до хъркане или дори сънна апнея. За хора, които имат проблеми с хъркането, спането настрани може да помогне за поддържане на отворени дихателни пътища и по-добро дишане през нощта.

Позата по време на сън може също така да повлияе на храносмилателната система. Спането на лявата страна е често препоръчвано от медицински специалисти, особено за хора, страдащи от гастроезофагеална рефлуксна болест. Тази поза помага за поддържане на съдържанието на стомаха по-ниско от хранопровода, което намалява вероятността за рефлукс.

Спането в определени пози може да подобри кръвообращението. Например спането на лявата страна може да подобри кръвообращението при бременни жени, като намалява налягането върху големите кръвоносни съдове, които връщат кръвта към сърцето. Това може да бъде от полза както за майката, така и за бебето.

Позата по време на сън може да има и психологическо въздействие. Комфортната и поддържаща поза може да подобри качеството на съня, което е от съществено значение за психическото здраве. Лошият сън може да доведе до раздразнителност, намалена концентрация и повишен риск от депресия и тревожност.

Позата, в която спим, играе критична роля за нашето физическо и психическо здраве. Правилната поза може да подпомогне правилното подравняване на гръбначния стълб, да подобри дишането, да подпомогне храносмилането и кръвообращението и да допринесе за по-добро общо благополучие. Изборът на подходяща поза и поддържащи аксесоари като възглавници и матраци може да направи значителна разлика в качеството на съня и здравето ни като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    0 0 Отговор
    А тези които не могат да спят що да правят?
  • 2 Лего

    1 0 Отговор
    Аз не мога да спя късно нощем,когато има слънчеви изригвания.
  • 3 Пак абсолютни глупости

    1 0 Отговор
    Позата на спане се определя от състоянието на организма, а не обратното.
  • 4 Факт

    0 0 Отговор
    Важното да заспиват прегърнати.