17 Август, 2024 06:36 3 200 13

Няма как да кръстиш детето си, както искаш, в Исландия

  • исландия-
  • деца-
  • имена

Избира се от спуснати в държавен списък

Няма как да кръстиш детето си, както искаш, в Исландия - 1
Снимка: YouTube

Исландците трябва да се съобразяват с държавните институции при избора на имена за децата си. В страната има списък с имена, от които може да се избира и които са разрешени от регистрите за гражданско състояние, съобщава NOVA.

Тя съблюдава дали имената са съобразени с традицията и исландския език. Любопитна особеност на езика е, че фамилията се образува като към името на бащата се добавя наставка според пола на детето – sson за момчета и dottir за момичета.

Например ако един мъж се казва Сигурдур, фамилията на неговия син ще бъде Сигурдсон /сина на Сигурдур/, а на дъщеря му - Сигурдурдотир /дъщерята на Сигурдур/. Все пак този списък се обновява и обогатява с имена. Така например наскоро бяха добавени 11 нови имена, сред които женските Луна, Хофдис, Ейлиф и мъжките Киран и Ейяр. Разрешено бе да се кръщават момичета с името Анджелина, стига ударението да е на буквата „и“ според изискванията на исландската граматика.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А аз...

    30 15 Отговор
    ...мислех, че през БГ комунизъмъ беше кофти, ахахахаха -> евроценности на новия Европейски Фашистко-Репресивни в полза на фащ Сателити, съкратено ЕФРС. Честито на новите робим а сателити, аааа исках да кажа членове де :)

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Като член на ЕС скоро

    54 6 Отговор
    Мехмедсон и Елифедотир ще са много популярни.
  • 3 интересно

    33 4 Отговор
    Запетайките в заглавето ви с вашата вопиюща неграмотност ли комуникират?

    Коментиран от #4

  • 4 Механик

    35 8 Отговор

    До коментар #3 от "интересно":

    Не му придиряй!
    В паралелките на Сорос в НБУ не се държи на грамотност. Там колкото по-голяма гнъс и колкото повече плюеш (ообено по българското и по руснаците), толкова повече се котираш.
  • 5 БеГемот

    23 2 Отговор
    Изостанала работа средновековна....да дойдат в България даа видят имена от модерните години на просперитет и алтави мозъци....
  • 6 Без ДДС

    3 7 Отговор
    Пълни глупости.
    Няма такова нещо
  • 7 Анонимен

    24 1 Отговор
    Определено и в България имаме нужда от това. Че като ги чуеш как подвикват от градинките се чудиш куче ли викат, дете ли или просто гледат филм.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Това отдавна трябваше

    15 0 Отговор
    да се въведе във всяка държава по земята! Всяка жаба да се знае от кой гьол е!? И когато искаш да ставаш мигрант в друга държава, си оставаш с името, но ако тъм създадеш дете, неговото име ще е по списъка на тъзи държава. Така няма да има претенции на разни малцинства, всички които се раждат там стават от един етнос, независимо от миналото на родителите. Само така света ще се подреди и заживее нормално. Който не е съгласен с такива правила, си стои в родината!
  • 10 Франк

    6 1 Отговор
    Е сега, не им ли нарушават човешките права да се казват както си решат? Не може ли някой ако иска да се кръсти Мехмед или трябва да е Мехмедсон?
  • 11 Възродителен процес

    2 2 Отговор
    Отваря се пазарна ниша за ДПС в Исландия.
    Хайде , Пеевски , напред !
    Пък и стандартът на живот е доста висок там,
    вероятно има какво да се краде .
  • 12 Димитър

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "А аз...":

    Тез надминават и живковото време. Но вероятно ще допуснат и имена на ЛГБТ
  • 13 Простия Гу'й тапира на България

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "А аз...":

    И кое тук е странното? В Италия от векове има именници с имена за вярващи католици и за атеисти. Голяма новина!