12 Август, 2024 13:15 2 251 15

Как да съхранявате хляба по-дълго време без да мухлясва

  • хляб-
  • съхранение-
  • фризер

Пакети, херметически затворени контейнери, кутии за хляб и хладилник са най-известните начини за съхранение на хляба

Как да съхранявате хляба по-дълго време без да мухлясва - 1
Снимкa: Shutterstock

Хлябът е един от най-обичаните продукти, който присъства на всяка българска трапеза. А предците ни са се отнасяли към него с голямо уважение.

В днешно време хлябът е също толкова важен за хората, колкото и в древността. Той е не само вкусен и питателен, но и много здравословен продукт.

За да се наслаждавате по-дълго време на качествата му обаче, трябва да знаете как да го съхранявате.

Къде е най-добре да държите хляба, за да не мухлясва? Някои съветват да се използва дървена кутия, докато други го поставят директно в хладилника. Но и това не помага за дълго.

Въпреки това има един прост начин да удължите значително срока на годност на продукта - до няколко месеца. И днес ще ви разкажем повече за това.

Пакети, херметически затворени контейнери, кутии за хляб и хладилник са най-известните начини за съхранение на хляба.

Последният вариант ви позволява да удължите свежестта на продукта, особено в горещо време, но дори и там хлябът започва да плесенясва след 3-5 дни.

Срокът му на годност може да се увеличи, ако го увиете в торба или фолио (може да го оставите и в опаковката на производителя) и го поставите във фризера. Там може да стои с месеци, без да се прецака.

По същия начин може да съхранявате и печива, като бисквити например, но последните трябва първо да бъдат плътно увити в няколко слоя стреч фолио.

Най-добре е хлябът да се размразява на стайна температура. Ако трябва да го размразите много бързо, може да използвате фурната. По-добре е обаче да не използвате този вариант за размразяване на печива и бисквити, съветва jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венелина Куха Лейка

    8 1 Отговор
    Важното е хляба да не се прецака....Венелинче, добре че хляба не е умен като теб та да го прецакат.Теб колко пъти са те прецаквали и ако не е тайна - къде?
  • 2 Пепи

    3 0 Отговор
    В хладилника.
  • 3 12345

    7 0 Отговор
    Мисля да си купя 50 хляба и да ги овъртя с целофан , за да се запазят до нова година.

    Коментиран от #5

  • 4 Така де

    6 0 Отговор
    На тия трикове, със замразяването, ни научи още Жан Виденов, по време на "липсата на криза за хляб, според неговите думи" и същевременно липсата на хляб по магазините.
  • 5 Мхм

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    На промоция от билла
  • 6 Тцтц

    2 1 Отговор
    Зависи от хляба
    Ако е изпечен и е пакетиран преди да изстине се получава влага и мухлясва по-рано от дадения срок на годност
  • 7 СТИГА БЕ

    1 0 Отговор
    На студено може до 3 дни,... иначе мужлясва за два дни и все си е така мек и пухкав от химията

    Коментиран от #8

  • 8 Чудно

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "СТИГА БЕ":

    а защо селския хляб едно време си стоеше по цяла седмица преди да стане на камък
  • 9 д-р Хаус

    8 0 Отговор
    пълни глупости! Ще съхраняваме хляб във фризера?! А някой запитва ли се защо изобщо хлябът мухлясва? Ами защото 99% от сегашните пекарни слагат фалшиви брашна, оцветители , набухвателии пр. добавки! Истинския хляб много трудно мухлясва за по-малко от седмица, Аз лично по това позвавам коя марка хляб е по-истинска. За съжаление все по-рядко откривам истински хляб, явно пазарът е завзет от фалшификати
  • 10 Фактите

    4 1 Отговор
    Масовият "хляб" произвеждан в България мухлясва след 1 ден и нишо не помага, просто го правят с някакви гадости!
  • 11 Ко речи?

    0 1 Отговор
    Дубрютроооооооо! Това го правехме още по татово време.
  • 12 Ти си

    3 2 Отговор
    Глупав въпрос . Кой днес купува такова количество
    хляб , че да има време да мухляса . Спокойно може да се копува пресен хляб всеки ден - не е нужно да се презапасявате .....
  • 13 Абе...

    3 1 Отговор
    Не яжте леб.....яжте пасти...те не мулясват толко лесно! А най добре е гола марула. Аз обаче пердашим чисто мехсце....дан ма заваля комщийката лесно.
  • 14 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Вместо да дрънкате глупости, кажете защо единствено ние в Европа ядем хляб от фуражна пшеница? Защото нашите зърнопроизводители изнасят хлебното зърно,което дава добив около 400 кг. на декар, а фуражното- 700 кг. на декар. Това не е мое откритие, те самите си го признаха по време на протестите против украинското зърно, което също е фуражно но и пълно с хербициди. Така нашите зърнопроизводители тровят собствения си народ, а управляващите ръкопляскат. Честито демократи.
  • 15 Иво

    4 0 Отговор
    Купете си хляб от Гърция или Турция от първата фурна, изхвърлете всички боклуци, произведени от българско брашно с хиляди овкусители, подобрители, оцветители...и вечно недоволни земеделски производители щото субсидиите са им малко или не могат да изкарат три тона зърно от декар....и просто се наслаждавайте на вкус, който Вашите баба и дядо са произвеждали.....Някога, някога...